Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ефективни народни средства при слънчево изгаряне

Степента на слънчево изгаряне може да варира от лека до тежка. Всичко зависи от това как сме решили да добием тен

слънчево изгаряне
И ако първият вид слънчево изгаряне се характеризира с леко зачервяване на кожата и слаб сърбеж, то втория вид има по-изразени симптоми.

Опасни последици от слънчево изгаряне

При по-сериозно изгаряне върху кожата често се образуват воднисти мехури. „Изгорелият“ човек усеща втрисане. Телесната температура може да се повиши до 40 градуса. Възможно е гадене или повръщане. След няколко дни кожата започва да се отлепва. В този случай народните средства няма да са достатъчни – ще имате нужда от помощта на лекар.

Ако кожата е изгорена до болка от слънчевите лъчи, не трябва да се измива с продукти, които включват алкали и алкохол. Те я изсушават още повече и я дехидратират. Тъй като трябва да „диша“, не бива да използвате козметични препарати на основата на мазнини, докато се грижите за нея.

Преди всичко изгорената кожа трябва да се охлади и овлажни

За да направите това, може да си вземете хладна вана. Хубаво е към нея да добавите сода бикарбонат. Половин опаковка ще бъде достатъчна.

Мокри чаршафи, които трябва да се сменят, когато изсъхнат, отлично охлаждат изгореното тяло.

Народни средства за облекчаване на слънчево изгаряне

Алое вера е страхотен помощник за изгорената кожа

За да приготвите това естествено лекарство, трябва да вземете няколко листа от алое, което е поне на три години. Листата се смилат през месомелачка или блендер и към получената каша се добавя малко мляко. Съставът се нанася върху изгорената област на кожата за около 30 минути, след което внимателно се отстранява с мека кърпа. За да се постигне ефект, тази процедура се повтаря три пъти на ден.

След нея е препоръчително да намажете кожата с гел против изгаряне – Пантенол или зехтин. Зехтинът съдържа голямо количество витамини в състава си. По-специално, витамините A, D и E допринасят за възстановяването и хидратацията на кожата.

Суровите картофи са отлично средство срещу слънчево изгаряне

Настържете на ситното ренде количество, което ще е достатъчно да покрие засегнатата кожа. Фиксирайте отгоре с лека памучна салфетка или марля. След половин час импровизираният компрес се отстранява и изгореното място се измива под струя хладка вода.

Вместо сурови картофи можете да използвате каша от краставици, приготвена по подобен начин, пюре от кайсии или диня.

При изгаряния помага употребата на ферментирали млечни продукти – кисело мляко, кефир или заквасена сметана

Те се нанасят върху кожата с леки масажни движения. Това ще облекчи възпалителния процес и ще намали болката. В допълнение, тези средства спомагат за ускоряване регенерацията на кожата. Въпреки това, като нанесете кисело мляко, заквасена сметана или кефир върху кожата, те изсъхват и получената кора увеличава болката. В тази връзка компресът от ферментирали млечни продукти не трябва да се държи върху кожата повече от определеното време.

Ако случайно млечните продукти са засъхнали, сложете отгоре една мокра салфетка, или просто го намокрете леко, за да се накисне и омекоти млякото, и за да може да се отстрани по-лесно.

Добър резултат при лечението на слънчево изгаряне дава използването на яйчен белтък

Разбива се на сняг и се прилага върху увредената кожа. Когато белтъкът изсъхне, кожата се усеща леко опъната. След като стане на коричка трябва внимателно да се измие с хладка вода.

Киселото зеле е страхотно при слънчеви изгаряния

Изваждайки го от хладилника или мазето, просто трябва да го прикрепите към изгореното място. Тази процедура се повтаря няколко пъти.

Ако нямате цели зелеви листа може да се ползва и зелев сок, с който да правите компреси. Важното е да е добре охладен.

Помагат за излекуване на слънчевите изгаряния и билковите отвари

За приготвянето им се използват лайка, мента, невен, дъбова кора. Приготвят се по традиционен начин – на около половин литър вода се слагат две супени лъжици от лечебните треви, или дъбова кора – 1 супена лъжица. След това се охлаждат добре. Напоява се мека памучна кърпа и се слага върху изгорения участък. Тази процедура може да се извършва няколко пъти, между охлаждането на кърпата, напоена с билковата отвара.

Най-доброто средство при слънчеви изгаряния е ябълковия оцет

Ако е домашен – още по-добре. Използва се като намазва кожата с помощта на памучен тампон, или се правят охладени компреси с помощта на леки памучни кърпи.

Домашният ябълков оцет помага и при по-сериозни изгаряния.

Какво да не се прави при слънчево изгаряне

Усложненията след слънчево изгаряне често възникват поради неправилно лечение. За да мине това състояние без последствия:

• не прилагайте лед върху изгорените места, не вземайте студен душ – рязък спад на температурата ще ускори развитието на възпалителния процес;

• не пробивайте мехурите с игла или други остри предмети – това увеличава риска от инфекция;

• не избърсвайте кожата с разтвори, съдържащи алкохол – тя трябва да се овлажни, а алкохолът я изсушава, което ще увеличи лющенето;

• не мажете изгорените места със зехтин, слънчогледово олио или други растителни масла – те образуват мазен филм, който предотвратява нормалния обмен на въздух и естественото охлаждане;

• ако има мехури, има рани, акне – не прилагайте ферментирали млечни продукти;

• не използвайте твърди кърпи и не правете пилинг, за да ускорите ексфолирането, можете да нараните кожата.

През това време трябва да омекотите, овлажните и предпазите кожата от ултравиолетовото лъчение със слънцезащитен крем или широки ленени дрехи в светли цветове, които да покриват цялото тяло.

• не ходете на сауна и не вземайте горещи вани.

Източник: consu-med.ru

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *