БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Възможно ли е да неврозата ви разболее?

Неврозата може да ви направи по-склонни да получите това, което изследователите наричат „интернализиращи разстройства

неврозата

Като състояние неврозата не бива изобщо да се подценява, тъй като може да доведе до:

• Генерализирано тревожно разстройство;
• Депресия;
• Обсесивно-компулсивното разстройство;
• Социална фобия;
• Посттравматично разстройство;
• Паническо разстройство;
• Антисоциално разстройство на личността.

От началото на годината търсенето на антидепресанти е нараснало с 66%. Причината за това е ясна: трудно е да живееш в мир със себе си, когато наоколо постоянно се случва нещо страшно.

Възможно ли е да се облекчи безпокойството и неврозата без лекарства? Професор д-р Владимир Чубаровски, психиатър и психотерапевт обяснява може ли да полудеем от чувства, всички болести ли са от нерви и как да се коригира прекомерния стрес без излишно натоварване на организма с медикаменти.

Много днес изпитват тревожност. Кога състояние, като неврозата, само по себе си трябва да ни разтревожи?

Професор Владимир Чубаровски

Ситуационната тревожност, казва професор Владимир Чубаровски, е нормална и необходима реакция за мобилизиране на организма. Патологичната тревожност, парализирайки волята и блокирайки механизмите на психологическата защита, не причинява нищо, освен вреда. Въпреки това е трудно да се разграничи едното състояние от другото, тъй като едни и същи прояви при хора от различни психотипове могат да показват несходни състояния. При уязвими, емоционално нестабилни и несигурни хора това е позната форма на реакция, която показва леки невротични реакции. При хора със стабилна емоционална психика същите признаци могат да показват изразен срив. Само лекар може да прецени докъде е стигнала и какво е причинила неврозата и тревожността. Всички методи за самодиагностика, включително тестове и въпросници, често срещани в социалните мрежи, са от второстепенно значение. Условна насока може да бъде дълбочината на нарушенията и тяхната продължителност.

До какво може да доведе неврозата, ако продължава дълго време? Възможно ли е да се побърка човек от преживявания, например?

Зашеметяването (при афективни шокови реакции и посттравматични разстройства) възниква при хората по време на сериозни катаклизми, които представляват заплаха за живота.

Понякога острата психоза се развива в хронична. В такива случаи например жена, която е оцеляла след смъртта на съпруга или сина си, всеки уикенд слага масата и чака тяхното завръщане. Но това са крайни случаи, които, за щастие, са доста редки. По-често продължителното състояние на тревожност води до неврози, нервни сривове и разстройства на личността.

Неврозата е психично разстройство. Колко обратимо е това състояние?

Неврозите са същият често срещан проблем като острите респираторни инфекции. Няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е сблъсквал с такъв проблем. Обикновено неврозата изчезва, когато изчезне травматичната ситуация. Но в някои случаи, както и при тежкия остър респираторен синдром, неврозата причинява усложнения – влошаване на симптомите и поява на нови оплаквания, нервни сривове, страхове (фобии), продължителна депресия, психосоматични разстройства и др. В такива случаи е необходима консултация с психотерапевт и назначаване на лекарствена терапия.

Вярно ли е, че само слабите се „развалят“, а човек с нормални нерви може да издържи всяко изпитание?

Няма консенсус сред психиатрите по този въпрос, уточнява професорът. Вярвам, че дори една стабилна психика с добри резерви за адаптация може да се „счупи“, ако срещне свръхмощно претоварване. Освен това, познавайки психотипа на човек (всеки има своя собствена „слаба връзка“), специалистът може доста точно да предвиди как ще реагира на ударите на съдбата.

Човек в състояние на силна тревожност обикновено се съветва да се „успокои“ и „да се събере“. Как трябва да се направи това?

Ако тревожността е следствие от психотравма, тогава има само два начина за разрешаване на вътрешноличностен конфликт. Или човек променя ситуацията, довела до срива, или отношението си към нея.

На това се основават всички известни психотехники. Един от най-ефективните е да си представите (или по-скоро да кажете на глас) най-негативния изход от ситуацията. Например лична смърт, арест или загуба на цялото имущество. Трябва да стигнете до „дъното“ на онова лошо нещо, което си представяте. Това ще превърне неясната ситуация на заплаха в конкретен страх, който винаги е по-малко силен. След това се включват естествените защитни механизми на психиката – разбиране, осмисляне, интелектуализация. Онова, което човек е разбрал, вече не изглежда толкова страшно. И това, от което се страхува, се стреми да избегне с помощта на конкретни действия.

По този начин човек със силна воля и развит интелект може сам да „преработи“ и да се справи с психотравмата.

Повечето хора, особено тези с психика на холерик , не могат да се съберат сами

Като психопрофилактика се препоръчват методи за саморегулация (прогресивна мускулна релаксация, самохипноза, автогенен тренинг и др.). Но за да ги прилагате под напрежение, трябва да ги овладеете добре, а това отнема време.

Традиционните съвети за укрепване на нервната система – спортуване, ходене, вземане на контрастен душ, достатъчно сън – не са спешни методи и не работят в ситуация на срив, тъй като блокират волевите процеси.

Чакането неврозата да изчезне от само себе си също не е опция. Рано или късно психиката на всеки човек наистина развива механизми за компенсиране на нарушенията, но това може да отнеме много време. При някои може да продължи дори цял живот. Единственият надежден начин за повечето хора е да се обърнат към лекар (специалист с медицинско образование – психиатър, психотерапевт или невропсихиатър). Квалифицираната помощ ви позволява да намалите времето и усилията. Методите за психологическа и педагогическа корекция на психичните разстройства не винаги работят. Обръщането към всякакви коучове и водещи на обучения за личностно израстване и т.н. може да има точно обратния ефект. Изключително важно е да се консултирате с лекар при тежък остър или хроничен стрес.

Изпитан народен лек срещу стреса и неврозата е алкохолът, но последствията от системното му използване са пагубни не само за психиката, но и за живота изобщо

Алкохолът е универсален транквилизатор, който отпуска и предизвиква състояние на еуфория, намалява интензивността на тревожността и депресията. Но човек получава облекчение само по време на действието му. Продуктите на метаболизма на етиловия алкохол са силни депресанти, които влошават състоянието и изискват многократен прием. Резултатът е алкохолна зависимост, пиянство. Човек попада в порочен кръг, от който понякога е невъзможно да се излезе.

Източник: kr.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *