Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мед от лавандула – ползи за здравето и рецепта за приготвяне

Какво представлява лечебният мед от лавандула, за какво е полезен и как се приготвя?мед от лавандула

Лавандуловият мед, е продукт от нектара, който пчелите получават от цветовете на дивата лавандула (Lavandula stoechas) и други видове от това растение.

Според проучване, споделено в списание Molecules, този тип монофлорен мед съдържа летливи съединения, които са свързани с много ползи за здравето. По-специално, неговият принос на мастни киселини, антиоксиданти и въглехидрати помага за укрепване на защитните сили на организма и действа благоприятно при различни заболявания.

 

Вкусови характеристики на лавандуловия мед

 

От всички разновидности на меда лавандуловият се отличава със своя специфичен аромат и мек вкус. По-точно има светъл кехлибарен или бял цвят, средна кристализация и течна консистенция. Вкусът му е сладък, но има леки киселинни и флорални нотки.

Този мед не се подлага на топлинна обработка, което му позволява да запази свойствата си. Може дори да съдържа прашец и частици прополис.

 

Какви ползи за здравето носи вкусния мед от лавандула?

 

Традиционната медицина цени лавандуловия мед заради неговите лечебни свойства. Смята се, че той осигурява повече допълнителни хранителни вещества и биоактивни съединения в сравнение с обикновения мед.

Анализ, споделен в Integrative Medicine Insights, подчертава, че този вид мед показва по-голяма противовъзпалителна способност от тези, идващи от арбутус или цитрусови плодове. Освен това има положителен ефект върху намаляването на оксидативните маркери. Лавандуловият мед също така:

1. Укрепва имунната система

Едно от основните предимства на лавандуловия мед е свързано със способността му да укрепва имунната система. В този продукт има висока концентрация на ензими, аминокиселини, флавоноиди и феноли, които са изключително полезни за имунитета.

Заедно тези съединения спомагат за подобряване на реакциите на организма към инфекциозни агенти, като вируси, бактерии и гъбички. Всъщност изследване, споделено в Journal of Food Science and Technology, установява, че този сорт мед помага в борбата с гъбични инфекции като кандидоза.

2. Облекчава кашлицата
Както пчелният мед, така и този от лавандула има свойства, които допринасят за облекчаване на кашлицата. И двата вида мед действат противовъзпалително, което намалява дразненето на гърлото. В допълнение, те имат отхрачващи и овлажняващи качества.

Множество изследвания доказват, че медът е ефективно средство за борба с инфекции на горните дихателни пътища.

3. Полезен е за кожата
Медът от лавандула има и козметични приложения. Неговата външна употреба премахва белези, бръчки и петна от кожата. Тези му качества се дължат на изобилната концентрация на антиоксиданти, органични киселини, минерали и аминокиселини.

Мед от лавандула може да се използва и за заздравяването на рани, защото стимулира регенерацията на кожата.

4. Лавандуловият мед също така:

  • Намялва безпокойството и стреса – Тъй като съдържа голяма количество тирозин. Това е аминокиселина, която действа като прекурсор на някои невротрансмитери, свързани с психическото благосъстояние, като допамин.
  • Действа благоприятно при безсъние – Медът от лавандула е естествен релаксант и успокоява нервата система
  • Има диуретичен ефект – Стимулира изхвърлянето на течности и облекчава отоци, свързани със задържането на вода.

 

Възможно ли е да се приготви домашен мед от лавандула?

 

В интернет има можество рецепти за домашен лавандулов мед. Истината е, че това не е истински пчелен мед от лавандула, а по-скоро медена инфузия.

Въпреки че може да придобие мирис и лек вкус на лавандула, свойствата му далеч няма да са същите. Все пак, ако искате да си приготвите такава инфузия, тук ще научите най-добрата рецепта:

Ще са ви нужни:

  • 500 грама пчелен мед
  • 100 грама сушена лавандула
  • Дървена лъжица
  • Чист стъклен буркан

Приготвяне:

Сложете меда в термоустойчив съд и го загрейте на водна баня. Когато се загрее, добавете сухата лавандула и отстранете от огъня. Покрийте го и го оставете да престои 24 часа.

Когато мине едно денонощие, го загрейте отново на водна баня за около 5 минути, след което минете продукта през цедка, за да отделите остатъците от лавандулата. Съхранявайте в буркан на стайна температура.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *