Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тибетска огнена вода – ударно средство срещу вируси и бактерии

Горещ, изгарящ, сладко-кисел огнен коктейл – древната тибетска огнена вода не е за всеки

огнена вода
Да, много хора имат непоносимост към различни храни, подправки и напитки. Има и такива, които трудно понасят лютото. Но, освен ако нямате медицинска забрана да консумирате някоя от съставките, нищо не пречи да се възползвате от лечебните свойства на този естествен, природен лек.

Откъде се е появила тибетката огнена вода? Има ли доказателства за нейната ефективност?

Тази имуностимулираща напитка се използва от десетилетия за защита срещу настинки и грип, облекчаване на назалната конгестия и подобряване на храносмилането и кръвообращението.

Казват, че за първи път огнената вода е приготвена от тибетски монаси преди векове. Сигурно заради това се препоръчва и от д-р Пунцог Вангмо – една от най-известните тибетски лекарки днес.

Д-р Пунцог Вангмо

Мемпа (доктор) Пунцог Вангмо получава дипломата си от Факултета по традиционна медицина на университета в Лхаса през 1988 г. Тя е координатор за практикуването на традиционната тибетска медицина и наблюдава общата система за здравеопазване в префектура Чамдо.

До 1996 г. работи и в института Shang Shung в Италия, където провежда голям брой семинари и конференции по тибетска медицина. В момента д-р Уангмо живее в САЩ и Русия, като ръководи училища по тибетска медицина.

Д-р Вангмо препоръчва огнената вода да се пие чиста. Ако това е невъзможно, може да я смесите с други напитки или да я използвате като дресинг за салати. Особено полезна е в студеното време.

Заради това, че е толкова древен, този тибетски народен лек има много разновидности. Повечето рецепти за огнена вода включват съставки като хрян, джинджифил, чесън, лук, люти чушки и ябълков оцет. Оцетът помага да се извлекат всички полезни растителни компоненти.

В допълнение към основните съставки можете да добавите куркума, цитрусови плодове и билки като магданоз, розмарин и мащерка. Заедно те се превръщат в мощно лекарство срещу настинки, по време на боледуване от грип или просто като превенция. Тибетската огнена вода има доказани антивирусни, антибактериални и затоплящи свойства.

Ползите от тибетската огнена вода

• Пресният хрян ефективно се бори със симптомите на настинка и грип, тонзилит, респираторни заболявания, инфекции на пикочните пътища и патогенни гъбички.

• Джинджифилът се използва за лечение на артрит, мускулни болки, лошо храносмилане, гадене, газове, инфекции на горните дихателни пътища и кашлица.

• Лукът се използва за подобряване здравето на сърдечно-съдовата система, костите и съединителната тъкан. Използва се и като противовъзпалително средство.

• Чесънът се препоръчва за лечение на високо кръвно налягане, висок холестерол, предотвратява коронарна болест на сърцето, инфаркт, атеросклероза и тежкото протичане на астма. Укрепва имунната система, лекува гъбични заболявания и регулира нивата на кръвната захар.

• Лютата чушка ускорява метаболизма, облекчава главоболието, артритните болки, а също така насърчава производството на ендорфини.

• Портокалите са полезни за здравето на сърцето, понижават холестерола, насърчават загубата на тегло и предотвратяват появата на камъни в бъбреците.

• Лимоните подпомагат храносмилането, предотвратяват камъни в бъбреците, грип и настинки, подобряват здравето на кръвоносните съдове, намаляват възпалението и задържането на вода.

• Куркумата е една от най-полезните здравословни храни. Има антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства. Също така предотвратява увреждането на черния дроб, намалява количеството на канцерогенните съединения в други храни, прави раковите клетки по-уязвими към химиотерапията и радиацията. Инхибира растежа на злокачествени тумори и намалява симптомите на артрит и кожни заболявания. Върви в комплект с щипка черен пипер, тъй като пеперинът (активното вещество в черния пипер) активира куркумина (активното вещество в куркумата).

• Домашно приготвеният ябълков оцет е отличен източник на оцетна и аскорбинова киселина (витамин С), минерални соли, аминокиселини и други ключови елементи, необходими за добър метаболизъм. Известен е и като ефективно средство за облекчаване на храносмилането, борба с наднорменото тегло и диабета, както и с преждевременното стареене.

• Медът е естествен лек за сезонни алергии, пълен с витамини и минерали. Има доказани противогъбични и антивирусни свойства, успокоява гърлото и намалява кашлицата.

Необходими съставки: Как се прави тибетска огнена вода?

За да си направите напитката ще имате нужда от:

• ½ чаена чаша обелен и настърган корен от джинджифил

• ½ чаена чаша настърган корен от хрян

• 1 среден лук (нарязан)

• 10 скилидки чесън (нарязани и смлени)

• 2 люти чушки (нарязани)

• кора и сок от 1 лимон

• 1 портокал, нарязан с кората

• 1 супена лъжица куркума

• Ябълков оцет

• ¼ чаша мед, или на вкус ако не обичате много сладко.

По желание може да прибавите пръчици канела, корен от магданоз или други предпочитани от вас билки и подправки.

1. Сложете джинджифила, хряна, лука, чесъна, лютата чушка, лимоновата кора и сока на лимона, нарязания портокал и куркумата в стъклен буркан. Добавете избраните от вас подправки.

2. Изсипете ябълковия оцет в буркана, докато покрие всички съставки.

3. Покрийте сместа с хартия за печене, за да предпазите оцета от контакт с металния капак, или използвайте пластмасов капак.

4. Разклатете всички съставки, за да се смесят и съхранявайте на сухо и тъмно място за 4-6 седмици, като разбърквате от време на време за минута-две всеки ден.

5. След един месец използвайте сито или тензух, за да прецедите напитката от твърдите частици. Опитайте се да изцедите колкото е възможно повече течност. Изсипете оцетната напитка в чист буркан или кана.

6. Добавете мед на вкус и разбъркайте, докато се разтвори.

7. Съхранявайте напитката в затворен съд в хладилник на хладно и тъмно място.

8. Взимайте всеки ден по 1-2 с.л. след хранене. Ако усещате напитката твърде „огнена“ за вашия вкус, разделете количеството на няколко приема, като го взимате с чаена или лъжичка за кафе.

Можете също, освен канела и магданоз, да добавите грейпфрут, розмарин, мащерка и други билки към напитката.

Особено полезно е да имате тази напитка под ръка през студения сезон по време на настинки и грип.

Как да използвате огнената вода

Тибетците препоръчват да приемате по 1-2 супени лъжици от този тоник всеки ден през зимните месеци или да добавите 1 супена лъжица към чаша чай или сок.

Препоръчително е незабавно да поглъщате и да изплакнете устата след това, тъй като киселината (от оцета, лимона и портокала) може да атакува зъбния емайл.

Можете също така да правите гаргара с тази напитка при първите признаци като „драскане“, или при възпалено гърло. За целта разреждате с чешмяна или изворна вода – към 2 части вода се слага една част от тибетския еликсир.

Няма да сгрешите и ако го добавяте като дресинг към салати или варени зеленчуци.

Оцетът може да взаимодейства с лекарства, отпускани с рецепта, като това е възможно да попречи на тяхната ефективност.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *