Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болести на смартфона: Как да предпазите пръстите, ръцете и гърба от любимите си джаджи

Активното използване на цифрови устройства се наложи твърдо както сред постиженията на науката, така и сред факторите за заболявания на ръцете, гърба, шията, главата и очите!

смартфона

На какво да обърнете внимание, ако всеки работен ден седите (бягате, стоите, лежите) в позата на мислител със смартфон научаваме от спортния лекар, ортопед-травматолог Борис Доев и Рустам Бабкин, специалист по лечебен масаж.

Общи тенденции

Честото и продължително използване на смартфона се отразява негативно на мускулите, нервите и ставите на ръцете, лактите, гърба и врата. Mоже да провокира заболявания и продължителни болкови синдроми.

Основните причини за „болестите на смартфона“ включват:

• Често извършване на еднотипни резки движения с палци, китки, лакти;
• Продължителен престой на ставите в полусвито и практически във всяко друго статично положение, при което има мускулно напрежение. То винаги съществува, ние го създаваме по един или друг начин, като държим телефона повече от 10-15 минути няколко пъти на ден ден;
• Във връзка с предишните причини – притискане на костната или съединителната тъкан на нервите в „работната“ зона;
• Артрит (усещане за скованост на ставите, периодично подуване и болка в ръцете). Може да бъде както причина, така и следствие от заболяване.

Д-р Борис Доев, ортопед-травматолог

Симптомите на тези патологии често са подобни и това са:

• Болки от различно естество – както тъпи, така и остри, понякога и много силни;
• Изтръпване и мравучкане (с различна тежест в зависимост от пренебрегването на процеса), което може да бъде постоянно – често в палеца, показалеца и средния пръст. Кутрето ще е под напрежение, когато има проблем с лакътния нерв;
• Мускулна слабост – мускулите не могат да работят с пълна сила;
• Невъзможност за сгъване на пръстите в юмрук, огъване на лакътя до края, пълно завъртане на китката;
• Общо влошаване подвижността на мускулите и ставите;
• Субективно усещане за скованост на мускулите, болка във врата (след сън или след работен ден), под и между лопатките, усещане за спазъм и желание за „наместване“ на ставата в тези области.

Болести, причинени от смартфона

Първите две заболявания, които ще анализираме, са прояви на тендовагинит на Де Кервен. Това е възпаление на сухожилията на китката, поради тяхната микротравматизация, случваща се заради горе изброените фактори (постоянен стрес, рутинни действия и др. ).

Научно може да се опише по следния начин: сухожилната (защитна) обвивка обвива тъканите, което улеснява тяхното плъзгане и осигурява плавно движение на китката. Това ни позволява да я завъртим, да вземем и задържим нещо в ръка и да стиснем пръстите. При тендовагинит на Де Кервен обвивката на сухожилията увеличава размера си. Това причинява болка и ограничава функционалността на ръцете.

Синдром на BlackBerry (или палец на BlackBerry)

Тази модерна патология е свързана с прекомерен стрес и възпаление на ставите на палците. Натоварването се случва заради постоянното писане на текст на малки устройства – смартфони, таблети, телефони с бутони. Иимето на синдрома идва от модела BlackBerry, които бяха с малка клавиатура. Основният му симптом е болка и пулсиране във възглавничката на палеца. Това показва голямо напрежение на пръстите и риск от преждевременна загуба на работоспособност.

Синдром на карпалния тунел

По принцип това явление е много подобно на предишното, но в този случай страда самата китка. По-точно нейният карпален (тунелен) канал, който предпазва средния нерв и други тъкани. Този нерв минава от предмишницата до дланта и благодарение на него можем да движим палеца, средния пръст, показалеца и безименния пръст. Сега си представете какво ще се случи, ако преуморите такъв регулатор? Поради честата работа или игра на компютъра, обикновено несъпроводена с почивки или предварително загряване, ръцете остават в едно и също положение дълго време, уморяват се, изтръпват и отичат. След особено дълга сесия може да стане трудно да движите китката и да промените позицията на пръстите от „свити на клавиатурата“ до изправени и отпуснати.

„Смартфон“ лакът

Друго име за това заболяване е синдром на кубиталния тунел, който представлява компресия или деформация на участъка на лакътния нерв, който е отговорен за фините координирани движения на ръцете. Съответно, колкото повече се натоварва, толкова по-трудно ще бъде да контролира ръцете. Докато използваме смартфон (независимо дали превъртаме фийда в социалните мрежи или правим нещо друго), ръцете са в приблизително една и съща позиция, под един и същ ъгъл. Използваме джаджи всеки ден и за дълго време. Лактите са под натоварване, което в крайна сметка се проявява като болка, изтръпване или мравучкане в предмишницата и/или малкия пръст.

Гръб, шия, глава, очи

Ключът към болестта тук е позата. Поради постоянния наклон на главата се увеличава огъването на врата, което от своя страна променя разпределението на натоварването върху останалата част от гръбначния стълб по неестествен за нашата физиология начин. Това води до скъсяване и хипертоничност на мускулите на гърба и цялата цервикална зона, влияе негативно на кръвоносните съдове, влошава кръвоснабдяването и клетъчното дишане на мускулите и органите. Така получаваме класическите болки в гърба и врата, главоболие, световъртеж, умора, лошо качество на съня, умора на очите и дори намалена зрителна острота.

Предотвратяване

При ненапреднали случаи, или като превенция, най-лесният начин е да се даде почивка на работещите връзки и мускули. Или по-скоро:

• Не дръжте ставите дълго време в едно положение;
• Преразпределете товара (дръжте телефона последователно в едната или другата ръка);
• Извършвайте самомасаж (но е по-добре да се консултирате със специалист, за да ви каже някоя лесна, ефективна и безопасна техника!);
• Организирайте си почивки след работа и дълъг престой в седнало положение – направете лека тренировка и специални упражнения за врата, гърба и ставите;
• Следете стойката и не пренебрегвайте упражненията, за да я поддържате или да я възстановите (при наличие на някакво заболяване, свързано с опорно-двигателния апарат).

Източник: usafe.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *