Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изтръпването на лицевите мускули може да е причина за акустична неврома

Нервната система се състои от мозъка и гръбначния мозък, а повечето от нервите в тялото са свързани първо с гръбначния мозък и след това се свързват с главния мозък. Има 12 двойки нерви, които произтичат директно от мозъка и преминават през отвори в черепа за достигнат директно до техните места. Осмия черепно мозъчен нерв е този, който служи за слуха и балнса. Акустичната неврома е доброкачествен израстък, който произтича от обвивката около осмия черепно-мозъчен нерв. Може да се каже, че терминът „акустична неврома“ е по скоро неправилен, тъй като израстъкът се появява обикновенно от страна на осмия нерв и то от тази страна, която се занимава с баланса, а не със звука. Въпреки тези неточности терминът е навлязъл широко в употреба. Акустичната неврома възниква във връзка с доста редки случай на насладствено заболяване наречено неврофибромиоза, в която възникват множество тумори на черепните нерви.

Акустична неврома се диагностицира само веднъж годишно на 100,000 души. Малките акустични невроми не причиняват никакви симптоми обаче може да бъдат намерени  в почти 3 на сто от възрастните хора. Акустичните невроми обикновенно растат бавно в продължение на няколко години.

Симптомите на акустичната неврома са:

  • Намаляване на слуха в едното ухо, който обикновенно е коварен и се влошава бавно.
  • Шум в едното или в двете уши.
  • Нестабилност и нарушения в баланса.
  • Сковаване и изтръпване на лицевите мускули.
  • Главоболие и тромава походка.
  • Може да усетите и умствено объркване, тъй като налягането в мозъка се увеличава.

За да се диагностицира акустична неврома е необходимо да се направи тест за слухов отговор на мозъчния ствол. Този тест измерва скоростта с която минава електрическия импулс от вътрешното ухо към мозъка. Тестът е положителен, когато акустичната неврома забавя сигнала.

Има три метода на лечение: чрез медикаменти, с лъчетерапия и хирургично отстраняване. Всички форми на лечение крият и някои рискове.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *