Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се нуждаем от сополи и настинки – обяснява микробиологът

Микробиологът Анча Баранова говори за ползите от това да имаме сополи в период, в който случаите на ковид започват да нарастват

сополи
През студения сезон риновирусите са честа причина човек не само да се почувства като болен, но и да се разболее наистина. Признаци на риновирус са хрема и запушен нос, „тежка глава” и главоболие. Възможно ли е риновирусите да ни служат добре при нарастване на случаите на коронавирусна инфекция, и хремата като цяло да се окаже добра и полезна? Май да… Микробиологът, доктор на биологичните науки, професор в университета Джордж Мейсън (Вирджиния, САЩ) и главен изследовател в Медико-генетичния изследователски център на Руската академия на медицинските науки (Москва) д-р Анча Баранова разказа в своя Телеграм канал защо баналните сополи могат да бъдат от полза за човечеството по време на пандемията от ковид.

Основното място, на което риновирусите демонстрират завидна „жизнена активност“ е носът. За много вируси, включително и SARS-CoV-2, носът е само входна врата, докато за риновирусите той е местообитание. Риновирусите причиняват състояние на обща болезненост и конгестия, което често протича без температура, казва микробиоложката Баранова, плюс главоболие.

Д-р Анча Баранова

Сополи – неприятни са, но може и да помогнат

Риновирусът предизвиква IgA отговор (имуноглобулин А антитела) и интерферонов отговор (защитни протеини срещу вируси). В допълнение към това, в отговор на риновируса, се появява много слуз или иначе казано – сополи в носа.

– Всъщност, когато има сополи, това е добре – казва Анча Баранова. Това е страхотно, защото сополите са полизахариди, прикрепени към протеини, които правят всичко много вискозно. Пристига нов вирус и решава да атакува – той не може да премине през носа. Сополите са необходими, за да премахнете всичко, което се е натрупало в носа, включително и вируси, с издухване. Така има голяма вероятност да се спре евентуална зараза. И плюс това, когато носът е запушен със сополи, практически няма възможност нов вирус да са спусне по надолу, през носоглътката, гърлото и т.н.

Освен това, преминаването на обилна слуз в гърлото в известен смисъл го предпазва, казва микробиоложката Анча Баранова

Ако в него има много слуз, това, разбира се, е неприятно, но тогава вирусът няма къде да се „лепне“ там.

„Сополи плюс интерферонов отговор на тялото е комбинация, която е в състояние да „затвори предмостието“, така че други вируси просто да не се появят“, казва Баранова. – Има статии, има и изследвания, които директно показват, че риновирусът е в антагонизъм (в конфронтация – бел.ред.) с коронавируса. Тоест, когато носът ви е пълен със сополи и когато има реакция на интерферон, причинена от размножаването на риновируса, е по-трудно за коронавируса да „кацне“ там. Не означава, че е невъзможно, но е по-трудно. Затова, поради някаква причина, тези вируси на настинка могат да ни бъдат полезни в този случай.“

Второ мнение

Учени от университета в Глазгоу потвърждават: изглежда причиняващият настинка риновирус надделява над коронавируса.

Ползите може да са краткотрайни, но риновирусът е толкова широко разпространен, добавят те, че все пак може и да помогне за потискането на ковид.

Мислете за клетките в носа, гърлото и белите дробове като за редица къщи. След като вирус влезе вътре, той може или да задържи вратата отворена, за да пусне и други вируси, или да закове вратата, за да запази новия дом само за себе си.

Грипът е един от най-егоистичните вируси и почти винаги действа/заразява сам. Други, като аденовирусите, изглежда са по-подходящи за споделяне на „дома“.

Имаше много спекулации за това как вирусът, който причинява ковид, известен като Sars-CoV-2, ще се впише в мистериозния свят на „взаимодействията между вируси и вируси“.

Д-р Пабло Мурсия

Ако риновирусът и Sars-CoV-2 са били освободени едновременно, само риновирусът е успешен. Ако риновирусът е имал 24-часова преднина, тогава Sars-CoV-2 не се забелязва. И дори когато Sars-CoV-2 е имал 24 часа, за да започне, риновирусът го „избутва“.

„Sars-CoV-2 не се разпространява, той е силно инхибиран от риновируса“, каза професор д-р Пабло Мурсия пред BBC News.

Той добави: „Това е абсолютно вълнуващо, защото ако има високо разпространение на риновирус, това може да спре нови инфекции със Sars-CoV-2.“

Подобни ефекти са наблюдавани и преди. Голямо огнище на риновирус може да е забавило пандемията от свински грип през 2009 г. в някои части на Европа.

Допълнителни експерименти показаха, че риновирусът предизвиква имунен отговор вътре в заразените клетки, което блокира способността на Sars-CoV-2 да прави копия на себе си.

www.bbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *