Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 правила за грижа за устната кухина в зряла възраст

Устната кухина търпи промени през целия ни живот и тези промени не са свързани само със състоянието и броя на зъбите

устната кухина

Възпалителните заболявания устната кухина, и по-специално на пародонта – тъканите около зъбите – заемат едно от водещите места сред стоматологичните патологии. Сред тях, възпалението на венците – гингивит и пародонтит – уверено са в челните редици. А най-засегнати са възрастните хора.

Възрастта не е ли пречка?

С възрастта имунитетът намалява, метаболитните процеси се нарушават, негативното въздействие на стресовите фактори, включително неблагоприятната екология, се натрупва. Но често ние сами, със собствения си начин на живот, приближаваме началото на проблемите.

След като навършат 50-60 години много хора сменят зъбите си с протези. И някои си мислят, че те не се нуждаят от особени грижи и хигиена, което е фундаментално погрешно. Напротив, наличието на протези в устата изисква разширяване на арсенала от хигиенни продукти. Ако пренебрегнете ежедневното старателно миене на зъбите, в устата се образува много неблагоприятно струпване от микроорганизми, които имат способността да причиняват кариес и възпаление на пародонталните тъкани.

Неправилното хранене също може да провокира възпаление в устната кухина

Ако в менюто има много въглехидрати (тестени изделия, картофи, сладкиши, подсладени газирани напитки), тогава се създава благоприятна среда за развитието на патогенни бактерии. Често се случва възрастните хора да не включват в диетата си фибри (пресни ябълки, моркови, зеле). Най-често това е заради проблеми при дъвчене на тези и други по-твърди храни. Но, болката и дискомфорта настойчиво алармират, че трябва да обърнат внимание на състоянието на устната кухина.

Време е за промяна

Има по-обективни фактори, които могат да доведат до проблеми. С възрастта процесите на възстановяване на тъканите се забавят. Влошава се състоянието на кръвоносните съдове, ензимната активност и др.

С годините лигавицата в устата изсъхва и изтънява, атрофира, поради което защитните й свойства намаляват и е по-податлива на възпаление. Сухотата на лигавицата се провокира и от някои лекарства, а възрастните хора обикновено са принудени постоянно да приемат редица лекарства.

Венците също се износват. Те започват да държат корените на зъбите по-зле, заради което се оголват. Оставени без защитата на венците и без здрав емайл, корените на зъбите по-бързо биват засегнати от кариес, който се превръща в източник на възпаление.

Възрастните хора произвеждат по-малко слюнка. Слюнката има бактерициден ефект, предотвратявайки безмерното размножаване на патогенните микроби.

Всичко това обаче не означава, че проблемите със зъбите и венците са неизбежен спътник на стареенето. Разходите за лечение на зъбите могат да бъдат компенсирани с по-добра орална хигиена.

6 важни правила за грижа за зъбите и устната кухина в зряла възраст

 

1. Мийте зъбите поне два пъти на ден. Използвайте средства за отстраняване на плака от междузъбните пространства – конци за зъби, четки, иригатори.

2.Сменяйте четката на всеки 2-3 месеца.

3.Поддържайте 2-часова почивка между храненията. Това е времето, което е нужно на слюнката да неутрализира кариесогенните ефекти на храната.

4. Консултирайте се със специалист коя паста за зъби е най-подходяща за вас. Има пасти за зъби, които намаляват чувствителността на зъбите, има продукти, създадени специално за пациенти с намалено слюноотделяне (съдържат пантенол и ксилитол), както и за такива, които приемат по-силни лекарства и т.н.
Ако има проблеми с лигавицата, по-добре е да изберете пасти за зъби с екстракти от лечебни растения.

5. Следете храненето си. Яжте по-малко кисели, солени храни, повече твърди храни, които съдържат фибри. По-добре е да завършите храненето със зеленчуци или една ябълка

6.Не забравяйте да посещавате зъболекар на всеки 6 месеца.

Как да изберете правилното средство за лечение на възпаление в устата?

Днес в аптеките има голям избор от дентални гелове и води. За какво се ползват те, как да ги изберем и да ги използваме съобразно възрастта и състоянието на устната кухина?

Гел за венци и устна лигавица може да се използва както при заболяване, така и за профилактика.

Има няколко симптома, когато зъболекарят може да препоръча гел:

• Зачервяване, подуване и кървене на венците;
• Болка при миене на зъбите и хранене;
• Сърбящи рани и мехури в устата;
• Наранявания на лигавицата от носене на протези и брекети.

Разбира се, средство под формата на гел ще бъде незаменимо при противовъзпалителна терапия, когато диагнозата – стоматит, гингивит или пародонтит – вече е поставена.

Защо гел, а не вода за изплакване?

За разлика от други локални средства – мехлеми и води за изплакване – геловете имат очевидно предимство. Например, мехлемът е средство на основата на мазнини, и заради това трудно прониква в тъканите. А гелът е направен на базата на вода и сгъстители, поради което се абсорбира лесно, прониква по-дълбоко във фокуса на възпалението, по-трудно се отмива със слюнка и в допълнение се фиксира по-надеждно върху лигавицата, тъй като има вискозна структура. Следователно, геловете действат по-дълго.

Антисептичните води за изплакване имат тясно насочено действие

Най-често се препоръчват като допълнително средство за грижа за зъбите след измиването им. Има терапевтични води за изплакване, които могат да бъдат предписани от лекар в комплексна терапия, заедно с други средства за заболяване на венците, за намаляване на възпалението и кървенето. Средствата за изплакване обаче не могат да заменят напълно геловете.

Например, при болка и кървене няма да са очаквано ефективни. В допълнение, действието им е краткотрайно, компонентите им почти не проникват в тъканите, а само, така да се каже, измиват микробите на повърхността. Гелът се задържа върху лигавицата и се абсорбира в тъканите. Затова при възпалителни заболявания на венците има смисъл да се използват изплаквания в комбинация с гел.

Да прочетем етикета

Въпреки, че са на водна основа, геловете имат различен състав. Следователно те действат по различен начин. Помислете за няколко вида гелове, въз основа на това какви активни съставки съдържат.

• Гел с метронидазол и хлорхексидин. Хлорхексидинът е един от най-популярните антисептици, който е известен повече от 60 години, но все още запазва своето значение в антимикробното лечение. Хлорхексидинът действа на нивото на клетъчната мембрана, което води до смъртта на бактериалната клетка. Меторонидазолът е антибиотик, така че това лекарство ще бъде ефективно, ако възпалението е причинено от бактерии. Вирусите и гъбичките обаче също могат да причинят възпаление. В този случай антибиотикът е безполезен.

• Гел с лидокаин и екстракти от лечебни растения. Отлично анестезира, леко облекчава възпалението поради наличието на растителни екстракти, но не засяга бактерии, вируси и гъбички.

• Гел, съдържащ холин салицилат и цеталкониев хлорид. Холин салицилатът и цеталкониевият хлорид могат да помогнат за намаляване на болката, подуването и възпалението и да действат срещу бактерии, вируси и гъбички. Това означава, че при възпаление на устната кухина, което може да бъде причинено от различни инфекции (не само бактериални), е препоръчително да изберете гел, който включва холин салицилат и цеталкониев хлорид, който действа срещу широк спектър бактерии, вируси и гъбички.

Все пак си струва да запомните: един от основните фактори за възпаление на венците е плаката и зъбният камък, заради което се размножават бактериите. Ако намажете венците с гел, без да премахвате зъбните отлагания, тогава гелът ще помогне за кратко време. Ето защо трябва да избягвате самодиагностиката и самолечението. Във всеки случай първо е необходимо да се свържете с специалист. Лекарят ще постави диагноза, ще проведе всички необходими процедури, след което ще препоръча амбулаторно лечение и ще ви помогне да изберете подходящ за вас дентален гел.

Източник: my.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *