ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Неусетна смърт: три групи болести, които убиват без симптоми

Как се идентифицират заболяванията, които протичат без симптоми?

Д-р Оксана Драпкина обяснява как да се предотвратят и как се лекуват заболявания, които протичат без симптоми.

Съществуват огромен брой асимптоматични, включително смъртоносни заболявания. Условно те могат да бъдат разделени на три групи. Често тези заболявания не сигнализират с болка или определени симптоми. Това не означава, че не могат да бъдат открити и лекувани навреме, докато все още не са преминали в опасен и смъртоносен стадий.

ГРУПА №1: ХРОНИЧНИ НЕЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ, КОИТО ПРОТИЧАТ БЕЗ СИМПТОМИ

Тук е мястото за едно много важно уточнение: без симптоми са първите стадии на заболяванията, споменати по-долу.

Това са болестите, за които говорят всички лекари: 70 процента от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени, ако бъдат открити навреме. И характерно за тях е, че почти всички нямат симптоми в самото начало:

Д-р Оксана Драпкина

▪ Артериална хипертония (т.е. високо кръвно) и атеросклероза – възможно е да не се издават с никакви симптоми в продължение на десетилетия. Откриват се случайно най-често заради други заболявания (общите кръвни тестове помагат в това). Или, уви – стават видими тогава, когато се развие тежко органно увреждане – инфаркт, инсулт или хронично бъбречно заболяване.

▪ Диабет тип 2 – предиабетът се развива с годините, но може и трябва да се контролира, особено когато са известни опасностите, които крие това развитие.

▪ Злокачествени тумори. Ракът обикновено се проявява в напреднал стадий. Но повечето онкологични заболявания могат да бъдат идентифицирани и забелязани много по-рано, когато болестта реагира добре на лечението.

„Ето защо е толкова важно да се подлагате на редовни планирани прегледи, които ще помогнат да се идентифицира проблемът своевременно и да се започне лечение“, казва д-р Оксана Драпкина. – Скринингът е особено важен за хората, които са над 40-50 години, тъй като рискът от развитие на тези заболявания нараства с възрастта. Рискът се увеличава особено ако има наследствена предразположеност.

ГРУПА №2: АСИМПТОМИ ИНФЕКЦИИ

Вредните инфекции може да „работят“ в тялото ни с години, без да се проявяват. Понякога човек става просто носител, без сам да се разболее.

По принцип те включват херпесни вируси – най-често срещаните и най-многобройни. Според статистиката до 95% от населението е заразено с тях. Това е вирусът на херпес симплекс (който се появява върху устните, както и варицелата), вирус на Епщайн – Бар и цитомегаловирусът.

„Обикновено тези вируси са в неактивно състояние през целия живот на човека. При намаляване на имунната функция (например при СПИН) те стават причина за появата на злокачествени тумори, хепатит, менингит и много други заболявания“, обяснява д-р Драпкина. „Те представляват особена опасност за развиващия се плод – вътрематочната инфекция води до вродени малформации, умствена изостаналост и дори смърт на детето.“

За съжаление, все още няма ваксини или лекарства, които биха могли напълно да убият тези вируси. Ще помогнат основните мерки за превенция: измиване на ръцете, използване на презервативи, преминаване на скрининг за TORCH- инфекции (вътрематочни инфекции, с които детето може да се зарази по време на бременност или докато преминава през родовия канал) при планиране на бременност.

Но срещу човешкия папиломен вирус (HPV ), който причинява рак на шийката на матката, има ваксина, която е едновременно много ефективна и най-важното – безопасна. Например в Австралия, където момичетата се ваксинират от 2007 г., а момчетата от 2011 г., заразяването с най-онкогенните видове HPV е намаляло с 90%! Най-добре е момичетата и момчетата да се ваксинират още преди началото на сексуалната активност, но дори и на 30 не е късно.

ГРУПА №3: НЯКОИ ГЕНЕТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Да, наследствеността понякога може да ни играе жестока шега и болестите могат да се проявят само при определени условия.

Например, вродената грешка на метаболизма – дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа – обикновено живее в човека без никакви симптоми. Но поради силен стрес, приемане на определени лекарства или прекалена консумация на бобови растения, червените кръвни клетки се унищожават, което причинява жълтеница и анемия.

Някои заболявания се появяват едва на възраст 30-50 години. Например болестта на Хънтингтън (провокира деменция) или амиотрофична латерална склероза (смърт на клетки в мозъка и гръбначния мозък, което причинява парализа). Те са доста редки и предразположението към тях може да се определи само чрез резултатите от направените генетични изследвания.

ВАЖНО! Когато сте уморени и кашляте с причина

Понякога болестите сигнализират с „обичайни“ симптоми, на които обикновено не обръщаме внимание. Отдаваме ги на стрес или преумора. Но всъщност това са признаци на сериозни заболявания.

▪ Исхемична болест на сърцето (особено при жените): задух, умора, нарушения на съня, световъртеж, изпотяване, гадене.

▪ Захарен диабет: постоянно чувство на жажда и глад, често уриниране, сърбеж по кожата, слабост, сънливост, косопад, а раните може да не зарастват добре.

▪ Неактивна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм): втрисане, умора, запек, депресия, наддаване на тегло.

▪ Злокачествени тумори – те могат да бъдат по цялото тяло и да се проявяват с различни симптоми. Затова всяко отклонение от нормата трябва да служи за аларма: постоянна умора, загуба на тегло, гадене, нови бенки или растеж на стари, уплътнения във всяка част на тялото, кашлица, запек или диария, главоболие, подути лимфни възли.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *