ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо ноктите на краката се удебеляват с възрастта?

Какво може да се направи, за да не се удебеляват ноктите на краката с възрастта и да се сведе до минимум тази неприятна проява?

ноктите на краката

Дебелите, чупливи и обезцветени нокти стават все по-често срещани с напредването на възрастта. Д-р Адам Филипс, ортопед, предоставя някои интересни факти и съвети какво трябва да се направи, за да се сведе удебеляването на ноктите и погрозняването на краката до минимум.

Ноктите на краката, както и на ръцете, се състоят главно от кератин. Въпреки това, с напредване на възрастта, растежът и скоростта на възстановяване на кератиновите клетки започват да се забавят поради лошо кръвообращение, особено в крайниците (ръце и крака).

Д-р Адам Филипс

Нормалните нокти имат дебелина не повече от 1 мм, розов оттенък, гладка и лъскава повърхност.

Разновидности на удебеляване на ноктите:

В зависимост от причината за удебеляване на ноктите могат да се разграничат два вида:

1. Наследствено удебеляване, което се появява от ранна детска възраст и трудно се коригира.

2. Придобито удебеляване на ноктите, което се появява по време на развитието на различни заболявания или в резултат на външни влияния.

Въпреки, че възрастта е основна причина за удебеляване на ноктите на краката, има и други причини, поради които това може да се случи:

1. Гъбичните заболявания на ноктите (онихомикоза) са най-честата причина за удебеляване на нокътната плочка. В зависимост от вида на гъбичките и способността им да разрушават структурата на нокътя, локализацията на гъбичките варира.

Най-благоприятното място за растеж на гъбички са нокътната плочка и нокътното легло или отстрани на нокътя и между пръстите. Заразяването с гъбички се улеснява от травма на нокътя и заобикалящата го кожа (одрасквания, драскотини и др.).

Основните симптоми на наличието на гъбички по ноктите:

• удебеляване на нокътя;
• промяна в цвета на нокътя или неговата прозрачност;
• разрушаване на нокътя (фолиация, разпадане, изтъняване на нокътната плочка);
• субунгвална хиперкератоза (повишено клетъчно делене на роговия слой на епидермиса);
• възпаление на околните тъкани (зачервяване, подуване, болезненост).

Гъбичките по ноктите са заразно заболяване, което изисква своевременно лечение.

Рисковите фактори за гъбична инфекция включват:

• ендокринни заболявания (диабет);
• съдови заболявания;
• плоски стъпала;
• използването на обувки, ръкавици и кърпи на човек, който вече има онихомикоза;
• измръзване;
• прекомерно изпотяване на кожата на крайниците или, обратно – прекалено суха кожа.

2. Псориазисът е хронично автоимунно заболяване на кожата и ноктите, което може да се развие във всяка възраст. Промените по ноктите се срещат при 30% от случаите на псориазис и се характеризират с жълто-кафяв цвят на нокътната плочка или поява на петна от същия цвят (наподобяващи мазни петна).

Оребрената повърхност на нокътя се образува поради разпадащите се, удебелени зони, редуващи се с области на онихолиза (малки вдлъбнатини и отделяне на нокътната плочка от леглото).

Увреждането на ноктите може да се комбинира с кожни лезии

Te се проявяват под формата на розови плаки с различни нюанси, имат ясни контури и са покрити с люспи.

3. Нарушено кръвообращение на долните крайници води до намаляване притока на хранителни вещества и кислород към тъканите на върховете на пръстите. В условията на хипоксия се нарушава нормалният клетъчен растеж и се създават условия за необичайно удебеляване на нокътната плочка.

Атеросклерозата и хроничната венозна недостатъчност принадлежат към заболяванията, водещи до нарушено кръвообращение в тъканите на долните крайници.

Атеросклерозата е хронично, бавно прогресиращо заболяване, проявяващо се с фокално удебеляване на вътрешния слой на артериите поради липидно отлагане и реактивна пролиферация на съединителната тъкан.

Хроничната венозна недостатъчност, която се проявява, наред с други неща, и с разширени вени на долните крайници, е една от най-честите причини за удебеляване ноктите на краката.

4. Удебелени нокти тип „часовниково стъкло“ се появяват при някои сърдечно-съдови и хронични белодробни заболявания. Нокътната плочка е удебелена и леко заоблена около пръста. Това се дължи на намаляване нивото на кислород в кръвта и тъканите в продължение на няколко години, и затова човек може да не забележи промените в началото.

5. Нараняванията на нокътната плочка и околните тъкани са изпълнени с нарушаване нормалните процеси на растеж на ноктите.

Заради това се случва тяхното удебеляване, както и обезцветяване на нокътната плочка

6. Удебеляването на ноктите може да е резултат от възпалителни лезии на нокътя и околните тъкани. Ако зоната на нокътното легло е увредена, нормалните процеси на растеж и формиране на нокътната плочка се нарушават. Промените могат да настъпят както в посока на удебеляване, така и в посока на изтъняване.

7. Захарният диабет се характеризира със сензомоторна невропатия и нарушения на кръвообращението в крайниците. Налице са зони на хипоксия, които водят до образуване на хиперкератозни зони и удебеляване на ноктите. В резултат на нарушение на чувствителността на долните крайници, човек не забелязва леките наранявания.

Неправилно подбраните обувки променят нормалното положение на стъпалото и пръстите, което води до тяхното компресиране и нарушаване на кръвообращението на нокътната плочка и околните тъкани.

Образува се тъканна хипоксия, която в допълнение към язвените дефекти (диабетно стъпало) води до прекомерно образуване на колаген и удебеляване на ноктите.

8. Pachyonychia congenita е рядко състояние, характеризиращо се с удебеляване на ноктите и кожата на стъпалата на краката поради нарушено образуване на кератин. Това се случва при мутации в гените, кодиращи производството на протеина кератин-16. Има удебеляване на ноктите, което се проявява още в детството. По кожата се образуват големи мазоли, които причиняват болка.

Често може да намерите описание на удебеляване и изкривяване на нокътя, подобно на нокътя на митичната птица грифон. Такава промяна се нарича онихогрифоза и се характеризира с изменения в околонокътните тъкани, хипертрофия на роговите пластини, тяхното уплътняване и усукване. Това е доста рядко дистрофично увреждане на нокътната плочка.

Какво може да направите, за да сведете до минимум удебеляването на ноктите на краката?

Въпреки че няма как да избегнете процеса на стареене, има начини да намалите болката (ако има такава) и да подобрите външния вид на удебелените нокти.

Като редовно пилите ноктите на краката у дома, може да намалите дебелината им. По този начин се постига и премахване на външния слой, който често е обезцветен. Ако не се чувствате уверени в рязането на ноктите или смятате, че са твърде трудни за подрязване, може да използвате услугите на салон, в който правят медицински педикюр. Добре ще е да имате предварителни отзиви за специалиста, който ще се погрижи за краката ви.

Когато е възможно, избягвайте използването на козметика като лак за нокти, ходенето на басейн с боси крака и носенето на неподходящи или неудобни обувки – всичко това увеличава риска от развитие на гъбична инфекция на ноктите, която може да доведе до удебеляването им.

С какъв лекар да се консултирате ако удебеляването на ноктите е притеснително?

Ако проблемът с удебеляването на ноктите продължава дълго време и не е свързан с нараняване, както и ако има други патологични симптоми, тогава ще е добре да пропуснете медицинския педикюр. Свържете се с дерматолог или терапевт, за да разберете възможната причина за симптомите. Може да се наложи да се консултирате с други специалисти: ревматолог, съдов хирург, кардиолог, ендокринолог или ортопед.

Самодиагностиката и самолечението в тази ситуация може да доведе не само до загуба на красотата на ноктите, но и до по-сериозни проблеми.

Диагностика и необходими изследвания при удебеляване на ноктите

След първоначалния преглед лекарят може да предпише набор от лабораторни и инструментални диагностични методи, за да установи причините за симптомите и да изясни диагнозата.

• Микроскопия и посев за паразитни гъбички от нокътните плочки.

• Микроскопия и култура за паразитни гъбички от кожата.

• Биохимичен анализ на кръвта (кръвна захар, контрол на холестерола, липопротеини с много ниска, ниска и висока плътност).

• Кръвен тест за нивото на гликирания хемоглобин.

• Ревматичен профил: ревматоиден фактор, анти-цикличен цитрулиниран пептид (ACCP) антитела, IgG антинуклеарни антитела, анти-dsDNA антитела, антистрептолизин-О (ASLO).

• Ултразвуково изследване (ултразвук) на вените и артериите на долните крайници (доплер).

Лечение на удебелени нокти

В зависимост от причината за удебеляването на ноктите, лекарят ще избере подходящия план за лечение. При онихомикоза, основното лечение е насочено към борба с гъбичките.
Дерматологът ще предпише необходимото лекарство след провеждане на изследвания и идентифициране вида на гъбичките. В процеса на лечение е необходимо да се спазва личната хигиена, както и да се предотврати инфекцията на други нокти.

При лечението на псориазис терапията е насочена към спиране на кожни и други симптоми. Могат да се предписват нестероидни противовъзпалителни средства, глюкокортикостероиди, цитостатици. Терапията се избира индивидуално и се контролира от ревматолог.

Лечението на хроничната артериална и венозна недостатъчност се провежда под наблюдението на съдов хирург. В зависимост от показанията се използват различни методи на лечение: лечение с венотоници, статини, антиагрегантна терапия. При венозна недостатъчност се използват компресионни чорапи или превръзки.

В някои случаи е показано хирургично лечение с възстановяване на лумена на артериите, корекция на венозния рефлукс (обратен кръвен рефлукс).

При лечението на захарен диабет основната роля играе диетотерапията и употребата на хипогликемични лекарства, предписани от ендокринолог. Препоръчва се носенето на удобни ортопедични обувки.

Какво да правите при удебеляване на ноктите

При гъбична инфекция на ноктите е необходимо първо да се изключи възможното заразяване на други хора чрез предмети за лична хигиена (кърпи, принадлежности за маникюр) и обувки.

По време на лечението е важно да балансирате диетата, да включите зеленчуци, плодове, зърнени храни и месо. Необходимо е да се избягва контакт с химикали, нараняване на нокътната плочка с груби пили за нокти и инструменти за маникюр. Също така се препоръчва да се избягват резки промени в температурата (носете топли чорапи и надеждни обувки през зимата).

Защо е важно да се грижите за краката с напредването на възрастта?

За разлика от други части на нашето тяло, трудно можем да заменим краката. Трябва да се грижите за тях, тъй като те играят важна роля за поддържане на здравето. Наличието на здрави крака помага да продължите да ходите по-дълго, намалява вероятността от падане и помага да избегнете общ дискомфорт, който може да изпитате ако имате дълги, дебели нокти на краката.

Източници: my.clevelandclinic.org, www.mastertonfootclinic.co.nz, clinic-nail.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *