Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в организма

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в организма и е от съществено значение за доброто здраве.Приблизително 50% от общата маса магнезий се намира в костите. Другата половина се намира предимно вътре в клетките на тъканите на тялото и органите. Само 1% магнезий се открива в кръвта, но тялото много трудно задържа кръвните нива на магнезия постоянни. Магнезият е необходим за повече от 300 биохимични реакции в тялото. Той помага за поддържането на нормалните функции на нервите и мускулите, поддържа стабилен сърдечния ритъм, имунната система здрава и запазва здравината на костите. Магнезият също така помага да се регулира нивото на кръвната захар, спомага за нормалното кръвно налягане и е известен с участието си в енергийния метаболизъм и синтеза на протеини. Магнезият предотвратява и управлява заболявания, като хипертония, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Той се абсорбира в тънките черва и се ексекретира чрез бъбреците.

Зелени зеленчуци като спанак, броколи, лапад и др. са добри източници на магнезий, тъй като центъра на молекулата на хлорофила съдържа магнезий. Някои бобови растения (боб и грах) също са добър източник на магнезий. Чешмяна вода може да бъде източник на магнезий, но сумата зависи от водоснабдяването. Вода, която естествено съдържа повече минерали е описан като „твърда“. Твърдата вода съдържа повече магнезий от „меката” вода. Консумирането на голямо разнообразие от бобови растения, ядки, пълнозърнести храни и зеленчуци ще ви помогне да набавите количеството магнезий, което ви е нужно.

Здравният статус на храносмилателната система и бъбреците оказват значително влияние върху състоянието на магнезия. Магнезият се абсорбира в червата и след това се транспортират чрез кръвта към клетките и тъканите. Приблизително една трета до половината от храната магнезий се абсорбира в тялото. Стомашно-чревни нарушения, които влошават усвояването, като болестта на Крон може да ограничат способността на организма да усвоява магнезий. Тези заболявания могат да разрушават магазините на организма в които се съхранява магнезият и в някои случай да доведат да дефицит на магнезиий. Хроничното или силно повръщане и диария също може да доведе до изчерпване на магнезий. Ранните признаци на недостиг на магнезий включват загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост. Сериозният дефицит на магнезий може да доведе до ниски нива на калций в кръвта (хипокалциемия). Магнезиев дефицит също е свързано с ниски нива на калий в кръвта (хипокалиемия). Много от тези симптоми са общи и може да доведе от различни медицински условия, различни от магнезиев дефицит. Затова е нужно да се постави правилната диагноза от компетентен лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *