ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са скритите симптоми на инфекция с маймунска шарка?

Лекари са изследвали характерните признаци, които се появяват след заразяване с маймунска шарка

Резултатите от тяхната работа са публикувани в The New England Journal of Medicine.

Проучването, което е проведено от голяма група учени, обхваща месеците април-юни 2022 г. Изследвани са данни от 528 души в 43 институции от 16 държави. Средната възраст на субектите е 38 години. 41% от тях са били заразени и с вируса на имунната недостатъчност (СПИН).

95% от хората са имали обрив, а при 41% лекарите са регистрирали и лигавични лезии. Често срещаните признаци включват:

• треска – отбелязана е в 62% от случаите;

• летаргия — 41%;

• мускулна болка (31%);

• главоболие — е в 27% от случаите.

Няколко пациенти е трябвало да бъдат хоспитализирани. Това се дължи на необходимостта от облекчаване на болката, когато се появят следните симптоми:

• суперинфекция на меките тъкани;

• фарингит, при който е невъзможно да се яде;

• увреждане на очите;

• остра бъбречна недостатъчност;

• миокардит.

Както отбелязват учените, маймунската шарка показва различни дерматологични и системни клинични прояви. Експертите отбелязват, че е необходима бърза диагностика, за да може да се ограничи по-нататъшното разпространение на инфекцията сред населението.

Както твърдят специалистите, заболяването започва с треска, след което се появяват папули по тялото, както и везикулопустулозни и язвени лезии.

Сред усложненията от заразата с маймунска шарка са:

• пневмонит;

• енцефалит;

• кератит;

• вторични бактериални инфекции.

Какво се случва, ако човек се разболее от ковид и маймунска шарка едновременно

Евгени Тимаков

Отговаря д-р Евгени Тимаков, лекар-инфекционист:

Почти невъзможно е някой да се зарази едновременно с коронавирусна инфекция и маймунска шарка. Изключително слабо заразна болест е, въпреки че преди дни СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация (заради струпването на голям брой случаи в няколко европейски страни). Предава се по въздушно-капков път само при продължителен контакт, както и когато има обмен на биологични течности. Поради това е малко вероятно човек да се зарази с двете инфекции едновременно.

Освен това тези заболявания имат различни огнища и цели на експозиция. Дори ако е налице едновременна инфекция, тогава най-вероятно те ще протичат като две изолирани заболявания, без да се подсилват взаимно. Например, много по-вероятно е да се заразите с ковид и грип едновременно, като тази комбинация е и доста по-трудна за лечение. Усложнения при едно такова състояние произтичат от факта, че двете инфекции атакуват едни и същи органи.

Ако погледнете историята на инфекциозните болести, ще видите, че всяка година има огнища на маймунска шарка в едни и същи страни в Африка. Но защо сега започнаха да боледуват и да се заразяват хора по-често, включително в Европа, САЩ, е друг въпрос. Най-вероятно това се дължи на факта, че след коронавирусна инфекция имунитетът при голям брой хора може да бъде намален. Следователно, маймунската шарка се „прилепва“ по-често към хора с компрометиран имунитет.

Колко смъртоносна е маймунската шарка?

Маймунската шарка продължава своето шествие по света. До този момент са потвърдени над 16 хиляди случая в 75 страни. В България случаите са 4. Най-голям брой заболели са регистрирани в Европа: на първо място е Англия, следват я Испания, Португалия и Германия.

Розамунд Луис, ръководител на секретариата за контрол на едрата шарка към СЗО съобщи, че от началото на тази година около 70 души са починали от болестта в пет африкански страни. Но от началото на новата епидемия, която толкова тревожи света, не са докладвани смъртни случаи.

Според Световната здравна организация, исторически смъртността от маймунска шарка е в диапазона 0-11%. Малките деца боледуват по-тежко и умират по-често от маймунска шарка. Според организацията през последните години се регистрира показател от 3-6% смъртност.

За сравнение, от ТОРС (тежък остър респираторен синдром), наречен първата епидемия на 21 век, според СЗО умират средно 14-15% от заразените. Смъртността от MERS-CoV – Близкоизточен респираторен синдром е 40%. Високопатогенната инфлуенца по птиците (птичи грип), според различни източници, може да доведе до смърт на хора в 50-60% от случаите.

Специалистите обясняват повишената смъртност от маймунската шарка заради факта, че няма широко разпространено специфично лечение – използва се предимно симптоматична терапия.

Източник: www.nejm.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *