ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли рак на гърдата при мъжете?

Той е крайно рядко заболяване – по-малко от 1% от всички случаи на рак на гърдата се пада на мъжете.

Да, има. Макар и рядко срещано, хората трябва да познават това заболя­ване, за да могат навреме да вземат мерки и да го предотвратят. Защото при мъжете много късно се диагностицира тази толкова коварна болест. Затова и резултатите от лечението на рака в късни стадии невинаги са положителни.

Мъжете, така както и жените, имат млеч­на жлеза. Обаче е по- правилно да я наричаме гръдна жлеза, защото тя не изработва мляко. При жените тъканта на млечните жлези под действието на женските хормони е добре развита. А при мъжете вследствие на малкото количество такива хормони тази тъ­кан остава недоразвита. В повечето случаи от рак на зърната страдат немлади мъже – навършили 50-60 години. Но не е изключено такъв рак да се развие и при мъже в по-млада възраст.

Точната причина за рак на гърдата при мъжете и досега не е открита, обаче може да се твърди, че тук редица фактори оказват сериозно влия­ние. Вижте какви:

  • наследствена предразполо­женост
  • травма в тъканта на гръд­ната жлеза;
  • радиационно облъчване – както от атомна радиация, така и от лечение чрез лъчева терапия;
  • високи нива на естрогена;
  • т.нар. синдром на Клайнфелтър;
  • цироза на черния дроб.

Трябва да отбележим, че много рядко се диаг­ностицират ранните стадии на рак на гърда­та при мъжете – само в една трета от случаите. Защо? Най-вероятно за­ради неосведомеността на самите пациенти- мъже за това, че и при тях може да възникне и се развие тази „чисто женска болест“. Както и заради недостатъчното внимание от страна на лекарите по отношение на първите симптоми на рак на гърдата при мъжете.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Има ли рак на гърдата при мъжете?

  1. Pingback: Онколозите смятат, че основни виновници за раковите тумори са вирусите | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *