Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 причини за косопад, за които не сте предполагали

Има много фактори, които влияят върху здравината на косата и причиняват косопад

причини за косопад
Тук ще научите 4 причини за косопад, за които не сте подозирали

Стресът, генетиката и химиотерапията са най-честите причини за косопад при мъжете и жените. Но има и други фактори като заболявания и натрупване на бактерии, които също карат косата да пада.

Тук ще научите 4 изненадващи причини за загуба на коса, включително използване на твърде много сух шампоан и замърсяването на въздуха.

 

Използването на твърде много сух шампоан може да доведе до натрупване на бактерии и косопад

 

Сухият шампоан е продукт за коса, който абсорбира мазнината, за да поддържа косата чиста, без да я миете. Много сухи шампоани съдържат нишесте, брашно или талк и се предлагат под формата на прах или аерозолен спрей.

Дерматолозите казват, че прекомерната употреба на тези продукти може да причини сериозна загуба на коса. Натрупването на сух шампоан върху скалпа улавя определени бактерии, които причиняват възпаление на космения фоликул. Това възпаление най-често е под формата на кисти или пъпки. Те изсъхват и се превръщат в струпеи, разрушавайки космените фоликули.

„Сухият шампоан, който съдържа алкохол, също изсушава косата, но води и до слепване”, казва дерматологът Марни Нусбаум. Слепването на косата я кара да пада в още по-големи количества.

Марин Насбаун, дерматолог
д-р Марин Насбаун, един от топ дерматолозите в Ню Йорк

 

КОВИД-19 кара косата да изтънява и да пада

 

Много хора, прекарали КОВИД-19, съобщават за временна загуба на коса. Това твърдение е подкрепено от проучване от 2021 г, публикувано в The Lancet. То идентифизира загубата на коса като дългосрочен симптоми в месеците след заразяване с вируса.

В повечето случаи косопадът спира 2-3 месеца след заразване и косата се възвръща напълно след 6-9 месеца. Но новопоявили се изследвания показват, че загубата на коса може да продължи и по-дълго при някои пациенти.

 

Загубата на тегло може да ознчава загуба на коса в някои случаи

 

Определени диети и интензивното периодично гладуване могат да доведат до косопад и други смущения в телесните функции, защото лишават тялото от основни хранителни вещества. Същото се наблюдава и при пациенти, преминали операция за отслабване.

Недостатъчният прием на протеин, веществото, от което са направени нашите космени фоликули, и ниските нива на витамин D и желязо са често срещани причини за отслабване и падане на косата.

За предотвратяване на този ефект се препоръчва да се консумират повече сьомга, леща, обогатено мляко, листни зеленчуци и яйца.

 

Замърсяването на въздуха може да попречи на растежа на косата

 

Замърсяването на въздуха, създадено от изгарянето на изкопаеми горива и промишлени дейности, допринасят за дългосрочни здравословни проблеми, включително сърдечни и белодробни заболявания. Изследователи изучават как тези частици могат да влияят и върху кожата и косата.

Проучване от 2019 г. в Южна Корея установи, че изгарянето на дизеловото гориво и праховите частици понижават нивата на клеките, които определят растежа и задържането на косата.

„Ние знаем, че здравето на кожата на скалпа е важно за растежа на косата, а замърсяването е пагубно за кожата”, твърди трихологът Мишел Блейсър. „Ако кожата е компрометирана, косменият фоликул може да бъде засегнат, тъй като фоликулът е придатък на кожата”, пояснява тя.

Все пак специалистите мислят, че са необходими още изследвания, за да се установи точно по какъв начин замърсеният въздух вреди на кожата и косата.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

лосион против косопад
ПАУЪР НЮ ХЕЪР – спира косопада, стимулира растежа на нова коса

причини за косопад

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *