ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Костният бульон отново на мода: полезен или вреден е?

Може ли костният бульон да подмлади кожата и да излекува ставите през влажната есен? Има ли някаква полза от неговата употреба?

костният бульон
Рекламира се като лек за всичко, но наистина ли костният бульон е толкова добър, колкото се твърди?

Костният бульон със сигурност не е нещо ново – готвачите използват бульони на основата на кости от векове. Но благодарение на съвременната уелнес култура, днес е по-модерен от всякога. Шумът около костния бульон подчертава неговото съдържание на колаген, плюс всички витамини и минерали, които може да съдържа. Но колко от този шум всъщност се основава на науката? Помолихме специалист-ендокринолог да изложи фактите.

Костният бульон, за който всички говорят днес, е като бульона, с който повечето домакини приготвят различни ястия, само че е по-гъст

Тази плътност идва от желатина, който се отделя от костите, докато къкри. Да, това е същото вещество, което се използва, за да придаде характерна текстура на желето и гумените бонбони. Заради желатина костният бульон леко се полюшва, когато се охлади.

За разлика от класическия, костният бульон често се прави без никакви зеленчуци. Добавят се само няколко супени лъжици оцет, докато къкри, което помага за освобождаването на още повече желатин и хранителни вещества от костите.

Безспорно, бульонът приготвен само от животински кости, както и от кости с месо, е питателен, вкусен и полезен

Д-р Зухра Павлова

Той може да бъде част от здравословната диета, но не е вълшебно уелнес лекарство за всякакви болести. И може да е нездравословен в много големи количества.

Д-р Зухра Павлова, кандидат на медицинските науки, ендокринолог, старши изследовател във Факултета по фундаментална медицина на Московския държавен университет, казва: костният бульон помага за бързото натрупване на мастна тъкан. Това е добре, ако човек е боледувал дълго време, ако е изтощен и трябва да се възстанови. Но изглежда костният бульон носи повече вреда, отколкото полза.

Пет потенциални вреди от костния бульон

1. В бульона са концентрирани пурини, които повишават нивото на пикочната киселина. Оказва се, че използването на бульон за здравето на ставите не е препоръчително, тъй като напротив – даже ще ги влоши. Кръвното налягане също ще се повиши.

2. Привържениците на костния бульон твърдят, че чрез продължително готвене антибиотиците и хормоните, които са използвани по време на отглеждане на животното, ще изчезнат. Това не е така: всичко, което е било в тялото на животните и птиците, може да бъде открито и в бульона.

3. В бульона има много натрий, и заради това отново ще стане въпрос за повишаване на кръвното налягане. Натрият спомага за задържането на водата.

4. Продължителното готвене ще унищожи повечето от витамините, включително и ензимите. Резултатът ще бъде някаква супер-питателна суспензия от мазнини.

5. Идеята да се набавя колаген за кожата чрез костен бульон (независимо дали сте го варили 2 или 24 часа) също е несъстоятелна. Колагенът, попадайки в стомашно-чревния тракт, се разгражда до аминокиселини. И тялото само ще образува протеините, от които се нуждае. Невъзможно е да се постигне синтез на колаген с помощта на костен бульон. Много по-ефективно е да ядете висококачествени протеини, да спортувате и да си лягате навреме.

Съществува и една забавна и напълно несъстоятелна препоръка да се използват кости от животни, хранени с трева, а не от животни, хранени със зърно. Разликата ще се отрази само на портфейла ви, казва д-р Зухра Павлова и отбелязва, че модата в диететиката е много вредна история. Най-безопасното нещо, което можете да направите, е да ядете обикновени, здравословни храни в умерени количества.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *