Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Начинът на живот определя умственото състояние след 70-годишна възраст

Учените събрали данни за 2798 мъже и жени на възраст 75 години, които не страдат от слабоумие. През периода на петгодишното из­следване при 480 човека се проявили когнитивни разстройства, вкл. при 245 участници – и болес­тта на Алцхаймер.

„Най-голям риск от слабоумие беше открит при хора в преклонна възраст, които тежаха под нормата. Тези резултати показват, че индексът на масата на тялото може да се използва като прогнозен показател с времето“, заключават учените.

В четвърто изследване Елизабет П. Хелцнер от Колумбийския университет събрала данни от 156 пациенти с болестта на Алцхаймер на възраст 83 години. Оказало се, че хората с ви­соко ниво на лошия холестерол и диабет са по- предразположени към развитие на болестта. По този начин била доказана ролята на заболявания на съдовете в развитието на слабоумието. Д-р Петерсън, обединяваш тези изследвания, смята, че начинът на живот на 40 и 50 години значително влияе върху това какво иде бъде когнитивното им здраве на 70 години. Именно чрез влияние върху част от променяемите фактори може да се из­бегне развитието на слабоумие и болестта на Алцхаймер, въпреки че обикновено хората свърз­ват тези фактори със сърдечните болести.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *