БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Какво е топлинен обрив и как да се избегне

Топлинен обрив, или алергия от потене, е не само козметичен дефект, под формата на грозни пъпки по кожата, но и физически, тъй като има силен сърбеж

топлинен обрив
Топлинен обрив се появява не само през лятото

Този тип реакция на кожата е типична за горещите сезони или състояния, които допринасят за повишено изпотяване. Какво е топлинен обрив, познат още и като потница, и защо се появява, научаваме от материала на kp.ru.

Същност на проблема

Под топлинен дерматит, както го наричат лекарите-дерматолози, се разбира специфичен вариант на дерматит, който се проявява на фона на прекомерно изпотяване.

Обривът, който се образува от топлината, е възпалително кожно заболяване, при което мастният канал е блокиран. Целият себум, на фона на такова запушване, остава в него и води до възпаление“, казва д-р Анна Шуляева, алерголог-имунолог.

Основната причина за развитието на топлинния дерматит е повишаване на температурата, сезонно или поради употребата на отоплителни уреди. През топлите месеци на годината този вид дерматит се проявява и като слънчева алергия. Има разлика единствено в начина, по който протича. Освен че, сърби, алергията от слънцето и боли. В допълнение, това може да бъде резултат от некачествена хигиена, на фона на която възникват провали и запушвания в работата на мастните жлези. Дебелото облекло от недишащи материи също има отрицателен ефект.

Анна Шуляева

Кой е засегнат? Само бебетата ли имат пъпки от топлото?

Традиционно се смята, че това заболяване се среща по-често при бебета и малки деца. „Всъщност, този тип кожна реакция може да се появи при всеки – от новородени до възрастни хора. Също така, няма значение дали човек има патология или е напълно здрав, има само нюанси. Ако има съпътстващи заболявания, те могат леко да изострят болестта, например, поради добавянето на вторична инфекция“, отбелязва имунологът Шуляева.

На фона на съпътстващите заболявания, отбелязва Анна Шуляева, може да има реактивни кожни реакции. Например, ако е налице анамнеза за алергични патологии, топлинния дерматит може да се усложни от активирането на алергична реакция – различни отоци и червени петна по кожата, причинени от топлината.

Локализация на проблема

Най-често обривите от топлото засягат следните части на тялото:

• естествени гънки, тоест подмишници, слабини, коленете и лактите;
• зоната под гърдите при жените;
• ако човек има гъста коса, тогава може да се развие топлинен обрив в областта зад ушите;
• при прекомерна пълнота на краката се появява от вътрешната страна на бедрата;
• зона на тялото, която е постоянно под дрехи или някои допълнителни аксесоари, например памперси и дамски превръзки.

Топлинен дерматит – симптоми

Разпознаването на симптомите на проблема е важен момент при лечението на топлинната алергия. Има няколко варианта на симптомите. Обривът може да бъде малък, с телесен цвят (такива мехурчета обикновено са с малки размери – максимум 1-2 мм). Придружен е от белене на кожата, повишена сухота, сърбеж и дискомфорт.

Понякога изприщването може да придобие червен оттенък, пъпките да станат с възелчета, мехурчета – с мътно съдържание, а обривът да е сърбящ и доста тежък. Съществуват и възможности за проява на топлинен дерматит под формата на петна, склонни към сливане и засягане на по-големи зони. При децата алергията от топлото може да се усложни и да доведе до обрив под пелената (или памперс-дерматит, както го наричат някои).

Диагностика и лечение на червените петна и кожния изрив, причинени от топлото

Поради неприятните си симптоми, по-специално силния сърбеж, топлинния дерматит е състояние, което е трудно да се игнорира. Естествено, струва си да се консултирате с лекар. По правило диагностиката се основава на визуален преглед, анамнеза и изследвания, от които зависи лечението.

В световен мащаб изпъпчването заради прегряване се обработва чрез процедури за изсушаване. Могат да се предпишат опции за намаляване на изпотяването, изсушаващи кремове и специални препарати за децата, кондициониране и проветряване на кожата. Естествено, гардеробът също трябва да бъде преразгледан. Трябва да има повече дрехи от естествени тъкани – те ще абсорбират влагата и ще пропуснат въздух при необходимост“, казва Анна Шуляева.

Трябва да бъдете особено внимателни при избора на спортно облекло, защото спортуването в нискокачествени дрехи може да доведе до влошаване на ситуацията.

Специално внимание се обръща на терапията, ако има съпътстващи заболявания, които усложняват хода на топлинния дерматит. Например, ако човек има различни видове алергии и са се проявили алергични патологии, тогава хормоналната терапия се предписва от лекар. Важно е да се разбере, че това сериозно лечение може да бъде предложено само от специалист – не трябва да се прави самостоятелно лечение с хормони.

Понякога самите лекари предлагат като възможност рецепти от народната медицина. При билколечение на обрив от топлото се използват различни инфузии за мазане и дезинфекция на кожата.

Профилактика на топлинен обрив и прогноза

От гледна точка на лечението, топлинният дерматит, както и алергията от топлото, е доста благоприятно заболяване. Когато се използва лечение, предложено от лекар, то преминава без следа за няколко дни.

По-добре да обърнете внимание на превенцията. За възрастни това е редовното използване на душ, специални средства за избавяне от изпотяване, използването на широки и дишащи дрехи, изработени от естествени материали.

Що се отнася до малките деца, класическите въздушни бани остават най-добрият вариант за профилактика при тях. Те правят възможно проветряването и изсушаването на кожата. Освен това си струва да преразгледате възможностите за използване на памперси в горещото време, а понякога се препоръчва да се откажете от пелените, въпреки че вече има и такива, които са хипоалергични.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *