Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 причини да пиете топла вода вместо студена

Някои харесват вода с лед. Други я предпочитат гореща с резен лимон. А трети са ОК с всичко, което тече от крана

вода

Но дали температурата на водата, която пием, има положителен или отрицателен ефект върху нашето здраве? Напълнете чашата си и отделете минута, за да прочетете какво има да каже по този въпрос гастроентерологът Брайън Уайнър.

Какво се квалифицира като студена вода?

Сигурно изглежда глупаво да дефинираме това, но нека да помислим. Може да сте в стая с удобна температура за вас и още един, на когото ще му е студено, докато на трети ще му е топло. Ето затова си струва да помислим какво е студена вода — заради температурата.

Д-р Брайън Уайнър

Д-р Уайнър казва, че шише с ледена вода от хладилника би била с температура около 5 градуса по Целзий. Студената чешмяна вода ще бъде около 15 градуса по Целзий. Водата със стайна температура е около 25℃. С каква температура ще е водата, която ще пиете, е въпрос на предпочитание. Друг е въпроса от коя има повече полза.

Полезна ли е студената вода? И има ли полза от топлата вода?

Бихте си помислили, че зад това има много изследвания. Но д-р Уайнър казва, че няма много наука, която да подкрепи твърдението дали студената вода е добра или не.

Тогава, може би, топлата вода е по-полезна? „Има нещо много успокояващо в топлите напитки. Хората ги обичат, защото действат успокояващо”, отбелязва д-р Уайнър. „Ако имате настинка и горещата пара попадне в носните проходи, може да почувствате известно облекчение, но това няма нищо общо с хидратацията. Това е все едно майка ви да ви даде чаша топла пилешка супа – хранително е, но от медицинска гледна точка има много малка или никаква стойност.“

И все пак, да се пие топла вода е за предпочитане. Ето защо!

1. Пиенето на топла вода може да подпомогне храносмилането

Има известни доказателства в подкрепа на факта, че пиенето на гореща вода е особено полезно за храносмилането. Поддържането на добра хидратация и пиенето на вода като цяло насърчава храносмилането.

Топлата вода помага за натрупване на изпражнения, насърчава перисталтиката на червата и осигурява водна среда, необходима за смилане и метаболизиране на храната в стомаха и червата.

Дехидратацията е една от основните причини за запек и ако се уверите, че пиете достатъчно вода, това ще помогне на тялото да елиминира отпадъците.

Някои хора смятат, че едно от предимствата на пиенето на гореща вода конкретно е, че тя помага за по-доброто разтваряне на хранителните частици в храносмилателния тракт.

Ако установите, че топлата вода помага на червата да се чувстват по-добре, непременно повишете температурата, което не означава водата да е гореща, а само топла.

2. Пиенето на топла вода може да подобри циркулацията

Когато тялото е дехидратирано, нивото на кръвната плазма спада. Затова обемът на кръвта, изпомпвана от сърцето по време на всеки удар, може да намалее. Сърцето трябва да бие по-бързо (увеличавайки сърдечната честота), за да компенсира и осигури адекватно доставяне на кислород до всички тъкани.

Пиенето на вода помага да се гарантира, че плазменото ниво в кръвта е идеално, което подобрява кръвообращението, увеличава ударния обем и намалява сърдечната честота.

Топлата вода е достъпно средство за всеки, който иска да разреди кръвта и да улесни работата на сърцето. Тя засилва движението на кръвта още повече, тъй като затоплянето на тъканите на тялото увеличава кръвообращението и разширява кръвоносните съдове.

По-доброто кръвообращение ще подобри цялостното физическо здраве, тъй като кръвта пренася кислород и хранителни вещества, като едновременно с това премахва метаболитните и клетъчни отпадъци.

3. Mоже да намали болките в ставите

Пиенето на вода намалява възпалението, смазва ставите и може да помогне за предотвратяване на подагра, като всичко това ще направи ставите по-здрави и по-малко болезнени.

Разумно е да приемем, че повишената температура не може да навреди. В края на краищата, топлината увеличава циркулацията, така че вашите стави и синовиалната течност в тях могат да бъдат по-добре смазани чрез пиене на топла вода.

4. Пиенето на гореща вода може да увеличи загубата на тегло

Доказателствата отдавна подкрепят идеята, че пиенето на повече вода може да подпомогне загубата на тегло. Смята се, че това се дължи на факта, че поддържането на добра хидратация може да насърчи усещането за ситост, намалявайки апетита и по този начин приема на калории.

Водата може също така да подпомогне процеса на храносмилане, като помага на тялото да абсорбира хранителни вещества и да премахва отпадъците.

5. Полезна е за дихателната система

Що се отнася до органите на дихателната система, много по-полезно е да се пие топла вода, отколкото студена.

Студената вода може да провокира възпаление на лигавицата на дихателната система. Това увеличава риска от инфекции на дихателните пътища и проблеми с гърлото.

Топлата вода омекотява гърлото и успокоява раздразнението му. Ето защо се препоръчва да се пие топла вода както за хора, страдащи от респираторни заболявания, така и за тези, които искат да премахнат сухотата в устата, която се появява сутрин.

Като цяло, почти никога не можете да сгрешите, като пиете повече вода, стига да не сте изложени на риск от хипонатриемия. Ако решите да пиете топла вода, уверете се, че температурата не е изгаряща; отпивайте бавно в началото, за да предотвратите изгаряне на устата и езика.

Източник: marathonhandbook.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *