БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Проф. Деянов разкри как да разпознаете лаймска болест, след ухапване от кърлеж

Лаймска болест – инфекциозно ендемично заболяване, което се активира от  бактерията борелия. Бактерията прониква до клетките на повечето тъкани в организма посредством лимфата и кръвта.  Източник на инфекцията са домашните и дивите животни, а преносители на заразата са кърлежите.

В поредицата на ТВ СКАТ „Здравословно“, проф. Деянов коментира за пораженията от лаймската болест, до които може да доведат ухапванията от кърлежи.

 лаймска болест
Проф. Деянов запознава зрителите с лаймската болест

Лаймската болест е инфекциозно ендемично заболяване, което се разпространява предимно в Северното полукълбо на света. Източник на инфекцията са домашните и дивите животни – овце, кози, лисици, зайци, плъхове, мишки, коне, крави, магарета… Не трябва да забравяме кучета и котки и то най-вече бездомните. Разхождайки се по тревните площи, кърлежите полепва по кожата на животните и така пренасят заболяването.

Лаймската болест се причинява от бактерията борелия, пренасяна от кърлежите, която прониква до клетките на почти всички тъкани и се разпространява по лимфен и по кръвен път. Достига до черния дроб, до слезката, сърцето, нервната система, мускулите и ставите.

лаймска болест
Така изглежда бактерията борелия, предизвикващ  лаймска болест

Ето защо е толкова важно, когато се прибирате от разходки сред природата или сте били сред животни, да се огледате дали няма някой кърлеж, полепнал по кожата Ви.

Ако откриете наличието на кърлеж, който се е забил, най-правилно е да потърсите медицинско лице, за да го извади. Ако това няма как да стане, тогава трябва да прибегнете до народната медицина – намажете кърлежа и пространството около него с мазнина – олио, зехтин, сапун, козметичен крем, мас или нещо друго, за да може пипалата му да се хлъзгат и да се извади лесно, като използвате пинсета. След това е много важно да погледнете дали сте извадили и главата на кърлежа. Ако не сте – тя също може да предизвика възпаление, затова е добре, след като извадите и нея, да стиснете около участъка на ухапването, така че да пусне кръв и да изтече замърсяването. След това промийте с лавандулов спирт, с йод, кислородна вода или с концентрат – ракия, уиски, коняк.

 лаймска болест
Кърлеж

След като кърлежът бъде изваден, трябва да наблюдавате много внимателно кожата около мястото. Ако кърлежът не е бил заразен с бактерии на лаймска болест, няма да се появи петно и всичко е наред. Ако е бил заразен, тогава се образува едно особено петно, обяснява проф. Деянов. Първо има червен обрив и около него се образува бял пръстен, а след него отново червено петно. В такъв случай задължително трябва да потърсите лекар.

 лаймска болест
Кърлеж в кожата

Първият стадий на заболяването продължава до около 3 седмици. Пациентът може да вдигне висока температура, може да се появят болки в ставите и в мускулите, а също така може да се появи периферно-неврологична симптоматика – да се засегне лицевия нерв и да има потрепвания.

 лаймска болест
Обривът при  лаймска болест е специфичен – червено петно, бял кръг и червен външен кръг

Вторият стадий може да се прояви след месеци. Отново симптоматиката е свързана с болки в ставите и в мускулите, има наличие на неврологични проблеми, може да предизвика възпаление на мозъка, включително енцефалит и менингит. Лечението на лаймската болест става посредством антибиотик доксициклин, който се дава по лекарско предписание.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Проф. Деянов разкри как да разпознаете лаймска болест, след ухапване от кърлеж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *