Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не слагайте мушами и найлони на леглото на лежащо болния човек!

Успехът от лече­нието на рани от за­лежаване в самото на­чало се постига чрез профилактични меро­приятия, насочени към предотвратяване на продължително при­тискане на отделни части от тялото, а също и недопускане образуването на инфек­циозни огнища.

Преди всичко бо­лният трябва да бъде положен на абсолютно равна, твърда повърх­ност, покрита с хуба­во изпънати чаршафи. През деня, както и през нощта болният трябва многократно да бъде преобръщан, можете да се сдобиете със специални матраци за тази цел.

Категорично се за­бранява да се подлагат под болния човек му­шами, найлони, гумени надуваеми дюшеци, за­щото всичко това пре­дизвиква притискане на тъкани и нарушава микроциркулацията. Не бива да се допуска продължителен кон­такт на кожата с мок­ро бельо – при неволно уриниране например.

Пак с профилактич­на цел е необходимо ежедневно обработ­ване на проблемни­те места с камфо­ров спирт: на кръста, пъпа, лопатките, об­ластта на гръбначния стълб, лактите, пети­те, тила – желателно е от тази област да се обръснат космите. На такова притискане могат да се подложат ходилата и коленните стави.

При откриване на зачервени зони по ко­жата в областта на проблемните точки е необходима обработ­ка с т.нар. йодофоров разтвор – един процент разтвор на йодопирон и бетадин. Този разтвор добре прониква през неувредената кожа В подкожната съедини­телна тъкан и не до­пуска нарастването на повече патогенни микроорганизми.

Ако нещата се задълбочат, може да се стигне до операция.

Важно е лечението да започне навреме, за да не се допусне гнойно увреждане на мускулите и костните структури. Преди всичко това може да се случи в областта на кръста и по принцип се съпровожда с нарастваща интоксикация, повишена температу­ра и обща слабост. В тези случаи е необходима хирургична обработка на гнойното огнище с внимателно отстраняване и премахване на всич­ки нежизнеспособни тъкани. Следва лечение на раните. При такива паци­енти се прилага и антибактериапна терапия с препарати с широк спектър на действие, предписани от лекаря. Продължителността на системната антибактериална терапия зависи от тежестта на гнойния процес. Обик­новено са достатъчни 7 до 10 дни лечебен курс.

Ето защо трябва да се отделя голямо внимание на профилактиката на това много опасно усложнение – особено при хората с висок риск от развитие на рани от залежаване.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *