Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение на язвен колит

Лечението на Хроничен улцеронен хеморагичен колит /ХУХК/  или така наречения язвен колит зависи главно от тежестта на заболяването и обикновено включва медикаменти за контрол на симптомите, като например диария, както и промени в диетата. Някои хора имат симптоми, които са устойчиви и по-тежки, в някои случаи, изискващи лечение с допълнителни лекарства или операция.

Целите на лечението включват:

  • Облекчаване на симптомите и контролирането на внезапни (остри) пристъпи възможно най-бързо.
  • Лечение на усложненията, като анемия или инфекция. Третирането може да включват взимането на хранителни добавки за възстановяване на нормалния растеж и сексуално развитие при деца и тийнейджъри .
  • Предотвратяване или забавяне на нови пристъпи.

Ако нямате никакви симптоми на язвен колит или ако болестта не е активна (в ремисия), може да не се нуждаете от лечение. Ако имате симптоми, те обикновено могат да бъдат третирани с лекарства, за да се постави болестта в ремисия. Често е по-лесно да се поддържа болестта в ремисия, отколкото да се лекуват внезапните пристъпите.

Леките симптоми могат да се повлияят от лекарства за диария и промени в диетата. Понякога може да се наложи да се използват свещички или клизма. Говорете с вашия лекар преди да започнете да приемате лекарства против диария. Предписаните лекарства могат да бъдат използвани за лечение на леки симптоми и болест в ремисия. Обикновено, кортикостероиди (като хидрокортизон или преднизон) са дават за няколко седмици за да се контролира активното заболяване. Аминосалицилати (като сулфасалазин – Sulfasalazin или Салазопирин – Salazopyrin) често се използват за намаляване или спиране на симптомите, понякога и едновременно с кортикостероиди.

Когато вашите симптоми са под контрол, можете да продължите да вземата аминосалицилати, за да поддържате болестта в ремисия. Аминосалицилати облекчават възпалението в червата.

Умерени до тежки симптоми обикновено изискват кортикостероиди за контрол на възпалението. Необходимата доза на стероидите може да бъде по-висока от тази, необходими за лечение на лека колит. Когато възпалението изчезва, се вземат аминосалицилати, за да се запази състоянието в ремисия.

Имуномодулатори, като азатиоприн (AZA) или 6-меркаптопурин (6-MP), също могат да бъдат необходими за тежки случаи, които не могат да бъдат контролирани само с аминосалицилати. Тези лекарства потискат имунната система на организма, за да се предотврати възпалението. Имуномодулатори също може да бъдат необходими, за да се избегне продължителна употреба на стероиди, които могат да предизвикат нежелани ефекти, като повишен риск от инфекция и остеопороза.

За тежък язвен колит, когато кортикостероидите не работят, вашият лекар може да опита с био продукти (като Инфликсимаб). Биологичнте лекарства могат да работят и да поставят болестта в ремисия, когато други лекарства не могат. Те също помагат и за лекуване на лигавицата на червата.

Вашият лекар ще иска посещения на всеки 6 месеца, докато състоянието ви е стабилно и по-често, ако имате проблеми. Ако приемате лекарства, може да има лабораторни тестове на всеки 2 до 3 месеца. Много хора, които имат язвен колит са толкова запознати с хода на тяхното състояние, че могат да се справят с незначителни пристъпи сами.

Лечение, ако състоянието се влошава

Може да се наложи лечение в болница, ако имате тежка, персистиращ язвен колит със симптоми извън храносмилателния тракт, като повишена температура или анемия. Лечението включва система за замяна на течности и електролити, изгубени поради тежката диария.

Вашият лекар може да увеличи дозата на кортикостероиди за контрол на активно заболяване или може да увеличи имуномодулаторните лекарства за подтискане на имунната ви система. Но стероиди обикновено не се използват като дългосрочна терапия.

Може да бъде необходима и операция, ако симптомите ви не се подобряват с лекарства или имате усложнения, като кървене или перфорация на червата. Премахване на дебелото черво лекува язвения колит. Някои хора с тежък язвен колит се нуждаят от спешна хирургическа намеса за отстраняване на дебелото черво.

Има два вида операции.
Илеоанална анастомоза. Тази операция е най-често прилаганата. При нея се премахва дебелото черво и лигавицата на ректума, но все още може да имате почти нормални движения на червата след операцията. Тази операция обикновено е успешна. Около 7 или 8 от 10 души, нямат никакви проблеми след операцията. И повечето хора казват, че качеството им на живот е по-добро.
Тоталната проктоколектомия с перманентна илеостомия се прилага при пациенти, които не могат да бъде под упойка, за дълги периоди от време поради болест или възраст. При тази операция се премахва дебелото черво и ректума. След тази операция, се налага носенето на Колостомна торбичка, която е приложена към отвор в корема, за да събира отпадъците на тялото. Тази операция е с по-малък риск от проблеми в последствие.

Какво може да се очаква?
• Операцията често се прави в две части, през 2 седмици. След всяка операция, вие ще останете в болницата за няколко дни.
• Възстановяването след операция отнема от 1 до 2 седмици у дома.
• След операцията, в зависимост от вида, може да се налага носенето на колостомна торбичка, за да премахнете отпадъци.

Какви са рисковете и страничните ефекти?
• Проблеми, които могат да възникнат по време или след операцията, включват:
Блокиране на тънките черва.
Подуване в тънките черва.
Изтичане на изпражнения.
Инфекция в малкия таз или корема.
Проблеми с контрола на пикочния мехур (инконтиненция).
• Всички операции носят рискове, като например кървене, увреждане на нервите и проблеми с анестезията. Вашата възраст и здраве също могат да повлияят на риска.

Някои хора, които имат предракови промени в дебелото черво могат да решат да се оперират за да предотвратят рак, дори ако те нямат симптоми. В някои случаи, хората решат да премахнат тяхното дебелото черво, за да се подобри качеството на техния живот и да се елиминира риска от рак на дебелото черво.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *