ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кръвните съсиреци: основнa причинa за смърт от коронавирус

Идва нова вълна от ковид, а с нея и епидемия от тромбоза, предизвикана от кръвните съсиреци. Как да се предпазим?

кръвните съсиреци

По какво се различава тромбозата, причинена от новия коронавирус, от обичайната научаваме от д-р Андрей Панков, сърдечно-съдов хирург и кардиолог.

Клинично честите и ковидните тромбози протичат по един и същ начин. Но при нормални условия кръвните съсиреци са по-често срещани при хора от рисковите групи – пушачи, пациенти със затлъстяване, такива с разширени вени, онкологични заболявания, водещи застоял начин на живот и др.

Д-р Андрей Панков

По време на пандемията, предизвикна от новия коронавирус внезапно се натъкнахме на вълна от тромбоза, която спонтанно се появява дори при млади и сравнително здрави пациенти. Тази тромбоза идва на фона на безсимптомно протичане на коронавирус и доведе до мигновена смърт от белодробна емболия.

Освен това, при пациентите с ковид се образуваха кръвни съсиреци в различни кръвоносни съдове, или почти навсякъде. Лекарите се сблъскаха със случаи, които преди това се смятаха за казуистика, например тромбоза на чревните артерии, което моментално довежда до нейното запушване, тежка некроза и смърт на пациента.

За щастие, откакто в лечението на ковид задължително са включени антикоагуланти, подобни смъртни случаи започнаха да намаляват.

Със застудяването се очаква нов ръст на заболеваемостта от коронавирус.

Необходим ли е прием на антикоагуланти при пациенти със съмнение за ковид?

Моето мнение е да, казва д-р Панков. Тромбозата е една от основните причини за смърт от ковид, наред с дихателната недостатъчност. Освен това, кръвните съсиреци причиняват мигновена смърт и лекарите нямат възможност да помогнат на пациента. Следователно, антикоагуланти са необходими дори при лека форма на коронавирус. Ползите от приема им при ковид са несравними с хипотетичния риск от странични ефекти.

Смята се, че освен ковид, тромбозата се провокира и от разширените вени.

Колко често кръвните съсиреци се образуват при хора, които имат разширени вени?

Според д-р Панков това се случва значително по-рядко, отколкото при ковид – при около 10% от пациентите. Но това не е толкова малко, като се има предвид, че разширените вени са изключително разпространено заболяване. Около 30-40% от жените и 25-30% от мъжете страдат от него в една или друга степен.

Да, някои хора с разширени вени живеят до дълбока старост. Но хирурзите се занимават и с тези, които трябва да бъдат оперирани спешно.

Съдовите заболявания се считат за бич на съвременния човек.

Възможно ли е да живеем до старост със здрави кръвоносни съдове?

За съжаление днес това е почти невъзможно. Катастрофалната екологична обстановка, липсата на движение, лошите навици и нездравословното хранене водят до образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове и до тяхното увреждане.

Атеросклерозата днес присъства при почти всички хора на възраст 45+. Новите диагностични методи позволяват откриването на тези заболявания на ранен етап. Това дава възможност на лекарите да се намесят навреме. По този начин се увеличава продължителността на живота на пациентите. Но за това всеки, който смята че може да има проблем с кръвоносните съдове, трябва да отиде при кардиолог за превантивен преглед, напомня д-р Панков.

Атеросклерозата е заболяване, което дълго време протича безсимптомно

Симптомите се появяват само когато и само там, където съдовете са най-засегнати. Атеросклерозата на коронарните артерии идва с болка зад гръдната кост. Ако мозъчните съдове са увредени – вниманието, паметта и други когнитивни функции се влошават. В най-лошия случай възникват остри мозъчно-съдови инциденти. При атеросклероза на долните крайници може да се появи интермитентно накуцване (болка в краката дори при кратко ходене).

Има мнение, че атеросклерозата е по-лоша от рака

Онкологичното заболяване може да бъде излекувано, но е невъзможно да се отървем от атеросклерозата. При нея няма ремисия.

Наистина е невъзможно да се излекува атеросклерозата, независимо в какъв стадий е открита болестта, потвърждава д-р Панков. Ако открием атеросклеротични плаки на едно място, това означава, че те вече са навсякъде: в артериите на сърцето, мозъка и краката. Единственото, което може да се направи, е да забавим развитието на болестта. Но това изисква лечение през целия живот.

Има много народни рецепти за поддържане здравето на кръвоносните съдове – топла вана, спорт, контрастен душ…

Тези съвети са от значение само като профилактика на заболяването, подчертава кардиологът Панков. Ако вече се е развила атеросклероза, те не трябва да се използват без консултация с лекар.

Взимането на вана е рекордьор по повиквания на линейки за пациенти с инфаркт. Високата влажност и температура провокират сгъстяване на кръвта, а при коронарна болест и тежка исхемия (намален кръвен поток) на мозъка парата може да е причина за трагичен край.

Дори такава безвредна процедура като контрастен душ може да предизвика вазоспазъм (рязко свиване на съдовете)

И ако артерията вече е стеснена с 80%, пациентът в най-добрия случай ще бъде закаран в кардиореанимация.

Няма противопоказания за спорт само в началния стадий на заболяването. Всяко натоварване трябва да се обсъди с лекуващия лекар. Например, при тежка атеросклероза на сърдечните съдове, активният спорт може да доведе до инфаркт.

Преди да се „погрижите за здравето си“, трябва да сте наясно какво е неговото състояние и да се информирате с помощта на лекар. Често откриваме изразена атеросклероза дори при хора, които се смятат за абсолютно здрави, казва д-р Панков. След 30-35 години е необходимо да се посещава лекар поне веднъж годишно, да се правят изследвания и прегледи. Тогава вашият кардиолог ще може да каже точно какво може и какво не може да правите.

Как изглежда класацията на опасностите, които „убиват“ кръвоносните съдове?

Най-вредният навик за кръвоносните съдове е тютюнопушенето. Никотинът свива кръвоносните съдове, а постоянният им спазъм при хронично пушене бързо ги износва и нарушава тяхната еластичност.

На второ място е заседналият начин на живот, който провокира стагнация на кръвообращението. Движението „ускорява“ кръвта. Има мнение, че достатъчната физическа активност може да неутрализира всички негативни последици от нездравословния начин на живот.

Накрая, но не на последно място, е нездравословното хранене. Мазните, богати на холестерол храни са основната причина за появата на съдови плаки по стените на кръвоносните съдове.

Вярно ли е, че всяко съдово заболяване рано или късно води пациента на операционната маса?

Мото, макар и леко шеговито, на всеки хирург е: „Най-добрата операция е онази, която не е направена.“ В началните етапи, когато рискът от усложнения е нисък, съдовите заболявания могат и трябва да се лекуват консервативно, с помощта на лекарствена терапия.

Въпреки това, тежката вазоконстрикция (характерна за късния стадий на атеросклероза) вече може да доведе до инфаркт, инсулт или гангрена (и последваща загуба на крака). Ако има такъв риск, е необходимо хирургично да се възстанови лумена на съда или да се създаде нов път за притока на кръв към органа, който страда от липса на кръв. Така че, да – и тук превенцията е най-доброто лечение за кръвоносните съдове. Добре е всеки да помисли върху това, без значение дали е прекарал, кара или ковида ще го пропусне, заключава кардиологът Панков.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *