Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви опасности крие грип, изкаран на крак?

Свински, птичи или какъвто и да е грип трябва да се лекува в едно с осигурена почивка, макар и не задължително на легло

грип

Какви са последствията ако прекараме грип? Макар да го наричаме сезонно заболяване, грипът не се ограничава само в един сезон, в случая есенно-зимния. И дори и да сме свикнали с него (за разлика от ковида) оказва се, че той има не по-малко ужасни последствия, като смърт и придобиване на нови хронични заболявания.

Как да избегнем проблемите, които идват с грипа?

Д-р Владимир Чуланов, специалист по инфекциозни заболявания, дава актуална информация и съвети, които е добре да се спазват.

По време на заболяване всички системи на тялото работят с повишено натоварване. На първо място това се отнася за сърцето, уточнява специалиста. Ако човек прекара заболяването „на крак“, физическата активност кара сърцето да работи усилено, а ако към това се добави и стресът на работното място, тогава са възможни сериозни последствия. Например може да се развие аритмия, кардиомиопатия и възпаление на сърдечния мускул – миокардит.

Д-р Владимир Чуланов

Грипът се характеризира с тежка интоксикация на организма, което е основна причина за развитието на тежки симптоми. Следователно, по време на заболяване с повишено натоварване, бъбреците и черният дроб, които са отговорни за прочистване на тялото, също работят интензивно. В случай, че човек не спазва режим, по-специално, не пие достатъчно вода (което се случва предимно на онези, които работят боледувайки), органите просто нямат как да премахнат вредните вещества от тялото. В резултат на това може да се появяват различни лезии на бъбреците и черния дроб: хепатит, пиелонефрит, гломерулонефрит.

Повишеното натоварване на черния дроб и бъбреците също е причина да не се злоупотребява с различни лекарства

Това често се прави от онези, които „носят болестта на гръб“. Трябва да е ясно, че всяко вещество, дори полезно в борбата с инфекцията, тялото трябва не само да абсорбира, но и успешно да отстрани. Затова не се препоръчва самолечение, особено с антибиотици.

Грипните вируси са напълно способни да преминат през кръвно-мозъчната бариера и да заразят менингите и кръвоносните съдове. При грип може да се развие менингит, мозъчен оток, менингоенцефалит. Състоянията са редки, но тежки, често завършващи със смърт. Неслучайно повечето инфекционисти предупреждават, че мозъчните заболявания са следващата вълна от усложнения след прекаран синузит или отит.

А най-вероятната последица от грипа често е пневмония, бронхит, включително хроничен, отит, синузит. Освен това, ако имунната система е в състояние сама да се справи с вируса, тогава може да се наложи лечение с антибиотици заради бактериалните усложнения. Трябва да е ясно, че именно бактериалните усложнения са основната причина за смърт сред болните от грип. Пример за това е сепсис – инфекция на кръвта, която се развива неочаквано бързо и води до фатален край.

Затова сложете грипа „да си легне“, съветва д-р Чуланов

В едно с почивката е препоръчително да се приемат повече течности. Предпочитайте вода, топъл билков чай, айран със стайна температура, прясно изцедени плодови сокове. Колкото и леко да го карате, по-добре е да се почива у дома, отколкото да се разнася заразата и да сте неефективни на работата. Ако сте в състояние, разхождайте се през светлата част от деня или вършете други релаксиращи и ненатоварващи дейности.

Задължително спазвайте лечението, което лекарят ви е изписал, без да махате или добавяте нови медикаменти и хранителни добавки без първо да се консултирате с него.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *