ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Понякога само трансплантация може да спаси болния след заразяване с хепатит В

Такъв бе случаят c 19-годишния Кристиян, когото са докарали от остров Корфу. Причината при него е заразяване с вируса на хепатит В. Момчето е вторият подобен случай в България за тази година. Преди месеци в кома след хепатитна криза из­падна Валентина Стоичкова, която също работеше в Гърция. Острите хепатити, причинени главно от вируса В, дават същата клинична картина, както и при токсичния хепатит. Толкова тежко като при Кристиян болестта протича само при 1-2 на сто от заразените. Нарича се фудруянтна форма. При острата форма на хепатит В силното пожълтяване започва от втората седмица на заразата до третия месец, обяснява проф. Григоров. Тогава настъпва тежка некроза на чернодробния паренхим. Това е едната беля, защото дробът има големи способности да регенерира. Но след определен период от време настъпва систе­мен синдром. Това означава отказ на основни системи в организма – на белия дроб, на бъбреците и сърцето. Освен характерното пожьлтяване на кожата, се появяват и отоци, допълва картината проф. Григоров.

ВНИМАНИЕ!

Отпадането на различни ор­гани може да завърши само по един начин – смърт, категоричен е проф. Григоров. Единственото спасение е трансплантация. Самото присаждане крие много рискове, защото се извършва, ко­гато и други органи не работят. Дори пълната упойка по принцип действа токсично на черния дроб. Но ако всичко премине успешно, процентът на оздравяване е много голям, изтъква гастроентерологът.

Накрая, напомням, че заразява­нето с хепатит В става по кръвен или полов път, подобно на ХИВ. Вирусът не може да се пренесе чрез ползване на общи битови предмети или по орален път. Вече има ваксина срещу този опасен вирус и това е най-надеждната защита. Правят се три инжекции през определен период от време. А реимунизацията се прави след години.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *