Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чери домати за по-добро зрение и силен имунитет

Прочетете, за да разберете колко всъщност полезни за здравето ни могат да бъдат чери доматите

Чери доматите са известни още като „коктейлни домати“. Подобно на други разновидности на този малък плод, този вид домат често се използва в голямо разнообразие от рецепти. Характеризира се с по-сладък и по-малко кисел вкус от традиционните домати. Ето защо е толкова универсален.

Чери домати: произход и характеристика

Чери доматът (Lycopersicum pimpinellifolium) е разновидност на класическия домат, който получава това име поради приликата си с череша. Други имена, с които е известен, са „коктейлен домат“, „ромски домат“ или „гроздов домат“.

Това е ягодообразен плод, чиито цветове варират от червено до зелено, през оранжево, жълто, синьо или черно. Те са с диаметър между един и три сантиметра и тежат от 10 до 15 грама.

Формата му е кръгла или овална в зависимост от сорта. И въпреки че е твърд отвън, той е много сочен отвътре. Освен всичко друго, вкусът му е предимно сладък с лека киселинна нотка. Някои добре познати сортове са както следва:

  • Крушови чери домати
  • Жълти чери домати
  • Мини чери домати
  • Кръгли чери домати
  • Кумато чери домати
  • Зебра чери домати
  • Висящи весели домати

Произход

Чери доматът се счита за вероятен прародител на традиционния домат. За първи път е открит в района на Андите. Впоследствие  е култивиран в Перу,  но други смятат, че произхода му е от ацтекско Мексико. Еквадорската и чилийската кухня също го използват като част от своите кулинарни традиции.

С испанското завоевание той е пренесен на европейския пазар. Първоначално е бил използван като декоративно растение, но от 18 век нататък започва да се използва като източник на храна. В наши дни сортовете са подобрени, за да се променят по размер, вкус и устойчивост.

Чери домати: хранителни свойства

Независимо от размера на чери домата, неговата хранителна стойност е толкова важна, колкото и тази на традиционния домат. Смята се за нискокалоричен плод с висока хидратираща сила, тъй като 100 грама или около седем единици едва осигуряват 18 калории и повече от 90 грама вода.

Стойностите му на мазнини и протеини са много ниски, тъй като не достигат 0,5 грама. Въглехидратите му обаче са близо 4 грама на 100 грама. От тях 2,6 грама са прости захари като фруктоза, захароза и глюкоза.

Това позволява бързото им усвояване в червата, което прави чери доматите добър източник на енергия. Останалите въглехидрати са от типа диетични фибри, като на 100 грама чери домат се падат 1,2 грама.

Сред витамините се открояват витамин С – с 26 милиграма на 100 грама – и витамин А – с 82 микрограма ретинол. Препоръчително е да ядете целия плод, за да получите най-доброто от тези хранителни вещества.

Що се отнася до минералите, този домат съдържа голямо количество калий. Порция от 100 грама осигурява 296 милиграма.

Биоктивния съединения

Чери доматите рязко нараснаха в популярността си на гурме пазарите поради наличието на биоактивни съединения в плодовете. Колкото по-тъмна е кожата на доматите, толкова по-високо е съдържанието на антоцианини, фенолни съединения и други антиоксиданти, които ги правят полезни за здравето.

Повечето от тези свойства са съсредоточени върху способността им да реагират на атаките на свободните радикали. Тези прооксидантни вещества причиняват много щети вътре в клетките.

Сред тези съединения са полифеноли, като нарингенин, хлорогенова киселина, кверцетин и кемпферол. Други вещества са флавоноиди, като катехин и антоцианини, които придават червени, сини и лилави нюанси.

Също така, каротеноидите в този домат, като ликопен, имат антиоксидантен ефект. Те стимулират имунната система и имат антитуморна активност.

Чери домати- ползи за здравето

Подпомагат доброто зрение

Наличието на каротеноиди в пулпата на този малък плод има активност на провитамин А, така че те помагат за подобряване на зрението и предотвратяване на някои зрителни заболявания. Например, те намаляват риска от нощна слепота и очна дегенерация.

Те се борят с клетъчното окисление

Фенолните съединения в чери доматите помагат за неутрализиране на свободните радикали, произведени от реактивни кислородни видове в тялото. Освен всичко друго, фенолите придават следните свойства:

 

  • Противовъзпалително
  • Хепатопротективно
  • Кардиопротективен
  • Хипогликемичен
  • Антимикробно

Предвид тези свойства, консумацията на чери домати има положителна връзка с превенцията и намаляването на щетите, причинени от дегенеративни заболявания.

 

Чери доматите могат да бъдат здравословна част от диети за отслабване

Високото съдържание на вода и ниско съдържание на мазнини правят чери доматите предпочитана съставка в диети за отслабване. Порция от 100 грама осигурява много малко калории в редица препарати, от които те могат да бъдат част.

 

Те помагат за предотвратяване на преждевременното стареене

Оксидативният стрес причинява увреждане на клетъчните мембрани и е в състояние да ускори развитието на стареенето. Ликопенът е в състояние да спре тези процеси благодарение на своята антиоксидантна активност.

Освен това предпазва кожата от увреждане на ултравиолетовите лъчи. Препоръчително е да натрошите чери доматите и да ги приготвите със зехтин, за да използвате най-добре ликопена.

Те са чудесен източник на калий и витамин С

Витамин С в чери доматите се използва максимално, когато се консумират пресни. Това хранително вещество улеснява усвояването на желязото, засилва имунната система и увеличава синтеза на колаген, наред с други функции.

От друга страна, високите им стойности на калий правят този вид домати идеална съставка за поддържане на баланса вътре и извън клетките. Той също така участва в предаването на нервите и въглехидратния метаболизъм.

Чери домати: консумация

Много често се ядат чери домати в естествената им форма, като част от салати, сандвичи и закуски. Те обаче могат да се преработват и в сосове или яхнии. Те често са гурме съставка за паста и пици.

Приложението на чери домата е изключително гъвкаво. Може да се консумира като лека закуска, в тарти, конфитюри, пюрета и супи, наред с други рецепти. Като цяло може да се яде топло състояние, студено, суров или преработен.

Източник:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *