Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Миопията причинява плоски стъпала и сколиоза: как лошото зрение се отразява на здравето

Лекар обяснява защо и как късогледството може да причини плоски стъпала и сколиоза

плоски стъпала

Плоски стъпала, изкривяване на гръбначния стълб и миопия – колко от нас могат да предположат, че има връзка между тези три заболявания?

Глобалната дигитализация повлия на остротата на нашето зрение. Броят на хората с миопия (късогледство) нараства. Според оценки на СЗО зрителните увреждания днес засягат около 2,2 милиарда души на нашата планета.

Ако зрението е лошо, тогава краката вървят ужасно

Напоследък привържениците на мултидисциплинарния подход към лечението на различни заболявания изучават влиянието на проблемите със зрението върху функционирането на други системи на тялото.

Специалистите в областта на подиатрията (науката за краката) смятат, че нарушените зрителни функции пречат не само на ориентацията, но и на движението в пространството. И оправданието тук не е банално: не забелязах, ударих се, спънах се, паднах – гипс. Нашето оптимално позициониране в пространството (в покой и по време на движение) зависи от това как виждаме. Движейки се на собствените си крака, ние не само поддържаме тялото изправено въпреки гравитацията, но и взаимодействаме с околната среда с помощта на сетивата. Така информацията от ретината, под формата на нервни импулси, се изпраща до централната нервна система и се обработва от мозъка. Работата на опорно-двигателния апарат (ОДА) зависи пряко от това колко пълна ще бъде получената информация.

Д-р Олга Чижевская

– Лъвският пай от натоварванията при всяко движение се падат на глезенните стави и стъпалата, – обяснява д-р Олга Чижевская, подиатър – 33 кости, 26 стави и повече от сто връзки, мускули и сухожилия. Благодарение на всички тези „детайли“ е възможно да ходим, бягаме и скачаме. Логично е да се предположи, че тежките натоварвания и сложната конструкция на „механизма” също го предразполагат към бързо износване. Природата е предвидила това и е направила краката ни релефни. Един напречен свод и пет надлъжни правят стъпалото неравно. Подкрепата всъщност се извършва на три точки (пета, основи на първия и петия пръст). Кракът буквално пружинира по време на движение, и натоварването на всички по-високи стави, на цялата мускулно-скелетна система – от петите до темето, се намалява. Височината на така наречените арки на стъпалото се поддържа от мускули, сухожилия и ставни връзки. От своя страна ефективността на опорно-двигателния апарат зависи пряко от сигналите, които праща централната нервна система.

Но при миопия получаваме размити сигнали, което причинява асинхронност в мускулните контракции. Опорно двигателният апарат не работи ефективно – намаляването на мускулния тонус и разхлабването на връзките води до сплескване на стъпалото, и като резултат – плоски стъпала.

Синдром на компютърната шия

Опитвайки се да разгледа по-добре предметите (или да прочете нещо), човек с късогледство инстинктивно протяга шия напред. В резултат на това се развива така нареченият „синдром на компютърния врат“. Какви усложнения може да предизвика това?

Представете си, че държите топка за боулинг в едната си ръка. Изнасяте я напред и усещате как става по-трудно да задържите топката (и ръката изпъната). Междувременно главата, когато я дърпаме напред, по същия начин създава повишено натоварване на гръбначния стълб. Всичко това може да доведе до промяна в естествената кривина на гръбначния стълб. Дори ако не се развие сколиоза, все пак промените в мускулния корсет ще създадат сериозни проблеми за целия опорно-двигателен апарат.

Заради „синдрома на компютърната шия“ мускулите на долните крайници извършват много работа, за да поддържат тялото в изправено положение. Заедно с това се увеличава и натоварването на краката. Тази поза заплашва с тежки мигрени. В неестествена позиция мускулите на шията се напрягат силно и буквално се превръщат в камък. В областта на шията и главата неизбежно се нарушава и кръвообращението – оттам и честите тензионни главоболия.

На очите – очила, на краката – ортези

Медицинските специалисти, които са привърженици на мултидисциплинарния подход, препоръчват едновременно коригиране на зрението и опорно-двигателния апарат. Заедно с подходящи очила се изработват (или се закупуват готови) индивидуални ортези, за да се намали натоварването на краката.

Ортопедът може да ги формира от полимерен материал, така че напълно да повторят релефа на плантарната повърхност на стъпалото. Благодарение на пълния контакт с цялата подметка, статичните и динамичните натоварвания на крака са намалени. Пълноконтактните ортези се използват не само за лечение, но и за профилактика на плоскостъпие.

Между другото

Може да е наследствено

Някои лекари смятат, че развитието както на зрително увреждане, така и на патологии, свързани с краката, се основава на един проблем – вродена слабост на опорно-двигателния апарат. Слаби очни мускули често се срещат при хора със слаби мускули на долните крайници. Оттук и „правилото“, че късогледството и плоскостъпието се предават по наследство. Но като отделите време за гимнастика за очите и краката, както и за профилактика, можете значително да подобрите състоянието си и да забавите дегенеративните процеси.

Източник: kp.ru

ЛУТЕИН МАКС
ЛУТЕИН МАКС от Doctor Nature – подпомага очите и зрението

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *