Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

UV светлината, която втвърдява гел лака предизвиква рак?

Известно е, че при високи експозиции ултравиолетовите (UV) лъчи причиняват рак на кожата

UV

Въпреки това са направени много малко изследвания за безопасността на лампите, които изсушават гел лака в салоните за красота.

Сега ново проучване на изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего и Университета в Питсбърг в САЩ разкри сериозни доказателства за щети, които този пренебрегван източник на радиация може да причини на ръцете.

LED сушилните за лак за нокти изглеждат като малки солариуми за ръце. Те използват UV светлина, за да втвърдят и изсушат някои видове лак за нокти бързо и чисто.

Крушката на LED сушилнята за лак за нокти е с по-малък интензитет. Тя има различен UV спектър от солариума. Въпреки това, и малкото лъчи, които излъчва, все пак лесно проникват в кожата.

Докато предишни изследвания показват малка или никаква връзка между сушилните за нокти и рака на кожата на популационно ниво, ново проучване върху молекулярната страна на нещата алармира с тревожни резултати.

Людмил Александров

Людмил Александров е биоинжене и водещ автор на проучването. Той казва, че преди изследването „не е имало дори нулево молекулярно разбиране за това какво правят тези устройства с човешките клетки“.

Резултатите от експеримента показват, че ултравиолетовата светлина от лампите за нокти може да увреди ДНК на човешки и миши клетки по подобен начин.

Как вредят UV-лампите в салоните за красота?

Когато петриеви панички с миши и човешки клетки бяха поставени в сушилня за лак за нокти за две 20-минутни сесии (разделени с едночасова пауза), около 20 до 30 процента от клетките умряха.

20-минутна експозиция на ден, в продължение на три дни последователно, убиват до 70 процента от кожните клетки. При маникюр пръстите остават под UV светлината за общо около 15 минути. Експозицията в настоящото проучване е екстремна, в сравнение с това.

Клетките, останали след целия период на експозиция, показват признаци на увреждане на ДНК и мутации, свързани с рак на кожата

Въпреки че тези резултати не предоставят пряко доказателство за повишен риск от рак, те показват, че може да е налице значително ниво на риск. Остава да се изясни точно колко често някой трябва да посещава салон за нокти, за да се изложи на опасност.

Людмил Александров и колегите му призовават за подходящи дългосрочни епидемиологични проучвания. С тяхна помощ ще може да се прецени дали механизмите, разкрити от изследването им, се превръщат в действителна вреда.

Мария Живагуи, колежка на Александров и първи автор на изследването, била толкова разтревожена от резултатите, че спряла да си прави маникюр с гел лак.

„След като видях ефекта на радиацията, излъчвана от устройството за сушене на гел лак, върху клетъчната смърт, и че то всъщност кара клетките да мутират дори само след една 20-минутна сесия, бях сериозно разтревожена“, казва Живагуи.

И все пак, тя е предпазлива. За нея възможните рискове са повече от ползите. Но това не означава, че всеки трябва незабавно да спре да прави маникюр с гел лак.

Рискът от развитие на рак на ръцете от ултравиолетовите лампи за нокти изглежда е много нисък на популационно ниво сред хората под 65-годишна възраст. Някои изследователи тълкуват тези резултати като означаващи, че „гел маникюрът има малък или никакъв канцерогенен риск“.

Но рискът за индивида е нещо, което учените по рака все още не отхвърлят

Обикновеният лак за нокти е труден за поддържане, но по-малко вреден

Загрижените клиенти, казват те, трябва да се намажат със слънцезащитен крем преди маникюр. Или това, или трябва да носят ръкавици с дупки за пръстите.

Дерматологжката Мелиса Пилианг от клиниката в Кливланд предупреди през 2021 г., че хората, които посещават салон за нокти по-често, вероятно ще бъдат изправени пред по-голям риск, ако такъв съществува.

Мелиса Пилианг

Ако човек ходи няколко пъти в годината, вероятно няма за какво да се тревожи. Ако обаче това се случва на всеки две седмици, може да има причина за безпокойство.

През 2009 г. две здрави жени, които са си правили редовен маникюр и не са имали фамилна анамнеза за рак на кожата, внезапно развиват рак. Двата казуса накараха изследователите да се задълбочат и да проучат какви са рисковете за здравето от сушилните в салоните за красота.

През 2013 г. изследователите потвърдиха, че дозата UV радиация, излъчвана от UV лампите за нокти, е 4,2 пъти по-силна от тази на слънцето

Авторите заключават, че високата интензивност на експозицията изисква допълнителни проучвания.

Въпреки че тази услуга се продава като безопасна, реалността е, че са направени много малко изследвания за рисковете за здравето. Kазусите не са достатъчни, за да докажат причина и следствие.

Изследователи, наети от компании за тестване на продукти, отговориха, като казаха, че няма „причина за обществена тревога“. Дозата UV светлина, използвана в една сесия при лакиране на нокти, е тривиална, твърдят те.

В отговор на тези твърдения, авторите на статията от 2013 г. останаха непреклонни. Те посочиха в публикувано опровержение, че за разлика от другите изследователи не са имали конфликт на интереси и искат само да знае каква е истината.

Публикуваните мнения, базирани на обсервационни проучвания, не са допринесли много за подобряване на разбирането ни за рисковете за здравето, породени от UV лампите.

Крайно време е за независими епидемиологични (много като количество) изследвания

„Вероятно подобни проучвания ще отнемат поне едно десетилетие, за да бъдат завършени, и впоследствие да бъде информирана широката общественост“, казва Людмил Александров, подкрепен от неговите колеги.

Междувременно клиентите ще трябва сами да претеглят какви са рисковете и ползите.

Проучването първо е публикувано в Nature Communications.

Източник: www.sciencealert.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *