Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ендокринолог назова основните продукти за красота и здраве след 40 години

След четиридесет години е особено важно да внимаваме какво ядем, не само за да не трупаме килограми, но и за да бъдем здрави

красота
Именно на тази възраст започват да се проявяват последствията от нездравословния начин на живот и бурната младост, казва ендокриноложката и кандидат на медицинските науки д-р Зухра Павлова.

Д-р Зухра Павлова

Основният принцип е да се храним разнообразно, което ще спомогне за подхранването на здрав микробиом (колония от микроорганизми в стомаха и червата – бел.ред.), което от своя страна ще даде старт на правилното храносмилане, здравето на стомашно-чревния тракт и на целия организъм.

Освен това си струва да се търси разнообразие във всяка група храни, смята лекарката. Например бобовите растения са грах, боб, леща, нахут и фасул. Зърнени храни – не само ориз или елда, но и просо, сорго, царевица, лимец, киноа. Млечните продукти са преди всичко кисело мляко, което има отличен ефект върху организма като цяло и по-специално върху микробиома. Освен това е полезно да се съсредоточим върху продукти, които се противопоставят на възпалителните процеси.

Важни храни за хората на 40+

1. Есенциални омега-3 мастни киселини. Техният отличен източник е морската риба.

2. Полиамини – допринасят за намаляване на метаболитните продукти (клетъчни остатъци). Източник – зрели сирена, гъби, грейпфрут.

3. Полифенолите са отлични антиоксиданти. Източник: всякакви зеленчуци, плодове, зеле, включително кисело зеле, ако не сте добавили захар там.

4. Магнезий. Рекордьори по съдържанието му са елдата и суровите ядки.

5. Сперматинът е един от ефективните стимулатори на процеса на самопречистване на организма. Най-добрият източник са покълнали зърнени и бобови растения.

6. Куркуминът е едно от най-известните противовъзпалителни средства. Източник – пикантната подправка куркума.

7. Витамин С. Мощен антиоксидант. В големи количества се съдържа не само в цитрусовите плодове, но и в броколите, карфиола и киселото зеле, кимчи.

Забранени храни

Сбогувайте се с бързото хранене и разредете възможно най-много приема на алкохол.

„Всички са чували за опасностите от бързото хранене, но малко хора знаят защо е вредно“, отбелязва ендокриноложката Зухра Павлова. – Преработените и пържени храни, особено месото, причиняват възпаление на черния дроб, кръвоносните съдове, ставите. Многократно съм цитирала пример с колбаси, които не могат да се ядат именно защото крайните продукти на напреднала гликация, образувани в него, допринасят за развитието или поддържането на възпаления, злокачествени процеси и затлъстяване.

ВАЖНО! Тайни против стареене

Пийте повече течности

Течностите играят решаваща роля във функционирането на телата ни и ни помагат да се справим с променящите се сезони. Можете да пиете не само вода, но и билкови чайове, кафе, какао. Но ги пийте поне час след (или преди) хранене!

Яжте храни с охлаждащ ефект

Добавете към вашата диета мента, диня, целина, краставица, семена от босилек, кокосова вода или вода, напоена със семена от босилек. Но е по-добре да използвате всичко това не студено, а при стайна температура.

Продукти против стареене

Повечето полифеноли са мощни антиоксиданти, които помагат в борбата с увреждането на клетките от свободните радикали. Антиоксидантът селен подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, участва в метаболизма. Източник: бразилски орехи, кашу, гъби, спанак, овесени ядки, риба и морски дарове, горски плодове, черен шоколад, кафе, чай, смес от къри.

Добавете пробиотици към вашата диета

Възпалението в червата не само ни кара да се чувстваме по-зле, но ускорява и стареенето на тялото (и особено стареенето на кожата). Пробиотиците са добри за предотвратяване на възпалението. Млечнокиселите бактерии, по-специално протеинът лактоферин, намиращ се в обикновеното натурално кисело мляко, ще помогне за подобряване на чревната микрофлора и съответно ще подобри състоянието на кожата.

Подложете се на средиземноморска диета

Заменете червеното месо с бяло птиче и риба, заменете и конвенционалното растително масло със зехтин и намалете въглехидратите колкото е възможно повече. Препоръчва се да се ядат повече зеленчуци и плодове, богати на полифеноли, бобови растения и леща, бадеми и слънчогледови семки. Също така куркумата, в едно с малко черен пипер, трябва да се добавя по-често към различни ястия, което е добре за профилактика на артрит и депресия.

www.marieclaire.ru

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *