Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как 5G влияе на здравето и вредно ли е да спите с телефон под възглавницата

Повечето от нас не изпускат своя телефон от ръце и това е разбираемо. Би било странно да не се възползваме от благата на цивилизацията

Същите блага и същия телефон, които правят живота ни по-лесен и удобен.

Днес с едно кликване можем не само да си викнем такси, но и да си уговорим среща с лекар (и дори да получим консултация онлайн). Може да си „букнем“ самолетен билет, както и да поръчаме доставка на почти всичко.

Според едно проучване повече от 6 милиарда души по света вече използват смартфони – и цифрите тепърва ще растат. В същото време хората прекарват средно от 5 до 6 часа на ден пред телефоните си, без да се брои използването на джаджата, свързана с работата. Ето защо въздействието както на самите смартфони, така и на клетъчните мрежи като цяло върху здравето е от такъв интерес за загрижени лекари, любознателни учени, обикновени граждани и досадни тролове.

В този текст ще се опитаме да отговорим: вредно ли е 5-джито, излъчването от телефоните и т.н., или все още просто не са много добри?

Със сигурност спите до вашия смартфон – поне на една ръка разстояние. В България все още няма статистика, но Bank of America е изчислила, че 71% от американците спят със или близо до телефоните си. От тях 13% взимат апарата дори в легнало положение и той остава там, докато спят.

Във всеки случай, мислили ли сте поне веднъж дали е вредно постоянно да сте толкова близо до телефона? Влияят ли радиовълните на мозъка и здравето? Разбира се, това е „изключително вредно и обяснява много от съвременните болести“, казват някои учени. „Абсолютно безопасно е“, твърдят други проучвания. Нека да разберем.

Защо 5G повдига въпроси

Разработена през 2019 г., най-новата версия 5G безжична мрежа е 100 пъти по-бърза от предишната версия 4G, което я прави определено по-добра за нас. Въпреки това мнозина, включително и немалко експерти, имат опасения относно петото поколение мобилни комуникации. Така през септември 2017 г. учените създадоха петиция, в която призоваха Европейския съюз да наложи мораториум върху въвеждането на 5G. Причината са неизбежните рискове за здравето, включително риска от развитие на рак, генетични увреждания и клетъчен стрес. В много страни по същия повод се проведоха протести, които принудиха онези, които дори и не си помисляха за някакви минимални опасности, да я откажат незабавно.

Постоянното излагане на 5G може да причини следните ефекти върху човешкото здраве:

– увреждане на костния мозък;
– подуване;
– загуба на коса;
– депресия;
– намаляване на бдителността;
– и дори може да доведе до смърт.

Тук ключовата дума е „може“. Това означава, че нещо се случва с обезпокоителна, но не и фатална бързина или последствия.

Д-р Бари Троуър

Д-р Бари Троуър, който е прекарал кариерата си в изучаване и изследване на биологичните ефекти на микровълновото лъчение, казва следното, относно опасните ефекти от 5G. Според него късовълновите микровълни като 5G, известни още като милиметрови вълни, могат да причинят тежки увреждания на мозъка и нервите при хората.

Може би тук е мястото да уточним, че д-р Бари Троуър е британски физик, експерт по микровълнови оръжия, работил (през 70-те и 80-те години на миналия век) за Кралския флот и британските тайни служби.

Онези, които дискредитират отрицателните ефекти на 5G, биха заявили, че честотата на радиочестотното излъчване (RF) попада в категорията „нейонизиращи“. Американската армия използва несмъртоносно оръжие с насочена енергия за разпръскване на тълпи, наречено Active Denial System. Тази система разпръсква тълпата, като нагрява кожата. Active Denial System използва честота от 95 GHz, която е значително по-ниска от честотата от 300 GHz, която използват 5G устройствата, но тази честота е достатъчна, за да почувстват хората, че кожата им се нагрява (и да се разпръснат, съответно).

Като цяло радиацията прави едно важно нещо за хората и животните – тя унищожава ДНК-то. Как се случва това?

Или като принуждава ДНК-то да мутира, или като убива специфични групи клетки, като всички това води до рак. Едно от основните опасения на 5G технологията е, че изисква стотици малки клетъчни кули да бъдат поставени около населеното място, за да работи. Тези рецептори ще бъдат толкова повсеместни, че излагането на жителите на електромагнитна радиация ще се увеличи драстично. Накратко, където и да отидете 5G, радиацията ще ви следва неотлъчно.

И в този ред на мисли, онези които сега твърдят, че 5G е безвредно, след 10 години ще ни убеждават не само колко е вредно ами и как точно ни е навредило през годините.

Лабораторна работа

Преди време бяха обобщени резултатите от мащабно проучване, продължило 10 години, което беше поръчано от правителството на САЩ. Трябваше да се установи как телефонът на човек влияе на човека.

Да уточним, че лабораторните мишки трябваше да поемат ролята на хората. За целта учените ги бомбардирали с радиочестотна радиация с различни нива и наблюдавали какво ще се случи.

Джон Бучер

Резултатите не бяха обнадеждаващи.

„Нашите проучвания показаха, че радиочестотното лъчение с честоти и модулации, които се използват в клетъчните комуникации, може да причини неблагоприятни биологични ефекти“, каза един от авторите на изследването и старши изследовател в Националния институт по здравеопазване на околната среда Джон Бучер.

Изследванията на Бучер откриват тумори в сърцата, мозъците и надбъбречните жлези на мъжките мишки, които са били изложени на радиочестотно лъчение.

Въпреки това, доказателствата и заключенията за тези странични ефекти са смесени. И не е напълно ясно какво точно е причинило туморите. Както знаете, „след“ не означава „в резултат на“.

А самият Бучер твърди, че никога не е възнамерявал да даде категоричен отговор на въпроса за опасностите от мобилните телефони. Той и колегите му са на мнение, че изследванията трябва да продължат предвид получените данни.

Що се отнася до джаджите, учените казват нещо, което е ясно по подразбиране: колкото повече и по-активно използвате смартфона си, например, говорите по него, толкова по-висок е рискът да прекалите с вредното излъчване.

Тайните на статистиката

Лари Джънк, доктор по медицина, невроонколог и професор по неврология в Мичиганския университет, е готов да спори с него:

– Ако изобщо има риск, смятам, че е минимален. Не сме виждали увеличение на мозъчните тумори, откакто мобилните телефони станаха широко използвани.

Освен това ученият отбеляза, че изследването, демонстриращо каквато и да е връзка между радиацията от телефоните и мозъчните тумори, е непоследователно и „методологически погрешно“.

Други гледат на изследването с голяма загриженост

„Има убедителни доказателства, че излагането на електромагнитно излъчване е наистина вредно“, каза Джоел Московиц, директор на Центъра за семейно и обществено здраве към Калифорнийския университет в Бъркли.

Той цитира резултатите от дузина скорошни проучвания, включително китайско проучване от 2017 г., което установи, че заклетите потребители на мобилни телефони са изложени на повишен риск от развитие на глиома, вид рак в мозъка и гръбначния мозък.

Джоел Московиц

Година по-късно Обединеното кралство преброи броя на пациентите с рак през последните години. Оказа се, че от 1995 г. до 2015 г. броят на случаите на глиобластом, злокачествен мозъчен тумор, се е увеличил повече от два пъти. И това се е случило по времето, когато мобилните телефони се превърнаха от луксозен артикул в незаменим аксесоар.

Още по-лошо: броят на туморите във фронталния и слепоочния дял, местата, които са в пряк контакт с телефона по време на разговори, се е увеличил

Мозъчните тумори не са единственото нещо, което може да притеснява потребителите на мобилни телефони.

– Ако погледнете съвременните смартфони, ще видите, че антените са разположени в ъглите – и отгоре, и отдолу. Но по-голямата част от клетъчния сигнал е насочен надолу през долните антени, в областта на шията, отбеляза Московиц.

Особено опасни той нарича туморите на шията и щитовидната жлеза. Тук отново статистиката расте. Например, според Американското онкологично дружество (ACS), честотата на рак на щитовидната жлеза се е утроила през последните три десетилетия и расте по-бързо от всеки друг вид рак.

Но нито един от тези резултати не доказва, че мобилните телефони са виновни

Отново според Американското онкологично дружество, нарастването на заболеваемостта от тези видове рак може да се обясни с по-добрата апаратура за откриването им – лекари и пациенти просто са получили достъп до ултразвукови изследвания на щитовидната жлеза. Тоест, не честотата като такава се е увеличила, колкото диагностицирането се е подобрило.

5G заразява ли COVID?

Защо е толкова трудно да се определи потенциалното въздействие на джаджите върху здравето? Едно от най-големите препятствия е, че технологията, използвана от тези устройства, непрекъснато се развива и изследванията за въздействието им върху здравето често изостават с няколко или дори десетки години.

– Повечето от епидемиологичните проучвания за риска от развитие на мозъчни тумори в началото до средата на 2000 г. събират данни от потребители, които са използвали стари многофункционални или флип телефони с 1G или 2G клетъчна технология. Междувременно телекомуникационната индустрия вече върви напред с 5G технологиите, въпреки че здравните експерти все още нямат почти никакви данни за 4G, казва Московиц.

Между другото, повече от двеста учени и лекари призоваха за мораториум върху внедряването на 5G, докато не стане сигурно. И в интернет се разиграха битки – теоретиците на конспирацията са сигурни, че именно 5G кулите заразяват с коронавирус или превръщат хората в рептили.

Спане в самолетен режим и разговор със слушалки

Да се ​​върнем на въпроса струва ли си да спим до и с телефона? Московиц казва, че рискът от тумори не е на първо място в списъка с опасения, тъй като телефонът не предава радиовълни толкова последователно, когато човекът спи, колкото по време на разговор.

Но той е убеден, че е вероятно ниското излагане през нощта да наруши съня и да причини неврологични ефекти. Например, има малко проучване от 2016 г., проведено в Германия. Тогава учените откриха, че излъчването на мобилния телефон изглежда променя структурата на съня на мъжете. Въпреки че последиците за здравето от тези промени не са ясни.

Каквито и да са рисковете, те могат да бъдат увеличени при децата

– Аз лично смятам, че децата трябва да бъдат обезсърчавани да спят с телефоните си под възглавницата, тъй като се смята, че радиовълните проникват по-дълбоко в тъканите им, отколкото при възрастните, казва Джон Бучер.

Изводът е ясен: дръжте телефона далеч от спалнята. И ако го използвате като будилник, поставете джаджата в самолетен режим, който не позволява да изпраща или получава сигнали (поне така смята Московиц). Той също така повтаря дългогодишния си съвет да използвате слушалки, когато провеждате разговори и да държите телефона далеч от тялото.

Източници: www.ec.europa.eu, www.forbes.com, www.nature.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *