Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гастроскопия и колоноскопия: кой се нуждае от такива процедури и как да ги направите безболезнено

Защо процедури като гастроскопия и колоноскопия не търпят отлагане и колко често е необходимо да се правят, отговаря Михаил Матвеев, ендоскопист

Изследвания като гастроскопия и колоноскопия помагат за откриване на заболяването в ранен стадий, когато шансовете за успешно лечение са най-високи.

При съвременния ритъм на живот – чест стрес, нередовно хранене, липса на физическа активност – рядко някой успява да си спести проблемите със стомаха и червата.

Д-р Михаил Матвеев

„Ако вашият лекар е назначил гастроскопия на стомашно-чревния тракт, или друго ендоскопско изследване, не отлагайте процедурата. Много е важно да я направите навреме, за да намалите риска от развитие на опасни заболявания, включително рак, и тежките усложнения, които идват с това заболяване“, казва д-р Михаил Матвеев .

Кой от какви изследвания има нужда и какви щадящи методи предлага съвременната медицина?

Експертът отговаря на най-често задаваните въпроси.

СЕДЕМ ПРИЧИНИ ЗА ЕНДОСКОПСКИ ПРЕГЛЕД

Ендоскопските изследвания на стомашно-чревния тракт включват гастроскопия (пълното медицинско наименование е езофагогастродуоденоскопия или EFGDS) и колоноскопия.

Ето на кого и в какви случаи се налагат такива процедури:

1. На всички здрави мъже и жени над 40 години – профилактично, за да се изключат опасни заболявания на стомашно-чревния тракт.

2. Ако е налице обременена наследственост – някой в ​​семейството е имал онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт.

3. Има оплаквания от болки в корема с различна локализация.

4. Страдате от киселини, оригване, подуване на корема.

5. Намален апетит.

6. Има проблеми с изпражненията: запек или диария.

7. Преди или в момента човек, който има заболявания на стомашно-чревния тракт, като язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт и т.н. – важно е да се уверите, че лечението е било ефективно и не е имало рецидив.

Що се отнася до киселините, подуването и болките в една или друга част на корема, всеки ги има от време на време.

Как да разберете, че е време да се подложите на сериозно ендоскопско изследване?

– Разбира се, преди всичко трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар или гастроентеролог – обяснява д-р Матвеев . – След прегледа, след изслушване на оплакванията и установяване на анамнезата, лекарят взема решение на база медицински показания за ендоскопия. Всеки случай е индивидуален, но основният ориентир е тежестта на симптомите. Случва се човек да го боли леко и от време на време. Случва се и болките да са постоянни и силни. Възрастта също играе роля. След 40 години рискът от онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт се увеличава. Ендоскопията помага за откриване на заболяването в ранен стадий, когато шансовете за успешно лечение са най-високи. Благодарение на навреме направена гастроскопия може да се „хване“ дори така нареченото предраково състояние. По-специално, това се отнася до някои видове полипи в червата.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ГАСТРОСКОПИЯ

* Ако пациентът няма оплаквания и няма установени стомашно-чревни заболявания, прегледите трябва да се правят на всеки 5 години.

* При установяване на патология честотата на прегледите зависи от заболяването.

„Например, когато се открият аденоматозни полипи в червата, се препоръчва преглед една година след отстраняването им“, дава пример Михаил Матвеев. – Освен това лекарят назначава ендоскопски изследвания въз основа на резултата от операцията. Ако говорим за доста често срещан гастрит, свързан с Helicobacter, тогава една година след лечението трябва да повторите изследването за Helicobacter и гастроскопия. Ако заболяването е излекувано, тогава в бъдеще, при липса на симптоми, се препоръчва гастроскопия веднъж на всеки пет години.

ВАЖНО

Какви опасни заболявания могат да бъдат открити на ранен етап благодарение на ендоскопията

– Езофагит, гастрит, ерозивен булбит (възпаление на дванадесетопръстника).

– Язва на стомаха и дванадесетопръстника.

– Полипи в червата.

– Рак на стомаха и червата.

– Възпалително заболяване на червата.

КОМФОРТ И БЕЗОПАСНОСТ: КАК ДА НАПРАВИМ БЕЗОПАСНА ЕНДОСКОПИЯ

Много пациенти се страхуват от гастроскопия и колоноскопия заради болката и трудната подготовка. По-специално, има идея, че преди ендоскопско изследване на червата ще трябва да изпиете почти 10 литра вода и многократно да се правят клизми. Какви са възможностите на съвременната медицина?

– Предлага се на пациентите ендоскопия „насън“ , – казва ендоскопистът Михаил Матвеев . – Преди изследването се прилага венозно лекарство за седация, тоест лека анестезия. Това е лекарство с кратко действие, бързо се екскретира от тялото, използва се дори при малки деца. Човекът заспива и не чувства нищо. Събужда се, когато всичко е готово, с чувството, че е спал добре.

Що се отнася до подготовката за колоноскопия, днес има щадящи лекарства . Минималният обем за пиене е две бутилки от 500 мл плюс 1,5 – 2 литра вода или ябълков сок, лек чай или подсладена вода с мед например. Клизма при използване на съвременни лекарства изобщо не е задължителна, успокоява лекарят.

Източник: bryanskob.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *