Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим с трофичните язви?

Независимо от многобройните методи за профилак­тика и лечение, този проблем си остава актуален: Нека припомним, че причини за тях могат да бьдат варикозните язви, артериалните, смесените, посттравматичните, диабетните, невротрофичните и др. Неправилно започна­тата терапия – както системна така и местна – може да доведе до хроничен процес и дори до разпространяване на гнойното огнище далеч зад пределите на първичната локализация. Често могат да се видят болни, при които -първите признаци на формираната венозна трофична язва отначало се наблюдават по ходилото, а след това вече се е разпростряла вьрху цялата повърхност на пи­щяла. В гнойно-възпалителния процес могат да се въвле­кат не само кожата и подкожната тъкан, но и мускулите, и костите. Може би не знаете, но продължителното съх­ранение на трофична язва от каквато и да е локализация и произход може да доведе до развитие на онкологично заболяване. При лечение на трофичните язви винаги необходим комплексен подход, насочен преди всичко към отстраняване на основната причина – заболяванията, предизвикали раната. Иначе практически във всеки трети случай няма да се получи пълно заздравяване на язвата, а във всеки втори случай – след изписване от болницата се случва рецидив. Само в 15 на сто от случаите не се наблюдава рецидив след една година.

ВСЯКАКВА ТРОФИЧНА ЯЗВА ИЗИСКВА МЕСТНА ТЕРАПИЯ – За съжаление малко хора в днешно време могат да се лекуват в болнично заведение. На повечето се предписва консервативна терапия, лечението се провежда чрез превръзки с препарати и се вземат под внимание особеностите на заболяването, стадиите на процеса и видовият състав, на микрофлората.

При бактериологично .из­следване освен определени микроорганизми се срещат и гъбични инфекции. И дори анаеробни микроорганизми – т.е. без спори – пептококи, пептострептококи и други. При такова количество причините­ли постоянно се запазва висок риск от развитие на сепсис.

Проучването за чувст­вителността на тези микро­организми към различните антимикробни препарати често показва, че тези щамове са устойчиви дори към съвременните антибиотици с широк спектър на Действие. Изключение правят малък брой съвременни

ПОСЛЕДВАЙТЕ ПРЕПОРЪКИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Както и преди, своята висока активност запазват препаратите, съдържащи сребро – сребърен .нитрат, превръзки в чисто или йонизирано сребро, специален крем със сребро и други.

В същото време необоснованият прием на антибио­тици и сулфаниламидни препарати във вид на прах често, водило развитие на тежки алергични реакции почти до смъртен изход. До 80 на сто от болните с трофични язви имат дерматологични усложнения като алергичен дерматит и екзема.

Използването на системни анти­биотици без редовни контролни бак­териологични изследвания, без да се назначат противогъбични препарати, често води до появяване на устойчиви микроорганизми и гъбички в раните. А това намалява шансовете за оздра­вяване,

Специалистите предлагат следния, според тях, ефективен метод. При остър възпалителен процес повърхността на язвата и околните тъкани се обработват с еднопроцентен разтвор на йодопирон.

В случай на непоносимост към йодните препарати се препоръчва друг разтвор. След това се налага тънък слой мехлем, в чийто състав влиза сребърен сулфатиазол. Този препарат е най-ефективен. Освен противомикробен ефект той оказва и ранозаздравяващо действие. Превръзката се сменя или ежедневно, или през ден, зависи от степента на овлажняване на раната.

ВНИМАНИЕ!

При лечение на болните е венозни трофични язви следва да не забравяте за задължителния компресионен еластичен бинт. Така с използването на специалния мехлем, за който споменахме току-що, се отстранява инфекциозният процес в раната, намаляват болките и, което е много важно – раната заздравява бързо.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да се справим с трофичните язви?

  1. Pingback: Струва ли си лечението с лазер? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *