Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

40 най-важни въпроса за рака при жените 2

11. Какво представляват метастазите?

Първоначално туморът е локално образование и това е идеалният момент да бъде атакуван и премахнат. Но понякога туморните клетки изпреварват лечението и се отправят към други органи чрез кръвта и лимфата. Тези клетки „пътешественички” могат да предиз­викат метастази, но по-често умират. При рака на гърдата и дебелото черво метастазите обик­новено се настаняват в черния дроб, затова този орган е особено внима­телно следен. Всъщност става дума за вторичен рак. Медицинската наука работи неуморно за блокиране на отделянето на туморни клетки, което би ограничило лечението върху първичния тумор.

12. Рисков  фактор ли е наднорменото тегло?

Да, смята се, че то има връзка с появата на рака. Свръхтеглото най-често се дължи на лошо хране­не, богато на мазнини и захар, които благоприят­стват появата на ракови образувания. Причината за многото килограми може да се крие и в хормонален проблем, а хор­моните, както е извест­но, играят особено важна роля за възникването на рака на гърдата, матката, яйчника. Затова е толко­ва необходимо пълните жени да направят всичко възможно преди настъп­ването на менопаузата да коригират теглото си.

13. 3а какво служи гинекологичната намазка?

Тя е незаменим инструмент на превенцията. Днес броят на заболява­нията от рак на маточ­ната шийка е намалял с 80%, до голяма степен благодарение на този лек преглед. Той се състои в отнемането на няколко клетки от края на ма­точната шийка, където най-често се разполагат предраковите изменения. Намазката се практикува от началото на половия живот до 70-годишна възраст веднъж годишно в случай на установени рискови фактори и веднъж на 2-3 години за всички останали. При положе­ние, че ваксината срещу рак на маточната ший­ка все още не е масово практикувана, намазката си остава най-сигурното средство за установяване на заболяването в много ранен стадий със стопроцентови шансове за излекуване. Ако всички жени се подлагат на тази процедура, този вид рак може да изчезне.

14. Играе ли роля за­мърсяването на околната среда?

Световната здравна организация публикува про­учвания, чийто извод е, че 13 милиона смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако се спре замърсяването на природата. Атмосферата, в ко­ято има отровни газове и други токсични състав­ки, играе роля в появата на рака на белия дроб. Канцерогенни клетки се съдържат в автомобил­ните горива. Влиянието на мръсния въздух върху типично женските фор­ми на рака е индиректно и не е научно доказано.

15. Какви са симптомите на рака на яйчника?

По-голямата част от туморите на яйчниците при младите жени са всъщност доброкачест­вени кисти, които най-често изчезват от само себе си или след лечение с медикаменти. В някои случаи обаче се налага те да бъдат премахнати оперативно. Злокачестве­ните тумори може да са разположени по единия или по двата яйчника, във вътрешността или на повърхността им. Симп­томите са много трудни за забелязване, а болки се появяват едва кога­то образованието е вече голямо. Затова ракът на яйчника е много сериозна болест. Все пак симп­томите са умора, запек, честа нужда за уринира­не и спазми в стомаха. Най-засегнати са жените над 50 години.

16. Какви са симптоми­те на рака на гърдата?

Понякога от зърното изтича течност или пък гърдата изглежда свита. Възможно е да се появи червенина. При такива външни прояви се налага медицинска консултация. Болката не е индикация за тумор, напротив. Внимателно отношение изискват евентуални удари по гърдата, от които остават следи, тъй като е възможно да се образува хематом с вторични последици. Всяка жена трябва да опипва гърдите си поне веднъж месечно. Понякога това не е лесно поради плътността им и е по-добре да се изчака да премине менструацията.

17. Какви са симптоми­те на рака на матката?

Основните симптоми са кървене и изтичане на анормален секрет от влагалището, който може бъде установен при полово сношение или при намазка. Ако това се случи след менопаузата, консултацията с гинеколог трябва да е незабавна. В ранен стадий ракът на матката може да бъде диагностициран само чрез намазка.

18. Как се поставя диагнозата?

След сигнализирането на проблема се провеждат сравнително прости изследвания: мамография, ехография, колоноскопия или фиброскопия в зависимост от засегнатата част от тялото. Ако е забелязана аномалия, се пристъпва към биопсия, за да се разбере дали става дума за рак или за доброкачествена киста. Възможно е да се наложи преглед със скенер или магнитен резонанс в случай на ангиом (доброкачествен съдов тумор). Така че необходимо е да мине известно време, преди да се обяви точната диагноза, и всяка паника при най-малката забелязана аномалия е излишна.

19. Опасни ли са прегледите?

Ренгеновите прегледи и магнитния резонанс са свързани с известна доза радиация, но тя може да представлява риск само ако се проведат десетки такива изследвания едно след друго. Колоноскопията и фиброскопията изискват анестезия, коя­то сама по себе си съдър­жа минимални рискове.

20. Задължителна ли е химиотерапия­та?

Не, не е задължителна. Ако туморът е забелязан в ранен стадий и е проверено, че е ясно локали­зиран, той се премахва най-често чрез хирургич­на операция, след което се прилага радиотера­пия. Химиотерапията се използва за блокиране на евентуалното по-на­татъшно развитие на тумора. Лекарите често прибягват до нея, още повече че тя е все по-щадяща за пациента. Разби­ра се, прогресът не спира и се появяват нови тера­пии, които все по-тясно са насочени към ракови­те клетки (без да засягат здравите), пречат им да се „разхождат“ из тялото, спират еволюцията им и по този начин възпре­пятстват образуването на метастази. В днешно вре­ме локалният тумор се лекува успешно, а опас­ностите идват именно от метастазите.

част 1                                                                                   следва…

Ако искате да научите още…вижте повече информация за рака на гърдата (част 2):

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “40 най-важни въпроса за рака при жените 2

  1. Pingback: След химиотерапия човек може ли да оглушее? | Лекува нет

  2. Pingback: 40 най-важни въпроса за рака при жените | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *