Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ревматоиден артрит – може ли да засегне белите дробове?

При ревматоиден артрит често се наблюдават проблеми и заболявания на белите дробове. Това е така, защото той е системно заболяване, което означава, че може да засегне всеки орган

ревматоиден артрит и бели дробове

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване, което обикновено засяга ставите. От него страда около 1% от населението на света. Въпреки това, болестта  може също да се отрази на белите дробове пряко и непряко.

До 50% от пациентите с РА показват извънставни нарушения, като сърдечни проблеми, белодробни заболявания, нарушения в работата на бъбреците, кръвта и дори нервната система.

В тази статия ще обясним как ревматоидният артрит може да засегне белите дробове, симптомите, които предизвиква, и лечението му.

 

Какво представлява ревматоиден артрит?

 

РА е хронично, възпалително, автоимунно заболяване. Болестта може да се е да се появи на всяка възраст, но е по-често срещана сред хора над 40-50 години.

Това е автоимунно заболяване, което ще рече, че тялото губи толерантност към собствените си тъкани и ги атакува, сякаш са чужди, което ги уврежда. Това технически се изразява в появата на автоантигени (нашите тъкани и клетки биват атакувани от автоантитела).

Въпреки че може да засегне всеки орган, ревматоидният артрит най-често удря в ставите, по-конкретно в тяхната синовиална мембрана. Това е слой, който обгръща ставата и я подхранва, тъй като вътре в нея няма кръвоносни съдове, които да осигуряват хранителни вещества.

Поради атаката на нашата имунна система, синовиалната мембрана става хронично възпалена и разрушава ставния хрущял. Ако не се лекува, може да доведе до разрушаване на костите.

 

Може ли ревматоидният артрит да засегне белите дробове?

 

РА може да засегне всяка структура, която изгражда белия дроб: плеврата, дихателните пътища, кръвоносните съдове, дихателните мускули.

Процесът, при който възниква засягането на белите дробове, е неизвестен. Въпреки това се наблюдава, че могат да бъдат включени няколко фактора, като например:

  • Генетичното предразположение на човека.
  • Имунологични промени, които настъпват в тялото.
  • Фактори на околната среда, като тютюнопушене. Например мъже на възраст между 50-70 години с по-активен ревматоиден артрит и история на тютюнопушене са по-склонни да развият белодробни проблеми.

Белодробните усложнения от болестта могат да се проявят по различни начини, както ще видим по-долу.

 

  • Интерстициална белодробна болест

Най-честата форма на вреда върху белите дробове, причинена от артрит е интерстициалната белодробна болест (болест с неточна диагноза). Изчислено е, че при пациенти с ревматоиден артрит до 58% може да имат ИББ.

Белият дроб при здрав човек е еластичен, за да позволява разширяване всеки път, когато човек вдишва въздух. При ИББ обаче белият дроб се възпалява и фиброзира, което води до загуба на еластичност. Това го прави неспособен да се разшири правилно и пациентът не може да диша добре.

В допълнение, може да увреди близките структури, като дихателни пътища и кръвоносни съдове, което допълнително влошава симптомите на задушаване на пациента.

 

  • Белодробна хипертония

Този проблем е по-често срещан от очакваното – при около 30% от пациентите с РА. Обикновено протича безсимптомно и е следствие от прогресирането на ИББ.

При нормални условия дясната страна на сърцето изпомпва кръв през белите дробове, откъдето поема кислород. След това кръвта се връща в лявата страна на сърцето, откъдето се насочва към останалата част от тялото.

Поради ИББ белите дробове стават все по-твърди, което води до запушване на белодробните съдове и невъзможност да пренасят много кръв. Когато това се случи, налягането се натрупва, причинявайки белодробна хипертония.

 

  • Белодробни проблеми, причнени от лечението на РА

Много от лекарствата, използвани за лечение на РА, са вредни за белите дробове. Този неприятен ефект се наблюдава особено при употребата на метотрексат, който е имуномодулатор и противовъзпалително. Това лекарство причинява фиброза на белите дробове.

 

  • Ревматоидни възли

В белите дробове могат да се образуват малки бучки, известни като белодробни ревматоидни възли. Те обикновено нямат признаци или симптоми и не увеличават риска от рак на белия дроб.

 

  • Увреждане на дихателните пътища

Въздушните канали, през които въздухът влиза и излиза, т.е. бронхи, бронхиоли и алвеоларни торбички, могат да бъдат засегнати от болестта. Имунната система може да ги атакува, карайки ги да се стесняват, което затруднява преминаването на въздуха.

 

Диагностика и лечение на белодробни проблеми, свързани с РА

 

Ако страдате от ревматоиден артрит и изпитвате задух, който не може да бъде обяснен, е нужно да посетите лекар.

Диагнозата се поставя на основата на образни изследвания, клинична история, тестове на респираторната функция и биопсия (вземане на малка част от белодробната тъкан, която се изследва под микроскоп).

Ако белодробният проблем е причинен от лекарство за лечение на РА, то ще трябва да се замени с такова, което не засяга белите дробове.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *