Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прашинка в окото: какво може да причини и как да я извадим

Такова досадно неудобство като прашинка в окото може да доведе до сериозен дискомфорт и дори да повреди зрението, ако не се посети лекар навреме

прашинка в окото

От статията ще узнаете дали народните методи за премахване на прашинка в окото работят и кога не можете без помощта на офталмолог.

Разбира се, събирателно ще наричаме прашинка в окото всичко, което прилича на такова – от дребни мушици до песъчинки, тресчици, мигла и т.н.

Както гласи една популярна мъдрост, виждаш прашинката в чуждото око, но не забелязваш гредата в своето. Практиката показва, че дори и най-малката песъчинка, която попадне в окото, може да причини дразнене, зачервяване и възпаление, в едно със силното и обилно сълзене. Експертите съветват: не е нужно да търкате окото. В противен случай прахът или песъчинката може да се мушне дълбоко под клепача и ако не бъде отстранена спешно, възможно е зрението сериозно да се влоши.

Д-р Динар Хакимов

– Едно е, ако в окото попадне прашинка, мушица или мигла – те могат да бъдат отстранени без особени последствия. Занимавате ли се например със строителство и работите ли без очила, парче стъкло, метал или дървени стърготини може да попаднат в окото. Ако чуждото тяло има остри ръбове, съществува риск, докато търкате окото, да повредите роговицата или склерата. И това, при най-лошия възможен изход, може да доведе до загуба на зрение, – казва офталмологът Динар Хакимов. – Ако частици пръст или пясък попаднат в окото, тогава микроорганизмите по време на триене могат да проникнат в тъканите на окото и да причинят възпаление или нагнояване.

Какво да направите, ако прашинка попадне в окото

И така, какво да направите, ако нещо ви влезе в окото. На първо място, трябва да се успокоите и да не търкате очи. Преди всичко направете елементарен преглед. Той трябва да се извърши с измити със сапун ръце, пред огледало и при добра светлина. По-добре е да помолите да ви погледне някой, който е наблизо.

Ако прашинката не може да бъде открита във видимата част на окото, тя може да е под клепача. За да направите това, клепачът трябва леко да се дръпне назад и да се погледне там. Важно е да разберете дали прашинката е на повърхността на окото или е заседнала вътре. Ако се движи свободно при мигане, това означава, че окото не е наранено и можете да изкарате прашинката сами. В този случай няма да ви се наложи да прибягвате до медицинска помощ. Но ако почувствате остра болка и вместо безвредна мигла или мъх в окото ви е попаднало парче стъкло, метални стружки или някакъв химикал, по-добре е незабавно да се обадите на спешна помощ. Ако можете идете до най-близката клиника или да се свържете с офталмолог.

Как да извадите прашинка от окото у дома

За да извадите мъх или прашинка от окото в домашни условия, първо се опитайте да мигате често и интензивно. Тогава чуждото тяло може да излезе само или заедно със сълзите, които естествено ще го отмият. Опитате да извършвате леки притискащи движения от средата на клепача към вътрешния ъгъл на окото.

Използвайте капки за очи (за предпочитане с антисептичен ефект). Такива са например капките Визин, отвара от лайка или най-обикновена преварена чиста вода. Излейте необходимото количество течност в увреденото око или се опитайте да го изплакнете.

Ако прашинката е запушена под долния клепач, за да я премахнете, ще ви трябва чиста вода, марля (или парче чиста памучна кърпа) или памучен тампон. Измивате добре ръце, намокряте парче плат или памучен тампон с вода. След това се опитвате да раздалечите клепачите с едната ръка колкото е възможно повече, а с другата леко да попиете прашинката. Ако чуждото тяло се е запушило под горния клепач, ще трябва да помолите някого за помощ. Много е трудно едновременно да завъртите клепача и да издърпате прашинката.

За да обърнете правилно клепача за изследване

Наклонете глава назад, погледнете надолу, с едната ръка натиснете средата на клепача, а с другата повдигнете ръба на клепача нагоре, като го обърнете отвътре навън. Не прекалявайте и не натискайте много, за да не се нараните допълнително.

Ако няма никой наоколо, може да опитате да изплакнете окото си с течаща вода или да издърпате горния клепач над долния – тогава има шанс прашинката да падне и лесно можете да я премахнете сами.

– У дома изплакването на окото ще помогне за бързо и безболезнено отстраняване на много дребно чуждо тяло. За да направите това, направете вана с отвара от лайка или преварена вода в дълбока купа, потопете лицето във водата и започнете да мигате интензивно. Може да отворите клепача с ръка, за да излезе по-лесно песъчинката, съветва офталмологът.

Как да се предпазим от попадане на чуждо тяло в окото у дома или по време на работа

За да избегнете проблеми, по време на ремонт, работа с химикали и особено при дърводелство и заваряване, трябва да следвате няколко прости правила. Не забравяйте да носите предпазни очила, спазвайте необходимите мерки, никога не докосвайте лицето и не търкайте очите с мръсни ръце. Когато излизате навън, при силен вятър или струпване на малки насекоми, също се опитайте да носите очила (за предпочитане слънчеви).

Популярни въпроси и отговори

Възможно ли е да се справим с прашинката, попаднала в окото с помощта на народната медицина?

Един от най-разпространените народни начини за изваждане на мъх или прашинка от окото е облизването му, като чуждото тяло се опипва и изважда с върха на езика. Това най-често се извършва от близки хора или ако нещо е попаднало в окото на дете. По принцип този вариант има право да съществува – но може да се извърши само между близки роднини и само в случай на спешност, тъй като слюнката съдържа много патогенни микроби и лесно може да се получи възпаление на роговицата.

Друг популярен народен метод е премахването на метални стружки от окото с магнит. Това може да бъде опасно, тъй като такива стружки могат лесно да повредят роговицата и склерата.

– Хората са изобретателни, затова понякога не може да се предвиди какво е правил пациентът преди срещата с офталмолога, след като е попаднала прашинка в окото. Но като офталмолог не бих посъветвал да пренебрегва посещението на спешни офталмологични кабинети в такива ситуации, казва д-р Динар Хакимов .

След отстраняване на прашинката от окото, традиционната медицина е много полезна. Например, за облекчаване на дразненето и зачервяването, можете да нанесете памучен тампон, потопен в силен чай, инфузия от невен или лайка или просто резен прясна краставица.

Кога трябва да посетите лекар ако нещо е влязло в окото?

Ако метални или дървени частици попаднат в окото, ако възникне химическо изгаряне и чуждото тяло дълбоко е заседнало и не може да бъде отстранено по никакъв начин, ако почувствате остра болка или усещане за парене, незабавно се консултирайте с лекар. В противен случай сериозните последствия не могат да бъдат избегнати. Също така е необходимо да посетите специалист, ако след отстраняване на чуждото тяло болката, зачервяването, сълзенето или усещането за пясък в очите продължават няколко дни.

Какво не може да се направи, ако дребно чуждо тяло попадне в окото?

Строго е забранено да го издърпвате с остри предмети (като пинсети), да докосвате и търкате окото с мръсни ръце, да се опитате да го премахнете сами в случай на силна болка или увреждане на окото. По-добре е да посетите лекар.

Какви са усложненията след попадане на прашинка в окото?

– При ненавременно посещение на лекар или сериозно увреждане на окото могат да възникнат много сериозни усложнения: конюнктивит, ерозия на роговицата, проникване на чужди тела в самата роговица, възпаление на предния сегмент на окото. Рядко, но е възможно да се получи и възпаление на цялото око – панофталмит, чието лечение изисква специално внимание и време. Излишно е да казвам, че всичко това може да допринесе за влошаване на зрението, казва офталмологът Динар Хакимов.

Трябва ли да лекувам окото след отстраняване на прашинката?

Обикновено не е необходимо допълнително лечение. Може да използвате очен антисептик или капки за очи, които облекчават напрежението и възпалението. Направете си отвара от лайка или черен чай и се наспивайте добре.

Какво да направите, ако окото е подуто и сълзящо няколко дни след отстраняване на прашинката?

Незабавно потърсете съвет от офталмолог, за да избегнете изброените по-горе усложнения.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *