ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

40 най-важни въпроса за рака при жените

Думата „рак“ винаги предизвиква страх и тревога, макар че днес темата вече не е табу и медицината дава големи надежди. Да, възможно е човек да се пребори с болестта, но само като гледа истината в очите и приеме предложеното лечение. А най-добре е да се предпазим от нея по пътя на здравословния начин на живот. Прочетете тук отговорите на 40 въпроса, които всички жени си задават.

1. Кои видове рак най-често засягат жените?

Ракът на гърдата е най-често срещан. Един от всеки четири тумора при жените е на  гърдата.Около 10% от женското население рискува да заболее от него. Следват го ракът на матката и по-рядко на  яйчниците. За съжаление нарастват случаите на  „нетипични” за жените заболявания като рак на белия дроб и на кожата. Ракът на дебелото черво и на стомаха са разпределени по между мъжете и жените.

2. Ракът ли е първата причина за  смърт при жените?

Не, в Европа най-много жени умират от сърдеч­но-съдови заболявания, втората причина по честота (26%) е ракът, а при 7% от случаите причината е самоубийство или злополука. Разбира се, тези данни зависят от възрастта. Под 30 години най-чести са злополуките. Между 30-34 начело е самоубийството. От 35 до 64 най-честата причина за смърт е ракът, а над 60 г. –  сърдечно-съ­довите заболявания.

3. Каква е част­та на наследствените рако­ви заболявания?

Между 5 и 10% са бо­лните от рак на гърдата жени, които имат гене­тично предразположе­ние към болестта, тоест 1 от 200 жени. Лекарят изучава внимателно слу­чаите на заболявания в семейството, преди да се произнесе дали има или не предразположение, тъй като то остава все пак рядко срещано. За да се потвърди тази хипо­теза, се пристъпва към молекулярен анализ в издирване на гена BRCA 1 и 2. Само в случай че той бъде открит, се препоръчват строг контрол и чести прегледи. Сред другите тумори наслед­ствен характер могат да имат тези на дебелото черво и на яйчника.

4. Наистина ли са ефикасни превантивните мерки?

Да, превенцията дава най-голям шанс в бор­бата с рака. Редовните мамографии могат да намалят с 20% смъртността от рак на гърда­та. Посещението при ги­неколога всяка година е гаранция, че и най-слабата аномалия ще бъде открита навреме. Така ракът на шийката на матката може да се пре­дотврати почти на 100%.

5. Важно ли е как се храним?

Ролята на храната в предпазването от рако­ви заболявания вече е доказана. Не става дума за това да се определя колко грама от един или друг продукт са не­обходими, а за основни правила. По отношение на връзката между маз­нините и рака са напра­вени многобройни про­учвания сред животните и хората. Животните с по-малка телесна маса имат по-голяма устойчивост към раковите забо­лявания. При жените от Африка, които се хранят съвсем оскъдно, ракът на гърдата е много по-рядко срещан, отколкото при американките от САЩ. Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират в големи количества, но с подчертано внимание към пестицидите. За отбелязване е също, че не е хубаво и недохранването, често препоръчвано от модните диети, тъй като то отслабва общо орга­низма и имунната му система.

6. Кърменето предпазва ли от рак на гърда­та?

Да, то играе предпазна роля за жената. Важно е общото дълготраене на кърменето (на всич­ки деца на една жена). Смята се, че рискът от рак намалява с 5%, ако кърменето е продължи­ло общо 12 месеца. Това е така, защото женските хормони естрогени са свързани с появата на тумори в гърдата, а бре­менностите и кърменето водят до намаляване на количеството им за дъл­го време.

7. Ефикасна ли е ваксината сре­щу рака на маточната шийка?

Тя се препоръчва на млади момичета преди нача­лото на сексуалните им контакти и атакува някои видове папилома вируси – тези, които проникват в маточната шийка по полов път и са отговорни в 80% от случаите за по­явата на раково заболя­ване. Ваксината, макар и не стопроцентово ефи­касна, е голям напредък в превенцията на рака на маточната шийка.

8. Ha каква възраст трябва да започнат мамографиите?

Ракът на гърдата се появява много рядко преди 30-годишна възраст и още по-рядко преди 25. В най-рисковата група са жените след менопаузата. Две трети от смъртни случаи настъпват след 50-годишна възраст. Така че първата мамография се препоръчва да се направи на 35-40 години, а след 40-годишна възраст да се прави една мамография на две години. Опипването на гърдите е добър метод, особено ако се практикува редовно, но не е достатъчен, тъй като туморите се развиват бавно – понякога с години. Само добре направената мамография може да открие съвсем малки новообразувания А ако туморът е под 1 cм и без ганглиони (нервни възли), съществуват всички шансове за окончателното му премахване с подходящо лечение. Правят се по две ренгенови снимки на всяка гърда от различен ъгъл Процедурата не е болезнена, но по-добре е да с направи в момент, когато гърдите не са подути и набъбнали, тоест като премине менструацията!

9. И до каква възраст да се правят?

По принцип до 74 годи­ни, но нищо не пречи да продължат и по нататък, въпреки че рисковете от рак са много по-малки.

10. Кога се появява най-често ракът на гърдата?

Между 60 и 64 години, но се срещат и случаи чак до 74-годишна възраст. Ясно е, че ролята на хормоните е безспорна и периодът след менопаузата е най-опасен  за жената. Излишно е да се отнасяме със страх, реалистичното отношение е наш съюзник в превенцията и излекуването на тази болест.

 следва…

Ако искате да научите още…вижте повече информация за рака на гърдата:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 5 до “40 най-важни въпроса за рака при жените

  1. Pingback: Какво представлява ракът на яйчниците? | Лекува нет

  2. Pingback: Ваксината за рака на маточната шийка не замества профилактичния преглед! | Лекува нет

  3. Pingback: 4 билкови смеси при рак на матката и яйчниците | Лекува нет

  4. Pingback: Облъчването при мамограф може да активира „спящ” рак на гърдата! | Лекува нет

  5. Pingback: 40 най-важни въпроса за рака при жените 2 | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *