Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства за грип с рецепта и без рецепта

„Изтощена“ от прекаран преди това COVID-19, имунната система реагира неадекватно на патогените, включително и на онези, които причиняват грип

грип
При пациенти с „постковид“ сезонният грип може да протече в тежка форма и да причини такива ужасни усложнения като пневмония. Също така, такива пациенти могат да се „събудят“ с херпес, който до този момент не ги е притеснявал, и редица други хронични заболявания. С други думи, те стават имунокомпрометирани. Съответно и подходът към лечението на грипа трябва да бъде подходящ – насочен към възстановяване на изтощения имунитет.

И като говорим за „постковид“ или „дълъг ковид“, трябва да се има предвид, че той може да се случи и на онези, които са прекарали коронавируса безсимптомно. Както и на такива, които все още приемат пандемията конспиративно.

Грипът няма да измести ковид

Днес двете заболявания циркулират едновременно под името флурона (flu – грип, настинка на английски и rona – коронавирус). Заради това вече има и комбинирани тестове. Но, грипните вируси и коронавирусите имат различни механизми на развитие на инфекцията. Все още няма причина да се смята, че коронавирусът ще измести или замени грипния вирус в структурата на сезонната заболеваемост.

Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС), включително и грипа, често имат ясно изразена сезонност. Тя може да се дължи на колебания в метеорологичните условия, социални фактори (например започване на училище през есента), както и общо намаляване на имунната устойчивост през студения сезон. Наличието на извънсезонни вълни на заболеваемост по време на пандемичния период се обяснява със значителни разлики в генома на вируса спрямо обичайните циркулиращи преди това варианти, които рязко увеличават възможността за предаване на вируса. Разбира се, появата на подобни огнища в бъдеще не може да бъде изключена или надеждно прогнозирана, но като цяло, в случая с коронавируса наблюдаваме плавен преход от епидемия към обичайното му съвместно съществуване с други тежки остри респираторни синдром и грип.

Кога трябва да се отиде на лекар?

Д-р Николай Крючков, имунолог, кандидат на медицинските науки потвърждава: „Сега човек наистина рискува да се зарази с няколко инфекции едновременно. До една четвърт от всички случаи на остри респираторни вирусни инфекции са именно комбинирани инфекции. Случва се човек едновременно да се зарази, например, от грип и аденовирусна инфекция или пък от аденовирусна и риновирусна инфекция. Една такава инфекция може да бъде открита чрез изследване на биологичен материал от горните дихателни пътища.

Ето кога е почти задължително да се потърси лекарска помощ за възрастен и още повече за дете:

– Недостиг на въздух или затруднено дишане.

– Силни болки в тялото, всяка силна болка или усещане за тежест в гърдите или корема.

– Внезапно замайване, объркване.

– Тежко или продължително повръщане.

– „Втората вълна“ на заболяването, когато седмица и половина по-късно температурата отново скочи и кашлицата се засили. Това е сигнал за възможни усложнения.

Лекарства за грип с рецепта и без рецепта

С рецепта се изписват антибиотици, ако са необходими. Това става след преглед от лекар.

Какво, обаче може да направите за облекчаване на състоянието, ако нямате възможност да посетите медицински специалист сравнително скоро?

Д-р Николай Крючков
Д-р Николай Крючков

Като цяло има много варианти как да облекчите неразположенията, както и портфейла си. Кои от тях наистина работят и подобряват състоянието? И какво е безполезно или дори вредно да се прави или да се закупи? Специалистите от Mayo Clinic, един от водещите в света лечебни и изследователски центрове, изготвиха обширен преглед на популярни лекарства и методи за лечение на настинка .

ОТ ХАПЧЕТА ДО БЛИЗАЛКИ

Средно хората се разболяват от тежък остър респираторен синдром в рамките на една до две седмици. Каквото и да обещават рекламите, симптоматичните средства няма да ускорят възстановяването ви, предупреждават експертите. Но те ще облекчат болезнените прояви на болестта или поне ще ги смекчат. И ето какво наистина помага.

1. При болки в гърлото: гаргари и таблетки за смучене

Можете да спестите пари, като направите свой собствен разтвор за гаргара. Научни доказателства потвърждават ефективността на най-простата народна рецепта при болки в гърлото: четвърт лъжица сол в чаша топла вода.

Експертите от Mayo Clinic също така препоръчват смучене на таблетки за гърло. От аптеката може да изберете, но имайте предвид, че колкото по-малко захар съдържат, толкова по-добре. Орофар, Ефизол и други от тази група имат добър ефект. Основното тук е обилното отделяне на слюнка, която ще овлажни и успокои болното гърло.

2. При запушен нос: капки, спрейове и мехлеми

Съвременните вазоконстрикторни капки и спрейове могат почти напълно да премахнат назалната конгестия. Но те също така имат и недостатъци: ограничен период на действие (обикновено до 4-6 часа), предизвикват бързо пристрастяване и имат някои неблагоприятни ефекти върху лигавицата. Ето защо отоларинголозите съветват да използвате такива средства за не повече от 3-5 дни.

За да имате нужда от по-малко капки за спрей и да можете да ги използвате по-рядко (например само през нощта), Mayo Clinic препоръчва да пиете повече течности. Това помага за разреждане на слузта и подобряване на изтичането. Повлияват добре и на запушването на носа. Ако все пак искате да вземете капки от аптеката, но и да не причиняват изброеното по-горе, вземете си Коларгол – класика, доказана от времето. Задължително се консултирайте с фармацевт преди да започнете да ги ползвате. От мазилата най-добър ефект има Ринолекс, тъй като едновременно отпушва и овлажнява носа.

Сред най-ефективните течности и напитки са: топла вода с лимон и мед, пилешки бульон, чай със сладко (за предпочитане да не е с чак толкова много захар).

! Важно: по време на грип в комбинация с ковид трябва временно да се откажете от кафето и газираните напитки с кофеин. Те ускоряват отстраняването на течности от тялото и могат да обострят симптомите, включително кашлицата и запушения нос, предупреждават американските лекари.

3. Температура, главоболие и други болки

– За деца под 6 месеца давайте само препарати с ацетаминофен (парацетамол), препоръчват експертите от Mayo Clinic. Дозата се избира след консултация с лекар, в зависимост от възрастта и теглото на детето.

– Възрастните могат да приемат парацетамол, ибупрофен, други антипиретици и болкоуспокояващи. Добре действа комбинацията от една таблетка парацетамол и аналгин, приети заедно. Не бива обаче да се прекалява – три пъти на ден е максимума, като в този случай не трябва да се употребяват прахчета от рода на Тайлол Хот, Грипекс Макс и други подобни, тъй като те съдържат парацетамол и е възможно да предозирате.

– На деца и юноши с ТОРС не трябва да се дава аспирин. Може да да има опасни странични ефекти, особено в случай на грип.

КАКВО ДРУГО ЩЕ ПОМОГНЕ

– Медът в много случаи помага при кашлица, твърдят специалисти. Препоръчително е да се разрежда в топла вода и да се пие от възрастни и деца над 1 година (ако няма алергия).

– Овлажняване на въздуха в помещението. Действа благоприятно върху лигавицата на гърлото и носа. В идеалния случай използвайте овлажнител. Ако нямате специален уред, може да ползвате и вода, налята в подходящ съд, който да сложите върху радиатора или котлона.

– Антихистамини. Те могат да бъдат предписани от лекар за намаляване отока на гърлото и носната лигавица.

– При упорита кашлица – таблетки Тавипек или Бромхексин, топъл, но не и горещ чай от лайка и мащерка с мед, или какъвто и да е билков чай, към който се добавят капките Кармолис.

БЕЗПОЛЕЗНО ИЛИ МОЖЕ ДА НАВРЕДИ

– Антибиотици. Антибактериалните лекарства може да са необходими само при определени усложнения, диагностицирани от лекар. Ако приемате антибиотици неразумно, може да имате странични ефекти, но не и полза.

– Лекарства за настинка и кашлица без рецепта за малки деца (под 5 години). Купувайки ги сами, без консултация с лекар, рискувате сериозно да навредите на детето, предупреждават специалистите от Mayo Clinic. При бебета тези лекарства могат да причинят сериозни, дори животозастрашаващи странични ефекти. Така че в никакъв случай не се самолекувайте.

ВИТАМИНИ, ЕХИНАЦЕЯ, ЦИНК: ДАННИТЕ СА ПРОТИВОРЕЧИВИ

Що се отнася до ефективността на тези лекарства и билкови средства против настинка, научната и медицинска общност все още не могат да решат, признават експертите.

– Витамин С. Голям брой изследвания показват, че при повечето хора не помага за овладяване първите симптоми или предотвратяване на грипа. Въпреки това, някои експерименти показаха, че приемането на аскорбинова киселина при първите признаци на неразположение, дори преди появата на симптомите, намалява продължителността на тежкия остър респираторен синдром.

– Ехинацея. Данните отново са противоречиви. Някои проучвания не показват полза от ехинацеята при настинки и грип. Други показват известно намаляване на тежестта и продължителността на симптомите, когато се приемат хранителни добавки с ехинацея в много ранен стадий.

! Важно: Ехинацеята може да взаимодейства с много лекарства, повлиявайки ефекта им, предупреждават специалистите. Затова непременно се консултирайте с вашия лекар, особено ако приемате лекарства за хронични заболявания (сърдечно-съдови, диабет и др.).

– Цинк. Някои проучвания показват, че таблетките за смучене или сироп с цинк съкращават продължителността на грипа с до един ден. И дори тогава, ако започнете да приемате микроелемента в първите 24-48 часа след появата на симптомите. В същото време цинковите препарати имат някои притеснителни странични ефекти. Прочетете внимателно листовката.

– При леко протичане на заболяването (както при грип, така и при ковид) не са необходими антивирусни лекарства. Първо, те не са евтини, и второ, имат сериозни странични ефекти.

– Хората от рисковите групи (бременни жени, деца, възрастни хора, пациенти с хронични заболявания) задължително и възможно най-скоро трябва да се консултират с лекар при появата на симптоми на респираторна инфекция. При такива пациенти рискът от опасни усложнения е висок, поради което по правило лекарят им предписва антивирусни лекарства.

Кога трябва да се приемат антивирусни?

Лекарите обръщат внимание на периода на приемане на лекарства. Имайте предвид: противогрипните антивирусни лекарства работят, ако пациентът е започнал да ги приема не по-късно от 48 часа след появата на симптомите. Лекарствата срещу ковид, които най-убедително са доказали ефективността си в клиничните изпитания (с активни съставки ремдесивир, ивермектин и хлорохин), също трябва да започнат да се взимат възможно най-рано и не по-късно от 5-ия ден след появата на първите симптоми на заболяването.

Колкото и да са леки първите симптоми, точно те трябва да бъдат атакувани навреме. Ако усещате, че гърлото ви „дращи“, че сте по-уморени от обикновено, ако имате нетърпимо главоболие и носът всеки момент ще протече, ще е добре да вземете имунотропни препарати като Тамифлу, Авирон Рапид и Ацикловир. Тези лекарства имат широк спектър на антивирусно действие и са предназначени за лечение на остри респираторни вирусни инфекции при възрастни.

Ако в семейството вече има болен от грип, инвестицията в такива средства може да бъде оправдана. Освен това те могат да помогнат за укрепване на имунната система. Помагат и за ускоряване формирането на пълноценен имунен отговор, което намалява продължителността на заболяването и риска от усложнения, включително такива, причинени от активирането на бактериалната флора.

Инструкциите на антивирусните лекарства често показват, че те могат да се използват и за превенция. Въпреки факта, че се предлагат и се продават без рецепта, не е препоръчително да си ги предписвате сами. По-добре е да се консултирате с лекар, тъй като такива лекарства имат свои собствени противопоказания, дозировки и възрастови ограничения.

Витаминната терапия е чудесно решение. Но отново след консултация с лекар и под негов контрол, тъй като може да има индивидуална непоносимост. В идеалния случай витаминната терапия трябва да бъде системна – провеждана на всеки три месеца и да е комбинация от различни групи витамини. Това определено ще укрепи имунната система.

Ако човек е болен, как може да се почувства по-добре?

Преди всичко като има сериозно отношение към състоянието в което е. Грипът, който върлува тази зима, не бива (а и не може) да се кара „на крак“. Освен, че протича тежко, минава трудно и носи със себе си достатъчен брой усложнения.

Хигиена и превенция

Без значение дали сте или не сте ваксинирани, спазването на някои прости хигиенни правила е задължително. Преди всичко е важно да си миете ръцете. Това трябва да се прави редовно. След посещение на магазин, ако сте ползвали градски транспорт или сте били на друго обществено място, след тоалетна – задължително. Измиването трябва да продължи няколко минути, като внимателно разнасяте сапун в дланта и го разтривате между пръстите.

Също така е важно да не пипате лигавиците на устата и очите. Вирусите могат да останат върху кожата известно време и е много лесно да ги внесете в тялото с помощта на ръцете.

Внимание към дома

За да намалите риска от инфекция, трябва да се грижите за средата, която ви заобикаля. Необходимо е по-често да се проветрява дома и работното място (ако е възможно) – през деня за 10-15 минути отворете целия прозорец или поне едното крило. Циркулацията на въздуха ще изчисти натрупаните патогени и ще ви помогне да дишате по-леко.

Друг важен момент е мокрото почистване. Вирусите и бактериите обичат да се установяват върху различни повърхности и да остават там известно време. Ето защо веднъж на ден си струва да избършете праха от мебелите и да измиете пода.

Всичко това е изключително важно – и почистването, и проветряването, ако в къщата има болен човек. Ако е възможно, трябва да го преместите в самостоятелна стая, да му дадете отделна посуда и да си измивате ръцете след посещение при него – например, когато сте му занесли храна или лекарства.

Какви три теста трябва да се направят след грип?

След COVID-19 е добре да се подложите на редица изследвания – това го знаят всички, които са преболедували. Но не всеки е наясно, че точно същото трябва да се направи след прекаран грип.

Какви изследвания трябва да се направят и защо?

Грипът е остро възпаление, активно, с висока температура. А това е повишена склонност към тромбоза, подчертават лекарите.

Първо изследване – D-димер

Точно същото изследване трябва да се направи и след коронавируса. Прави се коагулограма (изследване на кръвосъсирването) и се гледа индикаторът D-димер, който показва дали има възпаление в организма, което води до тромбоза. Този показател трябва да бъде по-малък от 245 ng/ml.

Особено опасно е, когато се получи дълбока венозна тромбоза, защото може да се отделят кръвни съсиреци, които да доведат до исхемичен инсулт или да се получи тромбоза на вените на ретината. Тогава човек става пациент на офталмолозите.

D-димерът е протеин, намиращ се в кръвта. Ако е повишен, това е знак, че тялото е в процес на тромбоза, което е много сериозно. Редица проучвания показват, че хората с повишен D-димер са 3,5 пъти по-склонни да имат сърдечно-съдови проблеми и тромбоза.

Второ изследване – ЕКГ

Грипът засяга сърцето и затова сърдечно-съдовите усложнения може да са чести. Основното е инфаркт на миокарда. Ако човек е бил болен и не е бил ваксиниран, през първите 7 дни след заболяването рискът от инфаркт се увеличава 6 пъти, показват редица медицински изследвания.

Кръвоносните съдове обикновено трябва да бъдат проходими. Ако се запушат с холестеролна плака или тромб, тогава те постепенно се превръщат в непроходими, което води директно до инфаркт. Затова всеки трябва да направи ЕКГ след прекаран грип.

Трети анализ – TSH

След грип лекарите препоръчват да се провери функцията на щитовидната жлеза. Затова трябва да се вземе кръв и да се види какво е нивото на TSH (тироид-стимулиращ хормон).

Много е вероятно да възникне подостър тиреоидит. Вирусът на грипа може да навлезе и да зарази клетките на щитовидната жлеза. Той променя рецепторите им, така че имунната система да възприема тези клетки като чужди. Те се разрушават и в първия момент има масивно освобождаване на хормони, тоест тиреотоксикоза. И тогава всички тези хормони намаляват и се получава хипотиреоидизъм. И в такава ситуация вече ще са необходими лекарства и лечение.

Тези три анализа и изследвания трябва да се преминат след грип, за да се намали рискът от усложнения, препоръчват лекарите.

Източници: www.mayoclinic.org, www.nazaval.ru, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *