Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВНИМАНИЕ: Не смесвайте тези хранителни добавки и лекарства

Дори най-често срещаните хранителни добавки могат да имат негативен ефект, когато се комбинират с някои лекарства

хранителни добавки
Пиенето на хранителни добавки не е препоръчително, ако взимате определени лекарства

Моного хора не подозират, но определени добавки могат да имат изненадващи вазимодействия помежду си и с лекарства.

„Нещата, които са естествени, не са непременно безопасни”, предупреждава Дейвид С. Серес, специалист по здравословно хранене и доцент по медицина в
“Columbia Medical Center”. Той обяснява, че мотивите за проивеждането на различните добавки идват от разглеждането на големи популации от хора, които консумират дадени вещества чрез хранене и изглежда имат положително влияние върху здравето им.

Въпреки това, когато дадено вещество се взима под формата на добавка, то е много по-концентрирано.

„Хората, които взимат добавки, не трябва да се изненадват, че има потенциал за взаимодействия и токсичност” допълва още докторът.

Дейвид С. Серес, специалист по здравословно хранене и доцент по медицина в “Columbia Medical Center“

Не комбинирайте следните хранителни добавки и лекарства:

 

  1. Рибено масло

Взаимодействия с лекарства:

Рибеното масло не трябва да се взима с лекарства за понижаване на кръвното. То може да усили ефекта им и кръвното налягане на се понижи да опасни нива. Също така трябва да се внимава с приемането на рибено масло и разреждащи кръвта лекарства, като аспирин, ибупрофен и напроксен.

Взаимодействия с други добавки:

Не се препоръчва приемането на рибено масло с други добавки, които забавят съсирването на кръвта (включително гинко билоба).

 

  1. Калций

Взаимодействия с лекарства:

Калцият взаимодейства с редица лекарства, включително тези, които се изписват с рецепта за остеопороза, известни като бифосфонати (като алендронат). Той също така не трябва да се смесва с лекарства за кръвно и антибиотици от семействата на тетрациклин и хинолон.

 

  1. Ехинацея

Взаимодействия с лекарства:

Способността на ехинацеята да стимулира работата на имунната система може да повлияе на медикаменти, предназначени за потискане на нейното действие, като стероида преднизон.

 

  1. Мелатонин

Взаимодействия с лекарства:

Мелатонинът действа преспивателно и не е препоръчително да се комбинира с други седативи. Такива са например бензодиазепините и някои антидепресанти. Мелатонинът също така забавя съсирването на кръвта, тъй че не е добра идея да се приема с антикоагулантни лекарства като хепарин или верафин.

Взаимодейстия с друи добавки:

Не се препоръчва приемането на мелатонин с други добавки, които имат седативен ефект.

 

  1. Жълт кантарион

Взаимодействия с лекарства:

Приемът на жълт кантарион с антидепресанти може да повиши опасно нивата на серотонин в тялото. Това може да доведе сериозни странични ефекти, включително мускулна ригидност и гърчове.

Билката може да намали ефективността на някои противозачатъчни хапчета и разредители на кръвта като варфарин.

 

  1. Витамин D

Взаимодействия с лекарства:

Витамин D може да понижи ефективността на лекарството за понижаване на холестерола аторвастатин и е възможно да повлияе на медикаменти за високо кръвно.

Приемането на високи дози витамин D заедно с диуретични лекарства може да доведе до твърде високи нива на калций в оранизма и да причини проблеми с бъбреците.

 

  1. Цинк

Взаимодействия с лекарства

Ако пиете антибиотик, който съдържа инолон или тетрациклин, добавките с цинк могат да затруднят абсорбацията му. За да избенете този ефект, е нужно да приемате антибиотика два часа преди или четири до шест часа след като сте пили добавка с цинк.

Същото важи и за лекарства, съдържащи пенициламин, които често се използват при ревматоиден артрит.

 

Заключение:

 

Избягвайте смесването на определени хранителни добавки с някои лекарства. Ако пиете медикаменти, е добре да се консултирате с лекаря си, преди да прибегнете към приемане на добавки.

Страничните ефекти могат да се изразят в намаляване на ефекта на лекарството, нежелани странични реакции и вреда за организма.

Източници: https://www.health.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *