Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Има храни, които намаляват нивата на холестерол в кръвта

Холестеролът е вид мазнина, който може да се намери във всички клетки в тялото. Той формира и част от вътрешния им слой. Холестеролът е съществена част от много важни хормони включително естроген, прогесторон и тестостерон. Има два основни вида холестерол. LDL холестерол или т. нар. „лош” холестерол. Високите нива на този вид холестерол водят до различни заболявания, като атеросклероза. Това е процес при, който се натрупват мастни отлагания по стените на артериите. Тези натрупвания може да намалят или да блокират напълно притока на кръв в артериите, което от своя страна води до сърдечни заболявания и инсулт. Липопротеините с висока плътност (HDL) холестерол или това е т.нар. „добър” холестерол.  Добрият холестерол пренася излишните натрупвания към черния дроб и оттам те се изхвърлят извън организма. Рискът от сърдечни заболявания е по-голям, ако имате високи нива на „лош” холестерол и ниски нива на „добър” холестерол.

Има храни, от които нивата на холестерол може да се повишат в тялото ни такива храни са: яйца, черен дроб, бъбреци и скариди. Яденето обаче на тези храни няма много да повиши нивата на холестерол в организма ви. Наситените мазнини, които приемате чрез вашата диета може да доведат до повишаване на нивата на холестерол в организма ви те се съдържат в храни като: месо, сирене, масло, сметана и сладкиши.

Ненаситените мазнини за разлика от наситените намаляват нивата на холестерол в кръвта ви затова е препоръчително да ги включите в диетата си. Ненаситените мазнини се съдържат в растителните масла, слънчоглед, ядки и авокадо.

Нивото на холестерол може да бъде измерено с прост кръвен тест, които се прави във всяка клинична лаборатория. Ако имате високи нива на холестерол може да ги свалите, като промените вашата диета, като спрете цигарите и увеличите нивото на физическите упражнения.

Има някои специално създадени хранителни продукти, които трябва да консумират хора с високи нива на холестерол. Тези храни съдържат добавени съставки като например вещества произведени от растенията наречени станоли и стероли. Те помагат за намаляване на холестерола, но не трябва да прекалявате с тяхната употреба.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *