Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Pfizer-BioNtech започват клинични изпитания на универсална ваксина срещу Ковид-19

Целта е ваксината да осигурява защита срещу всички познати и бъдещи мутации на вируса

универсална ваксина

Ефикасността на ваксините срещу COVID-19 намалява, тъй като SARS-CoV-2 мутира с течение на времето. Докато две дози от иРНК ваксина срещу COVID-19 бяха 85% ефективни за предотвратяване на нужда от болнично лечение за инфекция с алфа и делта вариантите на SARS-CoV-2, те бяха само 65% ефективни за предотвратяване на хоспитализация след инфекция с омикрон. За да преодолеят намаляващата ефикасност на ваксините срещу коронавирус, учените разработват универсална такава, която да осигурява защита срещу познатите и бъдещите мутации на вируса.

Миналата седмица Pfizer и BioNTech обявиха, че ще започнат клинични тестове за кандидат за универсална ваксина срещу ковид.

 

Какво е универсална ваксина?

 

Това е препарат, който дава широка ефикасност срещу множество щамове на даден вирус. В случая на SARS-CoV-2 той би бил ефективен срещу множеството му варианти и би изисквал по-малко, актуализации с течение на времето.

„Универсалната коронавирусна ваксина има потенциала да предпазва по-добре от бъдещи варианти на SARS-CoV-2, както и от други коронавируси, които имат потенциала да се разпространят в човешката популация“, казва д-р Джарод Муса, асистент в Центъра за ваксини и имунология в Университета на Джорджия, за Medical News Today.

Въпреки това колко „универсална“ би била такава ваксина е спорно.

универсална ваксина д-р Джарод Муса
д-р Джарод Муса, асистент в Центъра за ваксини и имунология в Университета на Джорджия

На въпрос как една нова, широкообхватна ваксина срещу COVID-19 може да бъде по-добра от сегашните опции, д-р Дана Хокинсън, специалист по инфекциозни болести и медицински директор на програмата за контрол и превенция на инфекции (IPAC) в Здравната система на Университета в Канзас, отговаря за Medical News Today:

„Трудно е да се каже как би било „по-добре“. Всичко зависи от това как количествено определяте успеха. Знаем, че настоящите иРНК ваксини, налични срещу SARS-CoV-2, са доста ефикасни за предотвратяване на хоспитализация и смърт, както и целия спектър от симптоми, причинени от коронавирусната инфекция. Това означава, че летвата за ефикасност срещу хоспитализация и тежко заболяване е доста висока.“

„Нещата, които можем да търсим при определяне на ефикасността на ваксините от ново или по-ново поколение, ще бъдат неща като трайна защита от инфекции, намаляване на хоспитализациите и тежките заболявания много месеци след ваксинацията и предизвикване на имунен отговор към нови или неизвестни варианти в бъдеще“, обяснява д-р Муса.

„Освен това, тъй като това би била универсална коронавирусна ваксина, тя трябва да ни помогне да се предпазим от по-нататъшни случаи на разпространение на животински коронавируси, както видяхме при SARS, MERS и SARS-CoV-2“, отбелязва още той.

 

На базата на каква технология се разработва универсалната ваксина?

 

Разработваната от Pfizer и BioNTech ваксина ще цели укрепване на Т-клетките, които предпазват от тежко заболяване и защита срещу по-широко семейство вируси и техните мутации.

Д-р Муса предполaга, че „настоящите иРНК или базирани на протеини технологии могат да се използват в тези универсални коронавирусни ваксини. Въпреки че проектирането на нови методологии, които биха могли да покрият множество коронавируси или варианти на SARS-CoV-2, може да е важно за тези изследвания. ”

 

Защо разработването на универсална ваксина срещу всички варианти на вируса е такова предизвикателство?

 

Създаването на универсална ваксина срещу COVID-19 не е лесна задача. Д-р Муса казва пред Medical News Today: „Основното предизвикателство е това, което видяхме при SARS-CoV-2 и други вируси с РНК геноми. Те са склонни да мутират много лесно, за да избегнат имунитета. Ако окажете натиск върху вирус чрез излагане на антитела, например, вирусните частици, които могат да избегнат тези антитела, предпочитано ще растат и ще станат доминиращи”.

Д-р Хокинсън се съгласява, че „на практика неограничените способности“ на коронавируса да мутира и да се възползва от слабостите в човешката имунна система представлява голямо предизвикателство.

универсална ваксина
д-р Дана Хокинсън, специалист по инфекциозни болести и медицински директор на програмата за контрол и превенция на инфекции в Университета в Канзас

Той добави: „Други промени също могат да настъпят във вирусния геном, което му позволява да причини повече инфекции или по-тежко заболяване. Следователно е важно да можем да създадем ваксина или терапевтично средство, което може да продължи да осигурява защита или да лекува всички нови версии на вируса, които могат да възникнат.”

Източници: https://www.medicalnewstoday.com; https://www.kumc.edu; https://vet.uga.edu; https://pixabay.com;

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *