Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кардиолог: Притесненията скъсяват живота

Всяко едно наше безпокойство прави живота по-кратък, предупреди кардиологът д-р Сотир Марчев в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия

живота
Невъзможно е да се избегнат ежедневните проблеми. Всички имаме лоши дни и повечето от нас понякога ни се налага да се справяме с много, много лоши дни. През последните две-три години хората от различни точки на света преживяха дори цели седмици или месеци, които бяха наистина ужасни.

„Когато се безпокоим дали ще има следваща вълна на COVID-19, дали ще дойде епидемия от маймунска шарка, дали ще има атомна война, дали зимата ще е студена, дали ще има хиперинфлация по никакъв начин не променяме дали всичко това ще се случи или не. Всяко едно наше притеснение обаче ни покачва пулса, кръвното и ни скъсява живота”, коментира по Нова кардиологът.

Д-р Сотир Марчев

През повечето време въздействието на безпокойството върху ежедневието ни е временно

Кривините на живота обаче могат да имат значителен ефект върху дългосрочното здраве и благополучие, в зависимост от това как се справяме с тях. Начинът, по който реагираме днес, може да предскаже хронични здравословни проблеми 10 години напред в бъдещето. Действително, много световни изследвания показват, че прекалената реакция и притеснение, постоянното безпокойство и дълговременната тревожност могат сериозно да намалят продължителността на живота.

Струва ли си да се тревожим до смърт?

Тенденцията винаги да реагираме на разочарование, загуба или заплаха с отрицателни емоции се нарича невротизъм. Това свойство на характера е широко разпространено и тревожно. Има нарастващи доказателства, че невротизмът е психологическа черта с дълбоко значение за общественото здраве. Той е стабилен корелат и предиктор на много различни психични и физически разстройства и техните съпътстващи заболявания.

Ефекти на стреса и притеснението върху продължителността на живота

Все още не е много ясно защо хората с невротични личности са склонни да живеят по-малко от онези, които са способни по-ефективно да се справят с ударите на живота.

Има някои доказателства, че невротизмът е свързан с високи нива на кортизол – хормон, който се отделя, когато някой се чувства застрашен или стресиран и изпитва реакцията на борба или бягство. Доказано е, че твърде много кортизол намалява и влошава работата на имунната система и засяга здравето на сърцето.

Когато сме в реакция на борба или бягство (начинът, по който тялото ни подготвя да оцелеем), имаме ускорен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, по-бавно храносмилане. Щом тялото остане по-дълго време в състояние на хроничен стрес, то може да причини здравословни проблеми като високо кръвно налягане, стомашни язви и сърдечно-съдови заболявания.

Друг фактор във връзката между невротизма и по-ниската продължителност на живота – хората, които са постоянно тревожни, стресирани и депресирани, са склонни да имат повече нездравословни навици.

Те са по-склонни да пушат, да злоупотребяват с алкохол и други наркотици и да правят незащитен секс. Всяка една от тези дейности може да доведе до съкращаващи живота състояния или злополуки, като свръхдоза или катастрофа. Всичко това са примери за нездравословни или неадаптивни механизми за справяне.

Съвети за управление на стреса за удължаване на дълголетието

Независимо дали сте диагностициран невротик, начина по който се справяте с трудностите в ежедневния живот може да повлияе на цялостното здраве и благополучие. Следователно, има смисъл да направите всичко възможно, за да намалите нивата на стрес. Благодарение на това ще се научите как да се справяте с неочаквано разочарование и някакво житейско неудобство.

Може да практикувате дейност, за която е известно, че предотвратява стреса. Такива дейности са йога или медитация. Други прости техники за управление на стреса са воденето на дневник, слушане на музика и редовна физическа активност.

Също така е добра идея да имате някои успокояващи тактики под ръка, които да използвате, когато почувствате тревожност или гняв, нарастващи в отговор на конкретна ситуация.

Дихателните упражнения могат да помогнат. Към тях може да се добавят и прогресивна мускулна релаксация или пауза, която да ви помогне да промените гледната си точка. И ако всичко, изброено до тук, не работи – излезте навън и се разходете с бърз темп. Промяната на обстановката може да е всичко, което ви е необходимо, за да се овладеете. Така ще може да се справите с каквато и да е ситуация, в която се намирате, без потенциално да съкращавате живота си.

Освен това, кардиологът Марчев е категоричен, че трябва да бъдем оптимисти. „Имаме убедителни данни, че хората, които са такива, живеят чувствително по-дълго от останалите и то независимо, че част от тях водят нездравословен начин на живот”, посочи лекарят.

И посъветва: „Така, както следите кръвното и кръвната си захар, целенасочено полагайте усилия да бъдете оптимисти. Това удължава живота”.

Източници: Нова телевизия, www.verywellmind.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *