ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети на специалистите: как правилно да приемаме лекарства?

За да бъде един препарат ефективен и безопасен, е необходимо да спазвате следните правила:

Ако сте навършили 60 години може да се наложи да приемате лекарството в по-малка доза. Това е свързано с факта, че процесите на химично преработване и изкарване от по-възрастния организъм протичат по-забавено, отколкото при младите хора. Затова, ако са ви назначили за по-дълго време някакво лекарство за профилактика или за поддър­жащо лечение, поне веднъж на половин година следва да уточнявате с личния лекар възможността за промяна на дозата.

Важно е да попитате личния си или лекуващия лекар какви диагностични изследвания е нужно да провеждате, за да контролирате безопасността от приема на лекарствата. Например при лечение на артериална хипертония е нужно системно да измервате кръвното си налягане и честотата на пулса. След това да записвате тези данни в дневник. При прием на препарати за понижаване нивото на холестерола, в кръвта трябва периодично да се изследвате и т.н. Това се отнася и за онези лекарства, които се приемат само в случай на определени симптоми – те по никакъв начин не се пият по-рано или „повече, за по-сигурно“. Говорим за хапчетата, овладяващи пристъпите на сърдечна астма или повишено кръвно. Непременно уговорете схема с вашия лекар за прием на такива лекарства. Защото за повечето от тях е недопусти­мо да се приемат в по-голямо от определеното количество за деня. Това може да се окаже опасно за здравето ви.

Често на възрастните хора им се предписват няколко лекарствени средства наведнъж. И дори може да се случи така, че единият доктор да не е погледнал „другата страница“ от здравната ви книжка и да не обърне внимание, че другият специалист ви е предписал един или друг препарат. Той съответно също предписва „своето“ лекарство. Затова като отидете на преглед, вие самите напомнете на доктора какво пиете или възнамерявате да пиете, защото друг специалист ви е предписал. Най-лесно е с личния лекар. Той ще се ориентира, ще ориентира и вас в тази понякога объркана ситуация. Така всеки специалист все пак ще има възмож­ност да прецени съотношението между риска и ползата от едновременния прием на няколко препарата. И още нещо в това отношение: непременно трябва да се отчете съвмести­мостта на двете или трите лекарства, които ще приемате. Дали не понижават ефективността и въздействието едно на друго. Или още по-зле – дали едновременният прием няма да предизвика нежелателна реакция. С една дума – често е неоправдано едновременното предписване на няколко лекарства или на няколко процедура.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Съвети на специалистите: как правилно да приемаме лекарства?

  1. Pingback: Не забравяйте да попитате лекуващият ви лекар за страничните ефекти на лекарствата! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *