Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Имунологът Андрей Продеус съветва: как да подсилим имунната система чрез закаляване

Укрепването на имунната система е популярна тенденция. Всъщност без нея лесно се прилепват различни инфекции

имунната система
Лошата работа на имунната система може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Традиционно се смята, че пътуването до морето я укрепва особено добре. Но какво ще стане, ако човек няма такава възможност? Възможно ли е по някакъв начин да се повишат защитните сили на тялото по други начини? Имунологът Андрей Продеус дава някои ценни съвети за това как естествено да подобрим имунитета.

Укрепва ли закаляването имунната система?

Закаляването едно време беше лекарска препоръка към родителите на всички бебета, уточнява имунологът. Може да има много възможности за това: въздушни и слънчеви бани, душове, обливане. Но дали е ефективно?

Андрей Продеус

Андрей Продеус отбелязва, че няма нищо против закаляването. Не го започвайте от раз, обаче. В ситуация, в която тялото усеща такова стресово натоварване, имунитетът няма да бъде укрепен по никакъв начин.

Доказано е, че следните фактори се явяват предпоставка за добро здраве:

• доносена бременност;
• плодът да получи от бъдещата майка всички необходими вещества;
• естествено раждане;
• кърмене до една година или дори до година и половина;
• получаване на всички задължителни ваксини.

След това всичко зависи от самия човек. Важно е да се храним балансирано и по възможност да снабдяваме тялото по естествен начин с необходимите му витамини и минерали.

Задължително ли е да ходим на море?

Морето и разходките в иглолистна гора са традиционни начини за подобряване на здравето. Андрей Продеус отбелязва, че е погрешно да ги смятаме за панацея. В крайна сметка 2-3 седмици за укрепване на имунната система не са достатъчни. Тази задача трябва да се изпълнява ежедневно. При повечето хора и деца почивката на море може да бъде съчетана с чревни инфекции, кожни изгаряния и прегряване. Това невинаги се отразява добре на имунната система.

Помагат ли народните рецепти за укрепване на имунната система?

чесън за подобряване на кръвообращението

Често за повишаване защитните сили на организма се препоръчва да се яде чесън, сушени плодове и ядки.

Както отбелязва имунологът Продеус, чесънът съдържа алицин, което означава, че когато се консумира, някои от патогените в устната кухина наистина ще умрат.

Лилавите зеленчуци и плодове, както и горските плодове също ще имат положителен ефект. Те са богати на антиоксиданти и антоцианини.

Доматите съдържат ликопен, който има противотуморен ефект. Но ползата на тези продукти върху имунитета в хода на проучванията не е доказана.

В миналото често се препоръчваше ехинацея за подсилване на имунната система. Билкарите съветваха да се вари на чай и да се пие през лятото, за да е здрав човек през зимата. След ред изследвания обаче стана ясно, че е безполезна. Сега ехинацеята се предлага само под формата на хранителни добавки.

Всяка една полезна съставка, като куркумин например, трябва да се взима под формата на хранителна добавка, заради по-високата концентрация, е мнението на имунолога.

Възможно ли е да се засили имунната система с лекарства?

Сред лекарствата, които значително могат да повлияят на имунния отговор, отбелязва Андрей Продеус, са бактериалните лизати. Такива са Broncho Vaxom и Respivax. Особеното при тях е, че след профилактичен прием се намалява риска от вирусни инфекции. Като пример могат да служат астматиците. Ако направят лечебен курс с някое от двете лекарства, пристъпите ще се появяват по-рядко и ще преминават по-леко. Тези препарати активират въздействието върху имунната система заради собствената си микробиота.

Как стресът влияе на имунната система?

Хормоните, които се появяват по време на стрес, са необходими на тялото за решаване на проблемите тук и сега, или като отговор на реакцията бий се или бягай. Въпреки това, при излишък на кортизол, работата на имунните клетки се потиска. А по време на стрес храненето се влошава.

Или пък човек изпада в другата крайност – стресът буквално го сграбчва. Тогава тялото или не получава достатъчно от необходимите вещества, или се „захаросва“, а имунните клетки стават мързеливи и не могат да се справят с основните си функции. Освен това стресът влияе върху качеството на съня, което също не е добре за имунната система, тъй като тя също трябва да си почива.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *