ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7те най-чести нежелани ефекта от контрацептивите

Хормоналните контацептиви често са съпроводени със странични ефекти, които може да варират от леко досадни до доста лоши. Но тук са някои решения за най-честите проблеми.

Главоболие, световъртеж, чувствителност на гърдите
Бъдете търпеливи. Тези странични ефекти намаляват или изчезват, след като сте взимали хапчета от известно време. Ако това не стане, променете марката, това може и да помогне.

Гадене
Тази реакция вероятно също ще изчезне след няколко месеца. Ако обаче не стане така опитайте се да приемате оралните контрацептиви с храната. Ако използвате вагинален пръстен или пластир, може да се наложи да смените метода на предпазване.

Внезапно кървене
Това е страничен ефект, който кара жените да откачат, повече отколкото всеки друг страничен ефект, защото е толкова непредвидим. Взимането на хапчето в точно един и същи момент всеки ден може да помогне. Кървенето се появява най-вече при инжекции, мини-хапчето и импланта (само прогестин-методи) тъй като лигавицата на матката е толкова тънка, че понякога изпуска малко количество кръв.
Говорете с Вашия лекар, ако сте загрижени. Понякога човек може да добави противовъзпалителни като ибупрофен или от време на време може да добавите малко естроген.

Намалено либидо
Опитайте с различна формулировка, ако имате този страничен ефект. За някои жени, при промяна на хапчето с по- андрогененно (тестостерон), либидото се връща. Ако и това не работи, намери друг метод за предпазване.

Промени в настроението
Ако наистина това е причинено от метода за контрол на раждаемостта, а не някой друг фактор,  може да се наложи да смените начина на предпазване. Ако жената има депресивни състояния с дадено хапче, смяната на марката или формулата, няма да помогне. Всички хормонални методи вероятно ще доведат до същия проблем. За някои пациенти, които наистина искат да останат на хапчета може да се предпишат антидепресанти.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “7те най-чести нежелани ефекта от контрацептивите

  1. Pingback: Спешна контрацепция или таблетките за следващата сутрин | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *