ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болестта на Хашимото унищожава 80 % от тъканите на щитовидната жлеза

Болестта на Хашимото е автоимунна бо­лест, унищожаващо 80 % от тъканите на щитовидната жлеза

Здравейте, винаги съм била слаба, но след раждането ми откриха болестта на Хашимото. Казаха ми, че щитовидната жлеза е спряла да функционира. Само за месец качих 10 кг. Моля Ви, кажете ми как да се храня, за да мога да отслабна. Сега съм висока 1,63 см, а съм 75 кг. Отделно пия хапчета еутирокс за нормализиране на хормона TSH.

Ваня Лилянова – Добрич

Болестта на Хашимото е автоимунна бо­лест, която протича под формата на хроничен възпалителен процес, унищожаващ тъканта на щитовидната жлеза. Тя е отговорна за въгле­хидратния, белтъчния и липидния метаболизъм в организма, а от там и за почти всички процеси, протичащи В тялото ни. При заболяване от болестта на Хашимото може да се достигне до унищожаване на поч­ти 80% от щитовидната жлеза. В резултат на това се влошават здравето и качеството на живот на заболелия човек, но лечението с тиреоидни хормони и по-късното пожизнено медикаментозно лече­ние дават възможност за един съвсем нормален и пълноценен живот.

Нормализирането на вашите килограми ще бъде възможно при ре­довно проследяване на нивата на хормоните в кръвта и адекватна до­зировка на лекарствата, както и балансиране на храненето, редовна и умерена физическа ак­тивност.

Ако досега е било въз­можно да похапвате, без да се замисляте, и да водите заседнал начин на живот, сега това е не­желателно и неразумно.

Ti-Life_shtitovidnata-jleza

НО КАКВО ВСЪЩНОСТ ОЗНАЧАВА БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ?

Балансираното хра­нене съдържа 3 основни хранения на ден (закуска, обяд и вечеря, евентуал­но с една подкрепителна закуска-в 16-17 часа). То подразбира също периоди от минимум 4 часа между двете основни хране­ния, през“които човек не приема никакви калории от храна и напитки. За да може организмът да издържи на гладно 4 часа, би трябвало ос­новните хранения да са достатъчно пълноценни не само откъм калории, макро и микроелементи, но също така и по от­ношение на общия обем.

Например, ако изядете една много голяма чиния салата, ще заситите глада си за момента, но липсата на достатъчно калории в това меню ще ви подтикне да ядете допълнително между основните хранения.

Балансираното меню съдържа:

  • Порция протеини (месо, яйца, риба 120 г). На закуска протеините могат да бъдат огра­ничени само до млечен продукт.
  • Една или две пор­ции комплексни въглехи­драти, в зависимост от физическата активност и апетита (хляб – една филия, два картофа, с големината на яйце, ма­карони, варива – малка чинийка).
  • Порция мазнини (масло, зехтин, олио) – 20 г (4 чаени лъжички).
  • Млечен продукт (мляко, сирене, кашка­вал) – чаша мляко, сирене или кашкавал, колкото кибритена кутийка.
  • Поне един суров плод или зеленчук.
  • Зеленчуците мо­гат да бъдат консуми­рани без ограничение, в сурово или готвено състояние.
  • Поне една чаша вода или неподсладена безалкохолна напитка тип чай.

Що се отнася до фи­зическата активност, най-добре е да започ­нете с кардиотренинг (бързо ходене, каране на колело, упражнения с уреди във фитнес зала, плуване) – три пъти сед­мично по 1 час или всеки ден по половин час. На­товарването трябва да е средно, т.е. да можете да разговаряте без пре­комерно задъхване.

Пийте по 1 л вода на час по време на трени­ровка и общо около 2 л на ден.

Избягвайте храните, които оказват възпа­лителен ефект върху щитовидната жлеза, като океански риби, мор­ски дарове, водорасли (суши).

Може да приемате селен като хранителна добавка, но след като се консултирате с ле­куващия ви лекар. Този елемент намалява ни­вата на специфичните антитела на щитовидната жлеза. Освен това селенът действа като антиоксидант и едновременно с това отключва ензима, който трансформира хормона Т4 в ТЗ (активна фор­ма).

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Болестта на Хашимото унищожава 80 % от тъканите на щитовидната жлеза

  1. Pingback: Още полезна информация за болестта хашимото | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *