Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 естествени лечения за кистозно акне, които наистина работят

Кистозно акне – това е най-тежката форма на акне. Всеки може да го има, на всяка възраст

кистозно акне

Може да имате кистозно акне дори и ако не предполагате, че пъпките, които ви тормозят, са точно това. Преди да предприемете каквито и да е начини, и да използвате каквито и да е средства за лечение, консултирайте се с лекар. При възможност дори поискайте второ мнение. Кистозното акне не е състояние, с което могат да се правят експерименти

Имали ли сте големи, червени, болезнени пъпки? Те могат да бъдат проблем както за мъжете, така и за жените на възраст между 10 и 50 години. Лицето е най-податливо на тези обриви, но гърдите, гърба и раменете също могат да бъдат проблемни зони.

За разлика от други по-леки форми на акне , кистозното акне е доста по-болезнено и се появява, когато мазнината и мъртвите кожни клетки се натрупат дълбоко в космените фоликули или порите.

Кистозното акне най-често се забелязва по време на пубертета при млади момчета и момичета, но за съжаление може да продължи и в зряла възраст, особено при хормонален дисбаланс. Обичайно е възрастните жени да страдат от кистозно акне във връзка с колебанията на менструалния цикъл. Такова акне избива предимно върху линията на челюстта и брадичката.

Поддържане на състоянието и лечение на кистозно акне у дома

Едно от най-надеждните и най-добрите средства за справяне с кистозното акне е подобряване работата на червата. Именно червата влияят пряко върху състоянието на нашата кожа. Правилната грижа за кожата, приема на пробиотици и здравословното хранене са ключът към успеха. Идеята за използване на пробиотици за здравето на кожата не е нова, но тя е обект на по-голямо внимание през последните години. Затова, преди да започнете да чоплете пъпките или да използвате опасни локални или перорални лекарства, прочетете, за да разберете как може естествено може да се лекува кистозно акне и отново да имате чиста кожа.

Акне вулгарис е медицинското наименование на обикновеното акне

Acne conglobata или кистозно акне, е по-сериозна и по-рядка форма на акне, която се среща предимно при млади мъже, но може да засегне хора от двата пола и възрасти. Когато е налице такова усложнено акне, порите на кожата се запушват с мазнина и мъртви кожни клетки и се възпаляват. Превръща се в кистозно акне, когато порите под кожата се разкъсват, което води до разпространение на възпалението в околната кожна тъкан. Тази верижна реакция може да продължи в кожата, причинявайки по-широко разпространено възпалението, заради бактериите, които „работят“ там. След това тялото по естествен начин образува киста около възпалената област, за да предотврати по-нататъшното разпространение на възпалението. Кистозното акне се диагностицира лесно от дерматолог и не изисква специални изследвания.

Причини за появата на кистозно акне

• Хормонални промени, включително синдром на поликистозни яйчници;
• Силно изпотяване;
• Продукти за грижа за кожата на лицето и тялото, които запушват порите;
• Някои лекарства и химикали (напр. кортикостероиди, литий, фенитоин, изониазид), които могат да влошат или да причинят обриви;
• Наследственост и генетика. Ако единият или и двамата родители са имали тежко кистозно акне, е по-вероятно и вие да страдате от него.

Най-често тийнейджърите и младите мъже са склонни към акне. Смята се, че хормоните, наречени андрогени, могат да играят роля в развитието му при юноши, когато има повишени нива на андроген. Това повишение води до промени в кожата, което може да доведе до запушени пори и образуване на акне.

Кистозното акне не засяга само мъжете

При жените хормоналните промени, които причиняват кистозно акне, могат да бъдат предизвикани от менструалния цикъл, бременност и менопаузата. Кистозното акне също е по-често при жени, които имат синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Можете ли сами да се отървете от кистозното акне? За щастие, отговорът е да

Има много естествени начини за лечение и бързо премахване на кистозното акне. Ето 10-те най-ефективни:

1. Не докосвайте лицето с ръце

Колкото и да ви се иска, не се опитвайте сами да изстисквате пъпките. Кистозното акне, за разлика от обикновеното, не може просто да „изскочи“. Поради дълбочината на лезиите изстискването може да е напълно неефективно. Такава намеса ще удължи времето за заздравяване от няколко дни до няколко седмици. Колкото повече пипате заразена пъпка, толкова грозна става тя. Освен това, лесно ще получите белези, които остават след акне, може би дори за постоянно. И не на последно място – ще увеличите броя на пъпките, като разнесете заразата по цялото лице.

Две думи, които трябва да запомните в подобна ситуация (каквито и да е пъпки по лицето): Долу ръцете!

2. Лед

Може да поставите кубче лед директно върху пъпката за няколко минути, за да стесните малките кръвоносни съдове, които захранват болезнената киста. Ледът помага за бързото намаляване на размера и зачервяването на пъпките.

3. Правилна грижа за кожата

Следвайте лесен, успокояващ режим на грижа за кожата, като избягвате силни и ароматни овлажнители. Винаги си струва да се уверите, че кожата ви е старателно почистена, преди да нанесете ежедневния си овлажнител. Овлажнител без аромат е чудесен избор. За да стимулирате здравата регенерация на кожата, не забравяйте да използвате ефективни, но не груби и прекалено абразивни ексфолианти. Някои добри опции включват продукти с гликолова киселина и плодови ензими. Както в диетата, така и в козметиката се препоръчва наличието на витамин С. Без този витамин е невъзможен синтезът на колаген в организма.

4. Не се гледайте в огледалото твърде често

Добра идея е да не се „филмирате“ заради несъвършенствата на кожата. Колкото повече гледате една пъпка в огледалото, толкова по-вероятно е да се опитате да я „пукнете“. Припомнете си основното правило: не докосвайте лицето с ръце! Спрете визуалното и психическо обсебване заради акнето, и се уверете, че мислите само за положителни неща.

5. Кърпи и калъфки за възглавници

Това, за което може би не мислите, и на което не придавате голямо значение, е важна точка в борбата за чиста кожа! Хавлиите и калъфките за възглавници докосват лицето всеки ден. За да намалите вероятността от раздразнение и свръхчувствителност, е разумно да ги сменяте и гладите по-често. По този начин не давате шанс на бактериите да засегнат кожата. Не използвайте силни химически препарати и избелващи средства. Вместо това изберете естествени перилни продукти без аромат.

6. Диета

  • Храни, които трябва да се избягват:

Млечни продукти

Дори и да нямате непоносимост към лактоза, повечето млечни продукти могат да бъдат лоши за храносмилателната система. Много хора виждат подобрение в състоянието си, когато намалят или премахнат млечните продукти като мляко, сирене, сладолед и други от диетата. Ако искате да проверите дали млечните продукти са виновникът, опитайте да ги изключите от ежедневното меню за две седмици и вижте дали състоянието на кожата се подобрява. Ако е така, тогава вече знаете, че млечните продукти не са за вас.

Захар и други храни с висок гликемичен индекс (като хляб и тестени изделия)

Те могат да изострят възпалението в тялото. Колкото повече възпаление имате, толкова по-лошо ще бъде състоянието на вашето кистозно акне. Вместо това опитайте естествени подсладители. Захарта, зърнените продукти и тестените храни с мая подхранват кандидата в тялото, увеличавайки броя на акнето по кожата.

Кофеин и шоколад

Много експерти твърдят, че няма връзка между консумацията на кофеин и шоколад и появата на акне. Въпреки това, няма съмнение, че приемът на кофеин влияе пряко на хормоналния баланс. По-специално, предозирането с кофеин може да повиши хормона на стреса, известен като кортизол. Като намалите или елиминирате различни източници на кофеин, като кафе, чай и шоколад, можете да си помогнете и да поддържате хормоните в баланс. Това най-вероятно ще изчисти лицето ви от кистозно акне.

Храни с ниско съдържание на фибри и силно преработени храни

Консумирането на храни с ниско съдържание на фибри и силно преработени храни има пряко отрицателно въздействие върху здравето на червата, което от своя страна се отразява негативно на състоянието на кожата. Когато консумирате преработено месо като колбаси, тестени закуски и храна, приготвена набързо в микровълновата фурна, във вашите вътрешни микробни колонии настъпват нездравословни промени. Това причинява възпаление в цялото тяло, което може да влоши кистозното акне.

Пържени храни и бързо хранене

Тези храни също са преработени и са с ниско съдържание на фибри. В допълнение, те съдържат редица съставки, предизвикващи възпаление, включително хидрогенирани масла, натрий, химикали, аромати и захар.

  • Продукти, от които се нуждаете

Пробиотични храни

Колкото по-здрави са червата, толкова по-добър е балансът между добрите и лошите бактерии. Едно корейско проучване на 56 пациенти с акне установи, че пиенето на ферментирали напитки с лактобацили от кисело мляко е ефективно за намаляване на кожните лезии от акне и за снижаване производството на себум в рамките на 12 седмици.

Храни с високо съдържание на цинк

Определено е необходимо да се увеличи количеството на елемента в организма с помощта на храни като говеждо месо, нахут, тиквени семки и кашу. Цинкът също така поддържа здрав храносмилателния тракт, чието състояние има пряк ефект върху кожата.

Храни, богати на витамин А

Храни с високо съдържание на витамин А (къдраво зеле, спанак, сладки картофи и моркови) се борят с инфекциите и ускоряват заздравяването.

Храни с високо съдържание на фибри

Консумирането на храни с високо съдържание на фибри като зеленчуци, плодове, ядки и семена насърчава прочистването на дебелото черво, както и растежа на полезни бактерии в червата, което може да помогне за изчистването на кистозното акне.

Висококачествени протеинови храни

Говеждо, домашно пиле, уловена дива риба и яйца (от свободно отглеждани кокошки) са храни, богати на протеини и други полезни хранителни вещества. Те помагат за балансиране нивата на кръвната захар – ключов компонент в борбата срещу кистозното акне.

Поддържащи черния дроб храни

Тъй като хормоните се обработват в черния дроб, консумацията на храни, които поддържат неговото здраве, може да помогне да се отървете от акнето. Яжте повече кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол, както и листни зеленчуци, целина и богати на фибри плодове като круши и ябълки, за да подобрите функцията на черния дроб.

7. Отпуснете се

Стресът изостря всяко състояние и външният вид не е изключение. Намерете начини да намалите стреса в живота си, защото той може да накара тялото да отделя хормони, които влошават акнето. Колкото по-често и по-качествено се отпускате, толкова по-добро ще бъде състоянието кожата.

8. Сън

Получаването на подходящ сън през нощта може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве, включително балансиране на хормоналните нива и намаляване на възпалението, свързано с кистозното акне.

9. Движение

Редовната физическа активност е чудесна за форсиране на лимфната система, което от своя страна помага на тялото да премахва по-активно токсините. Физическата активност също е гаранция за добро настроение и благополучие.

10. Етерични масла от чаено дърво и лавандула

Най-добрият начин да използвате етерични масла за акне е да нанесете две до три капки локално върху проблемната зона. Етеричните масла от чаено дърво и лавандула са безопасни за нежна (директна) употреба, но могат да се комбинират и с други по-малко активни масла като масло от жожоба или кокосово масло, ако имате чувствителна кожа.

Научен преглед на ефикасността, поносимостта и потенциалните ползи при лечението на акне с масло от чаено дърво посочва, че намалява броя на лезиите, има добра поносимост, подобни на други локални лечения, и притежава антимикробно и противовъзпалително действие – ефекти, които са от съществено значение при лечението на акне.

Избягвайте излагането на пряка слънчева светлина, когато третирате акне с етерични масла. UV лъчите могат да направят кожата по-чувствителна и да причинят дразнене или зачервяване на кожата. Преди да използвате което и да е от двете етерични масла, направете тест за алергия и поносимост, като капнете няколко капки върху сгъвката на лакътя.

Източник: www.allure.com, www.smclinic.ru, www.sknclinics.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *