ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шумът стресира организма 2

… продължение

Сърдечната дейност се ускорява

Силните шумове накърняват различни дейности на организма. Продължителното им въздействие увеличава произ­водството на хормоните на стреса – ад­реналин и норадреналин, което води до ускоряване на сърдечната дейност и повишаване на кръвното налягане. Хо­рата, които по цял ден са изложени на шума от автомобилния или самолетния трафик, рискуват повече от останалите да станат хипертоници.

Сънят се влошава

Ухото никога не спи. През нощта то продължава да „хваща“ всички окол­ни шумове и да ги предава на мозъка. Електрокардиограмата на спящ човек показва, че смущенията започват от 35 децибела нагоре. В стая с шум около 45 децибела заспиването става по-бавно, качеството на съня е по-лошо, а събуждането – по-трудно.

Нервите са подложени на изпитание

Многобройни изследвания показват, че консумацията на психотропни лекарства е силно завишена при хора, които живеят близо до летище или до натоварена автомобилна магистрала. По-чувствителните могат да реагират на продължителната звукова агресия с патологично безпокой­ство или депресия.

Пътят на звука до мозъка

Звукът прониква в ухото и кара тъпанчето да вибрира. При движението си през ушната раковина и ушния канал той се усилва. Зад тъпанчето се намират три малки кости (чукче, наковалня и стреме), които на свой ред – предават вибрациите към вътрешното ухо. То пък превръща звука в електрически сигнал и го отпраща към мозъка, където се третира постъпила­та по този начин информация.

Намалете музиката!

Можем да се насладим на любимите си песни, без да ги „надуваме“ до вредните децибели. Много от нас обаче, особено младите, съсипват слуха си със силна музика, като за жалост разбират това прекалено късно.

Уокмен, дискмен, МРЗ… и животът минава на фона на страхотни парчета! Му­зиката е част от живота, тя подобрява настроението, премахва умората и тъгата, сближава хората. Но всичко това – до 85 децибела. По-високите стойности вгорчават радостта от любимите мелодии с неприятните последствия за слуха. 15 минути на ден на 100 децибела и вече сме в рисковата зона. Към слушането на музика със слушал­ки се добавят часовете, прекарани в дискотеките, както и концертите. 70% от рок – изпълнителите страдат от про­блеми на слуховия апарат. Толкова са и хората, които не предприемат нищо, за да предпазят ушите си от вредните звуци, на които ги излагат.

Консултация със специалист

Сигнал за тревога е неприятното усещане при силен шум. Възможно е в препълнен ресторант да се появят трудности за следене на разговора и чувството, че думите на събеседника се сливат.

При излагане на интензивен звук ушите могат да започнат да „свирят“ или „бучат“. В такъв случай бързо потърсете мнението на специалист „Уши, нос, гърло“, който ще реши дали се налага лечение с кортикоиди и съдоразширяващи медикаменти, за да бъде предпазено вътрешното ухо.

Най-лесно изпълними са следните препоръки:

  • намаляване на времето, прекарано в слушане на музика със слушалки
  • отдалечаване от тонколоните по време на концерт
  • осигуряване на почивки от тишина при такива симптоми като заглъхване на ушите или усещания като жужене и бучене
  • употреба на ушни тапи при много силен шум

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *