ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фасети vs коронки: Кой е най-добрият избор за красива усмивка

Фасети и коронки – това са два вида възстановителни решения, които могат да се използват, за да спасят усмивката ви

 

Използването на фасети и/или зъбни коронки може да подобри външния вид и функцията на вашите зъби. На пръв поглед изглежда, че имат едни и същи предимства. Затова и много хора приемат, че фасетите и коронките са едно и също нещо. Въпреки това, докато тези две лечения може да изглеждат подобни, има някои основни разлики между тях.

За да ви помогнем да разберете кой метод за възстановяване на зъбите е подходящ за вас, ето един поглед към разликата между фасети и корони, как работят и кога трябва да се използва всеки един от двата метода.

Д-р Магомед Расулов

С появата на нови и ефективни методи за протезиране, възможностите за висококачествена стоматологична помощ за пациентите се увеличиха значително.

Д-р Магомед Расулов, зъболекар-ортопед, обяснява повече за фасетите и коронките.

Красивата усмивка днес е основен знак за благополучие и важно условие за социализация

Но не става дума само за естетика. Функционалната роля на силните и здрави зъби е не по-малко значима. В крайна сметка процесът на храносмилане започва в устата и ако не всичко е наред със зъбите, ще трябва да забравите за здравето на стомашно-чревния тракт. За щастие, загубата на зъби (или част от зъб), благодарение на възможностите на съвременната зъбна ортопедия, вече не е трагедия.

Фасети и зъбни коронки: прилики и разлики

Фасетите и коронките – най-популярните видове за възстановяване на зъбите – имат както общи характеристики, така и такива, които ги отличават.

Общото е, че с помощта на двата вида ортопедично лечение е възможно да се възстанови първоначалната цялост на зъба, както и да се коригира височината на захапката. Както фасетите, така и коронките могат значително да укрепят вашия зъб, като увеличат неговата издръжливост. Но разликите са значително повече.

Какво представляват порцелановите фасети?

Порцелановите фасети са направени от тънки слоеве фин, устойчив на петна дентален порцелан и обикновено са с дебелина само около един милиметър. Фасетите са неинвазивна опция за козметична стоматология, като процедурата оставя по-голямата част от вашия съществуващ зъб непокътнат. Те са специално проектирани за всеки пациент, така че да покриват надеждно предната повърхност на един или повече зъби.

Материалите, които се използват при изработката на зъбни фасети, са керамика (порцелан) и фотополимер. Порцеланът издържа около 15 години, фотополимерът значително по-малко.

За да подготви зъба ви за поставяне на фасета, вашият зъболекар ще снеме около половин милиметър от емайла на предната част на зъба, за да улесни залепването на фасетата, тъй като циментът ще се захване най-добре към по-груба повърхност. Въпреки това, количеството емайл, което трябва да се изпили, може да варира. Важно е да се отбележи, че фасета може да се постави само върху зъб, който има много и здрав емайл.

Какво представляват зъбните коронки?

 

Зъбната коронка покрива напълно целия зъб, което означава, че голяма част от зъба ще трябва да се изпили, преди да може да се постави коронката. Короните обикновено се използват за възстановяване на зъби, които са били силно увредени от гниене, пукнатини или фрактури. Ако кариесът е причината да се нуждаете от зъбна коронка, вашият зъболекар ще трябва да отстрани разложената част и евентуално да възстанови част от зъба, така че да може да поддържа коронката. Зъбните коронки обикновено се формоват или от порцелан и фотополимер, слят с метална сплав, или изцяло от метална сплав. Зъболекарят ще изработи коронката, за да пасне сигурно върху зъба и след това ще я циментира на място.

Кое е по-издръжливо?

Колкото повече естествени зъбни тъкани има пациентът в устата си, толкова по-дълго трае всяка конструкция. Фасетите са по-издръжливи в този смисъл, защото върху зъба има повече емайл. Ако зъбът е силно повреден, определено е необходима корона. Защото ако такъв зъб бъде възстановен с пломба и керамична фасета, тогава има вероятност той така или иначе да се счупи.

Фасети се поставят за:

– Подобряване вида на усмивката. С тяхна помощ можете да постигнете най-висока естетика: да получите зъб с всякаква форма и цвят, както и да коригирате някои аномалии в позицията на зъбите. Ако пациентът има жълти (така наречените „тетрациклинови зъби“) или има изобилие от клиновидни дефекти (зони на ерозия на зъбния емайл), тогава фасетите ще могат перфектно да затворят това. Освен това, под фасетата може добре да скриете уплътнението на лекувания преден зъб. Но това е възможно само ако пълнежът е малък (не повече от 10% от общата повърхност на зъба);

– Компенсация на захапката. Например, ако зъбите първоначално са били с различна височина, тогава най-добрият начин да ги подравните е да ги покриете с фасети. Благодарение на това можете не само да направите усмивката по-хармонична, но и да възстановите и подобрите дъвкателната функция, което означава подобряване на ситуацията с храносмилането;

– Корекция на дистопия (аномалии на позицията). Разбира се, със сериозна дентоалвеоларна аномалия не може да се откаже от брекетите. Но, ако пациентът има само един изкривен зъб и кривината е малка, ситуацията може да се коригира с помощта на фасета.

Кога се слага зъбна коронка?

– Зъбът е разрушен с повече от 60 процента и се възстановява с различни методи (изграждане и пломби). Такива зъби вече са крехки, те могат да се напукат и да се разцепят.

– След ендодонтско лечение. Когато нервът се отстрани от зъба и каналът се лекува, той също става по-крехък. Такъв зъб може в крайна сметка да се счупи с малко натиск върху него. За да го защитите, може да се постави корона отгоре. Коронката покрива външната страна на зъба, като го предпазва. Рисковете от отчупване на такъв зъб са напълно изравнени поради пълното припокриване на твърдата тъкан.

Кога не се слага нито коронка, нито фасета

Нито едното, нито другото е подходящо за човек, когато той просто няма зъб или ако е разрушен на ниво кост. В този случай единствената възможност за протезиране е инсталирането на имплант.

Имплантът е изкуствен аналог на корена, който ви позволява да възстановите същата морфология, форма и функция, която изпълнява естествения зъб. При него само формата на корена ще бъде малко по-различна, но това е съвсем различна история.

Източник: dentalart.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *