ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хранителната алергия се появява, ако имате непоносимост към храни

Хранителна алергия се появява тогава, когато организма отхвърля определени храни, като яйца или ядки например. Повечето реакции на хранителната алергия са леки, но има случай, в които те могат да бъдат много сериозни и фатални.

Хранителната алергия понякога се бърка с непоносимост към храни или хранителни отравяния. Тези две състояния може да ви накарат да се почувствате зле, но обикновенно не ви вредят, докато хранителната алергия може да ви навреди.

Храните, които причиняват алергии включват фъстъци, бразилски орехи, бадеми, кашу, лешници, орехи, риба, морски дарове, краве мляко, яйца, соя и пшеница. Хранителните алергии се срещат по-често при малките деца отколкото при възрастните. Може обаче да развиете алергия към храни като възрастен, дори и да не сте имали такава като дете. Ако имате алергия това означава, че имунната ви система реагира на алерген – вещество, което предизвиква алергична реакция. Алергичната реакция е тогава, когато тялото приеме храната / например фъстъци/ като вреден нашественик и произведе антитела. Това е известно като сенсибилизация и не може да предизвика симптоми. Алергените обикновенно не са вредни и повечето хора не са чувствителни към тях, ако имате хранителна алергия може да имате симптоми, които включват:

  • Сърбеж или подуване на устните, езика и гърлото.
  • Кожни реакций /например екзема или зачервяване на лицето/.
  • Хрипове или задух.
  • Диария, гадене, повръщане, подуване на корема.
  • Кашлица и течащ нос.
  • Възпаление и сърбеж в очите.

Някои хора развиват тежки алергични реакции наречени анафилаксия или анафилактичен шок, това е рядка но потенциално опасна алергична реакция. Симптомите тук може да включват световъргеж, ускорен пулс, бързо спадане на кръвното налягане и отток на дихателните пътища, което значително затруднява дишането.

Причините за хранителните алергии не са напълно изяснени. Някои хора може да ги развият още в утробата на майката, други може да ги развият по време на кърменето. Може да развиете хранителна алергия, ако някои член от семейството ви има такава.

Лечението при различните алергии е различно затова трябва да се посъветвате с вашия лекар какво да правите и какво да предприемете ако имате хранителна алергия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *