Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Брус Уилис е диагностициран с фронтотемпорална деменция. Какво е това заболяване?

Какво е фронтотемпорална деменция, кого засяга и какво причинява тази коварна болест?

Брус Уилис е диагностициран с фронтотемпорална деменция

 

Близо година след като Брус Уилис обяви, че ще се оттегли от актьорството след диагноза афазия, семейството на екшън суперзвездата обяви в четвъртък, че той е диагностициран с с този вид деменция.

„Състоянието на Брус прогресира и сега имаме по-специфична диагноза: фронтотемпорална деменция (известна още като ФТД). За съжаление, затрудненията вскомуникацията и говора са само един от симптомите на болестта, която е сполетяла Брус“, се казва в изявление на семейството, публикувано на уебсайта на Асоциацията за фронтотемпорална дегенерация.

„Жестоката болест“ може да „удари всеки“, каза семейството, добавяйки, че „при хората под 60, ФТД е най-често срещаната форма на деменция и тъй като поставянето на диагнозата може да отнеме години, вероятно състоянието е много по-разпространено, отколкото знаем .“

Към настоящия момент няма лечение за тази болест.

 

Какво представлява фронтотемпорална деменция?

 

Състоянието се характеризира с промени в поведението и личността, както и проблеми с езика, говора и комуникацията. Този вид деменция се отнася до група от заболявания, които засягат областите на мозъка зад челото (фронталния лоб) и зад ушите (темпоралните лобове). Среща се в по-млада възраст от другите видове деменция, често между 40 и 60 години, и е най-разпространената форма на деменция сред хората под 60 години.

Увреждането на нервните клетки започва да причинява проблеми в тези части на мозъка, които регулират езика, поведението и личността. Симптомите могат да варират. Например, човек може да се затруднява да разбере думите, може да започне да действа импулсивно или да има екстремни промени в личността. Пациентите може също така да имат липса на интерес към нормални за тях дейности, което понякога се бърка с депресия.

Фронтотемпоралната деменция има подобни признаци като болестта на Алцхаймер, включително загуба на паметта, според Асоциацията на Алцхаймер. Но има и ключови разлики. Промените в поведението могат да бъдат ранен предупредителен знак за фронтотемпорална деменция, но не се проявяват при пациенти с Алцхаймер чак до по-късните етапи на заболяването.

Състоянието е дегенеративно и докато някои симптоми могат да бъдат управлявани с лекарства и други видове грижи, то носи много вреди за здравето и качеството на живот на страдащия. Засега няма лечение за тази болест.

 

Кого най-често засяга болестта и кави са причините за появата й?

 

Експертите в областта знаят много за това как ФТД се развива в мозъка, но все още не разбират напълно защо се появява заболяването при някои хора, а други не. Това се длъжи на факта, че тази форма на деменция е по-рядко срещана, което означава, че е по-трудно да се изследват причините за нея.

Знае се само, че тази дегенеративна болест се наблюдава предимно при по-млади хора. Тя се диагностицира предимно на възраст между 45 и 65 години (въпреки че може да засегне по-млади или по-възрастни хора). Поставянето на диагнозата в по-млада възраст може да доведе до много различни предизвикателства. Човек под 65 може все още да работи, да има ипотека и други сметки за плащане или да има деца, които все още разчитат на него.

За разлика от някои други видове деменция, ФТД изглежда засяга еднакво мъжете и жените. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, за да се знае дали някои фактори като начина на живот, пушене, пиене на алкохол или липса на физическа активност, могат да увеличат риска от това заболяване.

Изследователите също така не знаят дали други дългосрочни здравословни състояния, като диабет или високо кръвно налягане, увеличават риска от поява на състоянието.

Източници: https://www.insider.com; https://www.alzheimers.org.uk/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *