Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се случва, ако оставите капака вдигнат, докато пускате водата в тоалетната?

Лазерно изображение показа как бактериите и микрочастиците се движат във въздуха около тоалетната

тоалетната
Учени от Колорадския университет в Боулдър (град в САЩ, щата Колорадо) са провели проучване, което изглежда като претендент за Ig Nobel. Ig Nobel, известни също и като Антинобелови награди или Шнобелови награди, са пародия на нобеловите награди. Te отличават трудове, които забавляват с безсмислеността си или понякога с абсурдността си. Въпреки това резултатите, до които са стигнали американските учени засягат всички, защото всички ние използваме тоалетната. И най-вероятно мнозина го правят погрешно.

Американските учени решили да разберат колко опасно е да се пуска водата в тоалетната с вдигнат капак. За да направят това, те използваха лазерно изображение. Статия за изследването е публикувана в сериозното списание Scientific Reports.

Така че, колкото смешно и нелепо да изглежда това проучване, има смисъл да разберем за какво иде реч.

Разбира се, хората, които стоят около тоалетната чиния, чиито капак е отворен, не са толкова много. По-често малките деца пускат водата в тоалетната, докато капака е отворен, за да наблюдават какво се случва. И, ако не им се направи забележка, превръщат моментното забавление в навик.

Какво излиза от тоалетната, докато водата се пуска при отворен капак

„Тоалетните с промиване излъчват аерозоли, които разпространяват фекални патогени, но малко се знае за пространствено-времевата еволюция на тези струи или скоростните полета, които ги носят“, пишат учените. „Използвайки лазерна светлина за осветяване на изхвърлените аерозоли, ние количествено определихме кинематиката на струите, излъчвани от тоалетната с промиване, и изчислихме съответните скорости на потока.“

В експеримента участваха два лазера: единият непрекъснато светеше върху тоалетната и в пространството над нея, а другият изпращаше бързи импулси към същата област. Първият лазер показваше къде се намират частиците, а вторият измерваше тяхната скорост и посока на движение. Всичко случило се е заснето с две камери с висока резолюция.

За изследването избрахме класически модел на тоалетна чиния без капак с цилиндричен механизъм за изплакване. В него нямаше нищо освен вода. Но както отбелязват учените от Университета на Колорадо в Боулдър, добавянето на допълнителни продукти само ще увеличи разпространението на капчици и патогенни микрочастици.

Под допълнителни продукти се имат предвид таблетки за оцветяване на водата и други подобни

В резултат на измерванията се оказа, че малки капки вода, невидими за човешкото око, излитат от тоалетната със скорост 2 метра в секунда и се издигат на височина до 2 метра. Този процес може да продължи до 8 секунди след началото на промиването (пускането на водата). След това най-големите капчици се утаяват върху повърхностите в рамките на няколко секунди

Най-малките аерозолни частици остават да висят във въздуха и това може да продължи още няколко минути!

Авторите на експеримента установили, че този бактериален „шлейф“ се издига до тавана на лабораторията, в която е проведен експеримента, и дори се премества в съседната стая.

Така че, ако не затворите капака на тоалетната, рискувате да вдишате патогенни бактерии.

Какви опасности крие това?

„Аерозолите могат да предават инфекциозни патогени, включително SARS-CoV-2 и грип“, отговарят изследователите на този въпрос.

Други възможни патогени включват E. coli, клостридии (бактерии, които произвеждат базирани на протеини токсини), норовируси, които причиняват стомашен грип, и аденовируси, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища.

Учените смятат, че резултатите от тяхната научна работа ще помогнат за подобряване на дезинфекцията и вентилацията в тоалетните, ще подобрят дизайна на тоалетната чиния, което неизбежно ще намали риска от инфекция. Те също така подчертават, че когато посещават обществени тоалетни, хората срещат микроби от предишни посетители – тези микроби и бактерии могат да останат в тоалетната дори след 10 пускания на водата!

Източник: www.colorado.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *